– Bebeği ilgi ve sevgiyle büyütmek ; bebeğe dokunmak , konuşmak, gülümsemek, ağladığında yanında olmak ;
– Çocuğun zihinsel , sosyal ,duygusal , fiziksel gelişimini destekleyin ; duygusal ve sosyal paylaşımlar, iyi eğitim , zihinsel ve fiziksel aktivite çocuğun güçlü ve iyi hissetmesini sağlar.
– Küçük çocukluktan itibaren yapabileceği aktiviteleri çocuğun kendi başına yapmasına izin vermek çocuğun motivasyonunu ve kendine olan güvenini arttırır!
– Çocuk ile oyun oynayın ; oyun çocuğun kendini ifade edebildiği , yeteneklerini ortaya koyup, geliştirebildiği ,duygularını paylaşabildiği alandır.
– Çocuk ile kaliteli zaman geçirmek , iyi aile ilişkileri ,çocuğun aidiyet duygusunu güçlendirir.
– Çocuğun sadece temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik ebeveyn olmayın; zaman geçirin, zevk aldığı aktiviteleri keşfedin, gülün,eğlenin,keyifli zaman geçirin.
– Çocuğu azar, tehdit, eleştiri olmadan dinleyin ; çocuğa birey olarak değer veren ve onu anlayan, dinleyen ebeveynler olun; çocuğun kendini ifade etmesine izin verin.
– Aşırı koruyucu davranmadan çocuğun bireyselliğini teşvik edin;aşırı koruyucu davranışlarda çocuk büyüdüğünü hissedemez; kendi kendine başarabildiğini hissetmek çocuğun kendine olan güven ve değer duygusunu arttırır.
– Tablet,tv, bilgisayar gibi araçları kısıtlayarak çocukların ilgi ve becerilerini takip edin ,yaratıcılıklarını destekleyin, yeteneklerine yönelik branşlara yönlendirin.
– Çocuğun baş edemediği durumlarda baş etme yollarını ona kılavuzluk edin.
– Çocuk davranışlarda ebeveynleri model alır; çevrede olumlu tutum ve yaklaşımlarınızı çocuk benimseyecektir.
– Çocuğa yaklaşımda olumlu tutumlar ve duygular onun bu duygu ve tutumları benimseyerek davranmasını sağlar.
– Hayal kırıklıkları ile baş etmesini öğretin.
– Çocuğun akademik hayatına önem verin; çocuğun kişiliği ve yapabileceklerini iyi değerlendirip, çocuktan beklentileri buna göre ayarlayın.
– Akademik başarısına göre çocuğu değerlendirmeyin!
– Çocuğun ergenlik öncesi ve ergenlik dönemine uygun yaşanabilecekler ile ilgili bilgi edinmek kriz dönemleriyle daha iyi baş etmenizi ve ergenin bu dönemleri daha kolay atlatmasını sağlar; ergenin her zaman güvenebileceği , paylaşabileceği sırdaşlar olun!
– Yeni nesillerin getirdiği farklılıkları ve yenilikleri anlamaya çalışarak iletişiminizi güçlendirin!
– Aile içi sorunları ( eş ilişkilerinde sorunlar, vb.) çocuğa yansıtmamak bu durumları yetişkinlerin kendi aralarında çözebilmesi gerekir.
– Kendini sağlıklı, mutlu , huzurlu hisseden ebeveyn bunu çocuğa yansıtır. Kendi stresli olduğunuz dönemlerde rahatlatıcı aktiviteler bularak kendi ruh sağlığınıza önem verin!
Kaynak: Uzm. Psk. Özge Merve TÜRK
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar