Emziklilik döneminin ilk 3 ayı ‘nda dikkat edilmesi gerekenler; Taze meyveler yüksek miktarda posa içerirler. Posa sindirim sistemi sağlığı için son derece gerekli olmasına rağmen barsağa sindirilmeden geldikleri için barsak bakterilerinin fazla çalışmasına neden olurlar. Bu da gaz problemleri yaratabilir.Bu dönemde muz hariç diğer tüm meyveler tüketilmemelidirler. Muzun sindirimi diğer meyvelere göre daha kolaydır.

Doğum kadar sonrası da önemli!

Kuru meyvelerin içerdikleri posa çeşidinden dolayı sindirimleri taze meyvelere göre daha kolaydır. Bu yüzden kuru meyveler rahatlıkla tüketilebilir.Hurmanın içindeki bir madde oksitosin salgılanmasını sağlar. Oksitosin emzirme döneminde sütün salınımını sağlayarak emzirmeye yardımcı olur. Bu dönemde hurma tercih edilebilir.

Haşlanan meyvelerin taze meyvelere göre sindirimi daha kolay olduğu için kuru ya da yaş meyveler iyice haşlanıp taneleriyle birlikte şekersiz bir şekilde komposto olarak tüketilebilir.

Sebzelerin yüksek posa içeriğinden dolayı mide ve barsakta kalma süreleri ve sindirimleri uzundur. Sebzelerden sadece kabak, patlıcan, bamya tüketilebilir. Bu sebzeler ince kabuklu oldukları için diğer sebzelere göre sindirimleri daha kolaydır ve gaz problemi yaratmazlar. Çiğ haldeki sebzeler salata vb. tüketilmemelidir.

Bakliyatlar son derece besleyici olmasına rağmen içinde gaz yapan ‘rafinoz’ adlı doğal şekerden bol miktarda bulunur. Aynı zamanda bakliyatların posa içeriği yüksek olduğu için sindirimleri uzundur ve gaz problemleri yaratırlar. Bundan dolayı bakliyatlar (nohut,barbunya,fasülye,mercimek vb.) tüketilmemelidir.

Kuruyemişler herhangi bir gaz problemi yaratmadığı için rahatlıkla (ceviz, badem, fındık vb. ) tüketilebilir.

Sütün sindirimi zordur. Barsaklarda gaz problemleri yaratır. Bu yüzden emziren bir anne süt yerine sütlü tatlıları haftada 1-2 kez tüketilebilir ve biraz daha günlük yemesi gereken peynir miktarını arttırabilir.

Yoğurt ve ayranın sindirilirken barsaklarda gaz oluşumuna sebep olduğu için bunların yerine yoğurt çorbası, yayla çorbası gibi çorbalar tercih edilebilir. Süt ürünlerinden kefir kullanılabilir. Ayrıca günlük gereken kalsiyum miktarını karşılamak için tüketilen peynir miktarı arttırabilir.

Etler herhangi bir gaz problemi yaratmadığı için rahatlıkla kullanılabilir.

Bulgurun İçeriğindeki yüksek posa içeriğinden dolayı sindirimleri zordur, barsakta kalma süreleri uzundur ve barsaktaki bakterilerin daha çok çalışmasına ve daha çok gaz üretilmesine sebep olurlar. Pirincin ise sindirimi bulgura göre daha kolaydır. Bu yüzden bulgur pilavı yerine pirinç pilavı tercih edilebilir.

Kepek, barsaktaki bakterilerin daha çok çalışmasına ve gaz problemlerine sebep olur. Bu yüzden kepek ekmeği tüketilmemelidir. Ayrıca kepek demir emilimini azalttığı için emziren annelerin sağlığı açısında uygun olmayacaktır. İlk 1-2 haftadan sonra tam buğday ekmeği tüketilebilir.

Dyt. Gizem TAŞKIN tarafından yazılmıştır.