Hamilelik döneminde saç dökülmesi olur mu sorusu sıkça sorulur aslında durum tam aksine hamilelikte saç uzaması ve kıllanma bir çok kadında görülen bir durumdur. Hamilelikte saçlar parlar mı? Hamileliğin saça etkisi nedir? Hamilelikte kıllanma olur mu?anne adayları için derledik.
Hamilelikte Saç Uzaması ve Kıllanma
Genel kanının aksine hamilelik döneminde saç uzaması daha hızlı olur ve saç daha çok parlar sebebi ise hormonlar peki nasıl?
Normal olarak saçınb% 90 – 95’i büyüme fazındayken diğer% 5 – 10’u dinlenme dönemindedir. Saçın% 90’ı ayda yarım inçlik bir oranda büyür. Dinlenme döneminden sonra, dinlenme fazındaki saçlar düşer ve yerine yeni saç follikülleri gelir. Ortalama olarak, kadınlar her gün yaklaşık 100 tel kaybederler.
Kadınların, vücudundaki androjen düzeyleri arttıkça, ilk üç ayda gebeliğe bağlı uzaması olur. Saçlar genellikle bu periyot süresince nispeten saç dökülmeden daha dolgun ve daha gür olur. Gebelik sırasında, hormonlardaki artış saç kökünün dinlenme fazında daha uzun süre kalmasına neden olur. Böylece parlak saç görünümüne kavuşur.
Gebelik sırasında vitamin takviyelerinin tüketilmesi de kadınlarda daha hızlı saç gelişimine neden olur. Progesteron, hamilelerde bulunan bir hormondur gizli saçlar ortaya çıkarır. Saçın büyüme evresini uzatır, saç dökülmesi ve daha az olur. Hızlı saç uzaması gebelik boyunca devam eder. Doğumdan altı ay sonra normal uzama modeline döner. Saçlar sadece daha gür hissetmekle kalmaz aynı zamanda daha parlak görünür.
Saç dokusundaki değişim de gebelikte çok yaygındır. Örneğin, dalgalı saçlar düz döndürebilir veya tersine dönüşebilir. Saçlar çok kuru veya çok yağlı bile olabilir. Bazı kadınlar saç renginde bir değişiklik yaşayabilir.
Kadınlar gebelik süresince daha fazla yemek yeme eğilimindedir. Uyku, vücuttaki stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kortizole karşı savaşır. Bu saçların daha hızlı adımlarla uzamasına yardımcı olur.
Kollardaki, bacaklardaki ve diğer parçalardaki saçların hızlı büyümesi gebelik sırasında sıkıntı yaratabilir. Androjenin fazla üretimi, vücudun diğer kısımlarında da aşırı kıllanmaya neden olur. Bazı kadınlar yüz, meme uçları ve hatta karnın etrafında istenmeyen yerlerde kıllanma görülebilir.
Kan dolaşımına absorbe olabilecek ağartma, kremler ve depilatör gibi epilasyon ürünlerini kullanmaktan kaçının. Lazer ve elektroliz gibi kalıcı epilasyon tekniklerinden de gebelik sırasında kaçınılmalıdır. Çoğu durumda, istenmeyen kıllar doğumdan sonra kopar.
Bazı hamile kadınlar hamilelik sırasında şiddetli saç dökülmesi yaşarlar. Demir, protein veya iyot yetersizliğine bağlı olabilir. Bu aynı zamanda saçların normalden daha kuru, kırılgan ve daha açık renkte olmasına neden olabilir.
Kadınların çoğu postpartum dönemde veya emzirmeyi bıraktıktan sonra önemli miktarda saç kaybederler. Bunun nedeni, hormonların normal seviyelere geri dönmesi ve dinlenme döngüsü de önceki modeline geri dönmesidir. Saç dökülmesine neden olur. Saç normale dönmeden önce birkaç büyüme döngüsü gerekebilir. Vücut kılları doğumdan sonraki 6 ay içinde de kaybolur.
Bahsettğimiz bu durumlar tüm hamile kadınlarda ortaya çıkmadığını lütfen unutmayın.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar