Hamilelikte bulantı ve kusma gebelikte sıkça görülen ve anne adayını çok rahatsız eden sağlık sorunları arasında yer alır. Hamilelikte kusma nasıl önlenir? makalemizde hamilelikte bulantı ve kusma nasıl geçer? konusu hakkında bilgiler verdik.
Gebelik sırasında mide bulantısı ve kusmanın kesin nedeni hala bilinmemektedir. Ancak, vücutta yaşanan hızlı hormonal değişimler mide kaslarına etki ederek hamilelikte bulantı ve kusmaya yol açtığı düşünülmektedir.
Hamilelikte Bulantı Nasıl Geçer? 10 Yöntem
Bazı kokular, bazı gıdalar, yorgunluk, stres, anksiyete, hassas mide ve vitamin veya mineral eksiklikleri de kusmaya yol açan etmenlerdendir.
Su Tüketmek
Özellikle hamilelik sırasında, mide bulantısı ve kusma için en iyi ilaç sudur. Gebeliği boyunca her saat başı 1 bardak su içen kadınların sabah bulantısıyla daha az karşılaştıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, su içmek hamile kadın ve henüz doğmamış bebeği için çok önemlidir, su vücuttaki hidrasyonu sağlayarak erken doğum riskini önler. Hamilelikte ne kadar su içmeliyiz? yazımıza bakabilirsiniz.
Yatağınızın başında her zaman bir bardak su bulundurun. Uyandıktan sonra, küçük yudumlar halinde için. Suyun sindirilmesi için biraz bekleyip, yataktan öyle çıkın. Ayrıca, gün boyunca yeterli su içmek, sindirimi rahatlatıp, psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı kalmanızı da sağlar. Hamilelikte Sirkeli Su İçilir Mi? diye merak ediyorsanız makalemize bakın.
Zencefil Tüketmek
Zencefil, gebelik sırasında, kusma ile başa çıkmak için en iyi doğal yollardan biridir. Zencefilin kokusu ve tadı kusma hissinden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu baharat, sindirim sistemi için iyidir ve bulantı veya kusmaya neden olan midedeki asidik salgılanmayı önler.
Taze zencefilden bir parça kesip, şeker gibi emin, hızla bulantının geçtiğini göreceksiniz.
5 damla zencefil suyu ile 1 tatlı kaşığı balı karıştırıp, sabah kalktığınızda yavaş yavaş bunu tüketmek de bulantıyı kesecektir.
1 bardak suya tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil atıp, 10 dk kaynatın, süzün, içine bal katıp, sabahları bu çaydan 1-2 bardak için. Hamilelikte zencefil kullanan üyelerimiz Tıklayın !
Limon Suyu İçmek
Limon da gebelik sırasında kusma ile mücadelenize yardımcı olabilir. Limon yatıştırıcı kokusu, doğal sakinleştirici etkisi sayesinde bulantı ve kusmayı azaltmakta önemli rol oynar.
Limonda bulunan C vitamini hem anne adayı hem de bebek için harika bir bağışıklık güçlendiricidir.
Bir bardak su içine biraz limon sıkın ve biraz da bal ekleyin. Sabah bulantılarını önlemek için her sabah güne limonlu su ile başlayın.
Hatta gebelik sırasında oluşan mide bulantısı ve kusma belirtilerini hafifletmek için taze limon kabuklarını koklayabilirsiniz.
Nane Çayı İçmek
Nane gebelik sırasında meydana gelen mide bulantısı, sabah bulantısı ya da kusma gibi semptomları önleyen şifalı bitkilerdendir. Mideyi sakinleştirir ve bulantıyı azaltır.
1 bardak sıcak suya 1 tatlı kurutulmuş kaşığı nane katıp, kapağını örtün 5-10 dk demlemeye bırakın. Süzüp, içine biraz şeker yahut bal kal katıp tüketin.
Başka bir seçenek bir mendil üzerine bir kaç damla nane esansiyel yağı damlatıp, bulantınız oldukça mendili koklayın.
Rezene Kürü
Rezene de gebelik sırasında kusma ve bulantı için çok etkili şifalı bitkilerdendir. Sindirime yardımcı olur, sindirim sistemini rahatlatır, böylece kusma hissini önler. Artı olarak, aromatik yapısıyla mideyi sakinleştirir.
Yatağınızın başucunda biraz rezene tohumu tutun ve kusma hissi geldiğinde bu tohumları çiğneyin. Veya 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı rezene tohumu atıp, 10 dakika demleyin, süzün, biraz bal ve limon suyu ekleyip, sabahları uyandığınızda bu suyu için.
B6 Vitamini Takviyesi Almak
B6 Vitaminin alımını artırın. Kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, B6 vitamininin, birçok gebe kadında sabah bulantılarını dindirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu vitamin fetusa zararsızdır ve gebelik sırasında güvenli olarak kabul edilir.Sabah bulantılarını önlemek için doktorunuza danışarak B6 vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Tipik doz 25 mg, günde 3 defa şeklindedir.
İlaç içmek istiyorum diyorsanız, kahverengi pirinç, avokado, muz, balık, mısır ve fındık gibi B6 vitamini yüksek gıdalar yiyerek B6 ihtiyacınızı doğal bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Kraker Yiyin
Uyandıktan sonra tuzlu kraker yemek bulantıyı durdurmak ve gebelik sırasında kusmayı önlemek için harika bir yoldur. Kraker, karbonhidrat bakımından zengin özleri ile gece boyunca midede biriken asitleri nötralize etmeye yardımcı olur. Yanınızda her zaman kraker taşıyın ve bulantı hissi gelmeye başladığınızda ağzınıza kraker atın. Hamilelikte Mide Bulantısı Bebek Cinsiyetine Bağlı Mıdır? Tıklayın !
Kırmızı Ahududu Yaprağı Çayı
Birçok bitki uzmanına göre, kırmızı ahududu yaprağı, uterusun düz kasları gevşeterek gebelik sırasında bulantı ve kusmayı önler. Ayrıca, bu yapraklar, sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengindir.
1 bardak sıcak suya 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş kırmızı ahududu yaprağı atın. Kapağını kapatıp 5-10 dk demleyip, süzün. Sabah ilk işiniz bu çayı içmek olsun.
Not: Kırmızı ahududu yaprağı, rahim kasılmalarına yol açabildiğinden bu doğal ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Buz Emmek
Sağlıklı bir bünyeniz varsa, kolay kolay hasta olmuyorsanız, buz emmek de bulantı ve kusmanızı önleyecektir. Hamilelikte bulantı için en pratik yöntemlerdendir.
Yürüyüş Yapın
Yürüyüş ve hafif egzersizler, hamilelik sırasında çok faydalıdır. Yürüyüş sabah bulantılarının arkasındaki temel nedenlerinden biri olan progesteron hormonunun salgılanmasını dengeler. Ayrıca, yürüme sindirime yardımcı olarak kusma olasılığını azaltır. Açık havada yürüyüş yapmak hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecektir. Hamilelikte Spor Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli? yazımıza göz atmalısınız.
Hamilelikte Kusmayı Önlemek İçin Ne Yapmalı? 7 Öneri
- Büyük porsiyonlar yerine az ve sık yemeyi tercih edin.
- Midenizi asla boş bırakmayın, ara öğünleriniz olsun.
- Sindirimi zor olan, bulantıya yol açabilen kızartılmış ve yağlı gıdalardan uzak durun.
- Yağ oranı düşük, protein ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri yiyin.
- Kendi doktorunuz olun, sizde bulantıya neden olan şeyleri tespit edip, bunlardan uzak durun.
- Sıcak yemek kokusu kusma yapıyorsa, soğuk yemek yiyin.
- Erken yatıp, erken kalkın, sabah yataktan kalkmanız ani olmasın.
Ben istanbul avrupa yakasında oturuyorum 2 aylik hamileyim hala bi doktor bulamadim gittiğim bi kaç doktor hiç ilgilenmedi şimdi iy bi doktor bulmak istiyorum yardimci olur musunuz acaba