Göğüs pompası, dünyadaki annelerin hayatını kolaylaştırdı. Anne sütünün dışarı pompalanması ve daha sonra kullanılmak üzere saklanmasının rahatlığı, yeni annelerin işlerine daha erken dönmelerine ve bebeklerine anne sütü sağlamaya devam etmelerine olanak sağlamıştır.
Bununla birlikte, göğüs pompası (süt pompası, emzirme pompası) kullanmanın pek çok annenin farkında olmadığı bazı yan etkileri vardır. Bu makale göğüs pompası kullanmanın yan etkilerinin neler olduğunu açıklamaktadır.
Göğüs Pompasının Faydaları
Göğüs pompalarının anneler ve bebekler için birçok faydası vardır. Ayrıca çeşitli nedenlerle emziremeyen anneler için bebeğine süt vermeye devam etmek ve mamaya geçmekten kaçınmak için harika bir seçenektir. İşte göğüs pompalarının bazı faydaları.
1. Düzenli Beslemeye Olanak Verir
Anneler veya bakıcılar bebeği beslemek için bir program yapabilir ve emzirmenin zamanlaması üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilir. Bu, pompalama ve beslenme programını daha düzenli hale getirir ve annenin zamanının bir kısmını serbest bırakır.
2. Çalışan veya Meşgul Anneleri Rahatlatır
Çalışan anneler ayrılmadan önce süt pompalayabilir ve bakıcılar gün boyunca bebeği biberonla besleyebilir. Göğüs pompaları ayrıca annelere ayak işlerini halletmeleri, arkadaşlarıyla buluşmaları veya kendilerini şımartmaları için biraz zaman tanır.
3. Anne Sütü Artmasına Yardımcı Olur
Emzirmeden sonra pompalamak, süt üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Alternatif olarak, sütü hazır tutmak, az sütü gelen annelerin çocuklarını beslemelerine yardımcı olur.
4. Tıbbi Koşullarda Çalışır
Siz veya bebeğiniz emzirmeyi engelleyen herhangi bir sağlık sorununuz varsa, süt pompalamak ve biberonla beslemek çok yardımcı olacaktır.
Göğüs Pompalarının Yan Etkileri Nelerdir?
Göğüs pompaları , annelerin yanlarında olmadıkları zamanlarda bile bebeklerini anne sütü ile beslemelerine olanak sağlasa da , yeni annelerin bilmesi gereken bazı yan etkileri ve dezavantajları vardır. Göğüs pompası kullanmanın bazı yan etkileri şunlardır:
1. Süt Arzını Azaltabilir
Anne sütünün sürekli olarak pompalanmasının yan etkilerinden biri de süt tedarikinin azalmasıdır. Göğüs pompasının mekanizması, yeni doğmuş bir bebeğin meme ucunuzu kavramasından ve emmesinden çok farklıdır. Vücudunuzda daha fazla süt üretimini uyaran şey bebeğin emzirilmesidir. Bir bebeğin emzirilmesine izin verilmezse, süt üretimi azalır.
2. Dondurmak Anne Sütünün Besinlerini Tüketir
Bebek doğrudan anneden beslendiğinde, sağlıklı büyüme için gerekli tüm besinleri alır. Anne sütünün üç aydan fazla dondurulması, çözülmesi ve yeniden ısıtılması anne sütündeki hayati besin maddelerinin tükenmesine neden olur.
3. Göğüs Pompaları Meme Ucu ve Göğüs Dokusunda Hasara Neden Olabilir
Göğüs pompaları meme uçlarına ve göğüs dokusuna zarar verebilir. Yanlış ayar, pompalama sırasında dayanılmaz bir acıya neden olabilir. Elle pompalamak zahmetli ve yorucu olduğundan, manuel pompalar hem göğüslerde hem de annenin ellerinde ağrıya neden olabilir.
4. Hem Biberonla hem de Göğüsle Beslemek Bebeklerin Kafasını karıştırır
Biberonla emzirme arasında sürekli geçiş yaparsanız, bu bebeğin kafasını karıştırabilir. Bu, her iki durumda da emme mekanizmasındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Bebek, biberonla olduğu gibi annenin meme uçlarını daha fazla emebilir. Bu aynı zamanda annede meme uçlarının ağrımasına da neden olabilir . Bu aynı zamanda, bebek lastik bir meme ile biberonla beslenmeye alıştığı için bebek doğrudan beslenirken doğru şekilde kavramayabileceği için de olabilir. Hem emziren hem mama veren anneler için tıklayın.
5. Ağrılı Kanamalara ve Aşırı Rahatlamaya Neden Olabilir
Elektrikli göğüs pompasının yan etkilerinden biri, annelerin daha sonra kullanmak üzere büyük bir malzeme depolayabilmek için çok fazla pompalamalarıdır. Bu, vücutta çok fazla hormonun salınmasına neden olur, bu da göğüslerin şişmesine ve çok fazla sütle dolmasına neden olur. Buna kan hücumu denir ve anne için çok acı verici olabilir.
6. Doğrudan Emzirmenin Sağladığı Bağlanma Süresinin yerini almaz
Doğrudan emzirme, bebek ve anne arasında biberonla beslemenin yerini alamayacak yakın bir bağ oluşmasına neden olur. Bebeği kucağınızda tutmak ve onun göğsünüzden emdiğini hissetmek, biberonla beslemenin yapmadığı duygusal bir bağa neden olur.
7. Şişelerin Tekrarlanan Yıkama ve Sterilizasyon Döngüsüdür
Göğüs pompalarını kullanmanın bir dezavantajı, pompanın tüm parçalarının, biberonların ve emziklerin her kullanımdan önce ve sonra iyice yıkanması ve sterilize edilmesi gerekliliğidir. Diğer bir sorun da, annelerin evlerinin dışındayken pompalayacakları özel bir yer bulamamalarıdır. Ayrıca pompalanan anne sütünü güvenli bir şekilde saklayacak bir yer bulamayabilirler .
8. Besin Kontaminasyon Tehlikesi
Her şeyi ne kadar iyi temizleyip sterilize ederseniz edin, küf ve bakteri biriktirebilecek pompa ve valflerin ulaşılması zor kısımları vardır. Bakteriler ve mantarlar, besin açısından zengin anne sütünü büyümek ve çoğalmak için ideal bir ortam bulur. Anne sütünü kirletebilir ve bebeğin hastalanmasına neden olabilirler.
9. Biberonla Beslemek Bebeğin Dişlerinin Çürümesine Neden Olur
Biberonla besleme, uzun vadede bebeğin dişlerinin çürümesine neden olabilir. Bir bebek emzirdiğinde, annenin meme ucu bebeğin dişlerinin arkasında kaldığından süt bebeğin dişlerine ulaşmaz. Biberonla beslenirken bebek genellikle ağzında biberonla uykuya dalar ve sütün dişleri kaplamasına neden olur. Bu, uzun süreli maruziyette diş çürümesine neden olabilir. Çürük ilerlediyse, dişin bir diş hekimi tarafından kapatılması veya çıkarılması gerekebilir.
10. Doğum Sonrası Annenin İyileşmesini Geciktirir
Bir anne bebeğini doğrudan emzirdiğinde, oksitosin hormonu vücuduna salınır. Oksitosin rahimde bir kasılmaya neden olarak doğum sonrası kanamayı azaltır. Emzirme ayrıca rahim boyutunun çok daha hızlı normale dönmesine yardımcı olur. Çalışmalar, emziren bir annenin rahminin doğumdan altı hafta sonra normal boyutuna döndüğünü, emzirmeyen bir annede ise rahmin normal boyutuna dönmesinin on hafta sürdüğünü göstermiştir.
Göğüs Pompası Kullanmanın Yan Etkilerinden Nasıl Kaçınılır?
Göğüs pompası kullanmanın bazı yan etkilerinden kaçınmak için izleyebileceğiniz birkaç ipucu:
1. Doktorunuza Danışın
Göğüs pompası kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Emzirme konusunda doktorunuzun önerilerine uyun. Bir göğüs pompası kullanırken yeterli düzeyde anne sütü tedarikini en iyi şekilde nasıl sağlayacağınız konusunda size rehberlik edebilir.
2. Çocuğunuzu Emzirin
Çocuğunuzu en az ilk altı ay boyunca doğrudan emzirin. Çocuğu olabildiğince doğrudan besleyin. Bebeği yakın tutmak ve onu doğrudan beslemek vücudunuzdaki oksitosin hormonunu artırır. Bu hormon, sütün vücudunuzdan salınmasına neden olan boşaltma etkisinden sorumludur. Vücuttaki oksitosin seviyesi ne kadar yüksekse, boşaltma etkisi o kadar güçlü olacaktır.
3. Eski Pompaları Değiştirin
Bebeğin kirlenmemiş, besleyici anne sütü aldığından emin olmak için göğüs pompaları her sekiz ila on ayda bir değiştirilmelidir. Eski göğüs pompaları, valflerde veya tamamen temizlenemeyen erişilemeyen kıvrımlarda küf oluşturabilir. Bu anne sütünü kirletebilir ve bebeğin hastalanmasına neden olabilir. Eski pompalar da yenileri kadar etkili çalışmayabilir. Pompalama mekanizması zamanla verimsiz hale gelebilir ve daha az anne sütü üretimine neden olabilir.
4. Otomatik Pompa Kullanın
Manuel pompa yerine elektrikli veya otomatik bir göğüs pompası kullanın. Manuel bir pompanın sürekli kullanımı anne sütü kaynağının tükenmesine neden olur. Bundan dolayı bebeğiniz yeterince süt alamayacaktır. Manuel bir pompa, sütün ellerinizle mekanik olarak pompalanarak ifade edilmesi gerektiğinden ellerinizi de yorar.
Göğüs pompaları, çalışan annelere, etrafta değilken bile bebeklerinin anne sütü almasını sağlamanın bir yolunu vermiştir. Pek çok anne süt sağmak için pompalar da kullanır, böylece başka biri bebeği beslemek için sıra alabilir. Bu onlara dinlenmeleri veya çok ihtiyaç duydukları kestirmeleri için zaman tanır. Bununla birlikte, göğüs pompası kullanmanın bu makalede sıralananlar gibi birçok dezavantajı vardır. Göğüs pompası kullanmanın yan etkilerinden kaçınmak için anneler çocuğu mümkün olduğunca doğrudan emzirmeye çalışmalıdır. Ayrıca bir göğüs pompası kullanmadan önce bir emzirme danışmanıyla konuşmalı ve tüm artıları ve eksileri dikkatlice değerlendirdikten sonra göğüs pompası kullanıp kullanmamaya karar vermelidirler.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar