Hamilelik tüm vücudu etkileyen bir süreçtir. Gebelikte oluşan varsiler için ne yapılabilir diyorsanız. Hamilelik varisleri nasıl önlenir yazımızı sonuna kadar okuyun.

Hamilelik sürecinde vücudun  kısa süre içinde ağırlığı artmış olur. Bu nedenle belirginleşen damarlar mutlaka dikkatinizi çekecektir. Bu durumu bazı uygulamalar ile önlemek mümkündür. Hamilelikte varis görülmesinin anne ve bebeğe etkileri için yazımıza göz atabilirsiniz.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir?

Variköz damarlar cildinizin yüzeyinin yakınında görülen şişkin damarlardır. Büyüyen bebeğinizin basıncı ve damarlardan akan kan hacminin artışı variköz damarlara neden olabilir, bu nedenle şişme ve basıncın azaltılması önemlidir. Dolaşımınızı düzenlemek  ve varisli damarlardan kaçınmak için şişmeyi azaltan bir diyetle yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.

Hamilelik Varisleri

Hamilelik Varisleri

Egzersiz

Hamileliğin ilk aylarından itibren düzenli egzersiz yapın. Vücudunuzun bu duruma alışma sürecinde hareket ederek kendinizi alıştırmalısınız.  Variköz damarlar, gebeliğin ilerleyen aşamalarında, bebeğinizin ağırlığı pelvisinize aşağıya indiğinde görülür. Kan dolaşımınızı korumak ve variköz geliştirme ihtimalinizi en aza indirgemek için tüm gebelik boyunca düşük etkili egzersizler yapmaya çalışın.  Yürüyüş ve yüzme iyi düşük etkili egzersizlerdir. Özellikle geç hamilelik döneminde egzersizlerin sizin için hangisinin daha iyi olduğu konusunda doktorunuza danışın.

Hamilelik Varisleri

Hamilelik Varisleri

Uzun Süre Aynı Pozisyonda Kalmayın

Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının. Variköz damarlar, dolaşımınız zayıfsa gelişme eğilimindedir. Bu, uzun bir süre aynı pozisyonda oturmanız ya da fazla harekete geçmemeniz durumunda gerçekleşebilir. Kan kışını hızlandırmak için ayağa kalkmaya ve zaman zaman pozisyon değiştirmeye çalışın. Oturuyorsanız yada uzanıyorsanız ayaklarınızı daha yükseğe koyun.

Hamilelikte varis tedavisi

Hamilelikte varis tedavisi

Solunum Egzersizleri Yapın

Dolaşımınızı düzenlemek, rahatlamak ve variköz damarları önlemek için mükemmel bir yoldur. Ayaklarınızı kalçalarınızın üzerine kaldırarak rahatça oturun. Ayaklarınızı yastıkların üzerine kaldırarak oturmayı deneyebilirsiniz. Derin nefes alın. Bu uygulamayı her gün 10 dakika yapın.

Varisten Kurtulmanın 15 Yöntemi için Tıklayın!

Hamilelikte varis tedavisi

Hamilelikte varis tedavisi

Yassı veya Alçak Topuklu Ayakkabılar Giyin

Sık sık yüksek topuklu ayakkabı veya sıkı kayışlı ayakkabı giyiyorsanız, topuklu ayakkabı veya ayakkabılara geçin. Yüksek topuklu ayakkabılar giymek, damarlarınız üzerindeki baskıyı artırabilir ve varikoz damarları geliştirme riskinizi artırabilir. Alçak topuklu ayakkabılar, kanınızın daha kolay dolaşımını ve damarların daha sağlıklı kalmasını sağlar.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 1

Hamile Çorabı Kullanın

Göbeğinizin vücudunuza uyguladığı baskı hakkında yapabileceğiniz çok şey olmayabilir, ancak doğum destek çorabı yardımcı olabilir. Bunlar standart kadın çoraplarından daha kalın ve bacaklara yakınlaşırken bacaklarının yakınında daha sıkı olacak şekilde üretilmiştir. Bu, karnınızdaki baskıların bir kısmını azaltacak ve kan dolaşımınızı artıracaktır.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 2

Sol Tarafınıza Dönüp Uyuyun

Vücudunuzun sağ tarafında kan akışı daha fazladır. Bu damardaki ek baskıyı önlemek için, mümkünse sol tarafta uyuyun. Ayrıca bacaklar yükselmiş olarak uyuyarak bacaklarınızda baskı ve şişme olabilir. Uyumadan önce dizlerinizin ve ayak bileğinizin altına birkaç yastık yatın.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 3

Kilo

Damarlarınıza ek baskı uygulayan gebelik sırasında kilo alacağınız için, sağlıklı bir ağırlıkta olması önemlidir. Eğer kiloluysanız, daha rahat hissetmek için yapabileceğiniz sağlıklı yaşam tarzı ayarlamaları hakkında doktorunuzla konuşun. Örneğin, doktorunuz daha besleyici bir diyeti ve rutininize düşük etkili egzersizler eklemenizi tavsiye edebilir.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 4

Lifli Gıdalar Tüketin

Günde en az 20-25 gram lif tüketmeniz gerekir. Böylece sindirim sisteminizi düzenlemiş olursunuz. Kepek ve tahıl gevrekleri, fasulye ve bakliyat, meyveler, yeşillik lif bakımında oldukça zenginidir . Gün içinde bol bol su içmeyide unutmayın.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 5

Tuzu Azaltın

Tuz, damarlarınıza baskı oluşturacak şişme oranını artırabilir. Şişkinlik kontrolü ve variköz damarları önlemek için düşük tuz içerikli beslenin. Tuz içermeyen ürünleri seçin ve diğer baharatlarla (taze otlar gibi) tuzu değiştirin. İçerinde çok fazla tuz bulunduğu için fas food tüketmeyin.

Hamilelik Varisleri Nasıl Önlenir? | 6

Doğum Öncesi Vitamin Alın

Doktorunuz muhtemelen hamileliğiniz sırasında günlük vitamin kullanmanızı tavsiye eder. Varisleri önlemek için kullandığınız ilaçlar A ve C vitamini içermelidir. Bunlar kan damarlarınızı sağlıklı tutmak için önemlidir. Bu vitaminleri yiyeceklerden de alabilirsiniz. A vitamini için, tatlı patates, havuç ve yeşillikler gibi yiyecekleri yiyin. C vitamini için iyi kaynaklar arasında portakal, kırmızı biber ve lahana bulunur.

Kaynak