Doğum sonrası kaşıntı başlaması, birçok kişinin başına gelmekte olan normal bir durumdur. Gebelik sırasında birçok fizyolojik değişiklikle karşı karıya kalan anne vücudu, hamiliğin belirli dönemlerinde ve doğum sonrasında ufak kaşıntılarla reaksiyon gösterebilmektedir. Doğumdan sonra kaşıntı ve kabarmaların normalden daha fazla olması, bir hekimden yardım alınması gerektiğini göstermektedir.
Doğum Sonrası Kaşıntı Neden Olur?
Annelerin uyumasına ya da oturmasına dahi müsaade etmeyecek kadar rahatsızlık oluşturabilen doğum sonrası kaşıntılar, genel olarak belli süre içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır. Safra sebebiyle kaşıntı olmasının yanında, lohusalıkta alerjik kaşıntılar görülebilir.
Genel manada ne anne ne de bebek için hiçbir problem teşkil etmeyen kaşıntılar, dayanılmaz bir hal aldığında farklı problemlerin habercisi olabilmektedir.
Doğum Sonrası Kaşıntı Oluşmasının Sebebi
Doğumun ardından kaşıntı başlamasının sebebi, karaciğerdeki safra tuzlarının hamilelik boyunca normal seyrinden şaşması ve derinin altında birikmesidir. Özellikle hamileliğin son dört ayında başlamakta olan bu kaşıntılar, genel olarak doğum sonrasında geçmektedir. Ancak bazı durumlarda doğumdan sonraya da aksederek, hafif kaşınmalarla kendisini gösterir. Gayet doğal bir tepkime sayılan bu durum, oldukça basit tedbirlerin alınması sayesinde ortadan kaybolmaktadır.
Gebeliğe bağlı olarak, karaciğerdeki safra akışında yavaşlama başlar ve karaciğerden derinin altına kadar ilerleyerek, derinin altında birikir. Bu duruma verilen isim, hamilelik kolastazıdır. Doğumdan sonra vajinada kaşıntı oluşmasının yanında başka bölgelerde de kaşıntıların başlaması, normal olarak değerlendirilen olaylar arasında sayılmaktadır. Dilerseniz Vajinada Kaşıntı İçin Doğal Tedavi Yolları göz atabilirsiniz.
Doğum Sonrası Kaşıntıları Azaltmanın Yöntemi
Doğumun ardından başlayan kaşıntıların iyileşmesi için oldukça basit olan bazı yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Hamilelik sonrası normal bir reaksiyon olarak değerlendirilen bu durumun azalması için izlenmesi gereken yollar şu şekilde sıralanabilir:
- Kıyafet seçimine dikkat edilmelidir. Kaşıntıyı arttıracak yünlü ve sentetik kumaşlar yerine, yüzde yüz pamuk ya da keten gibi doğal ve sağlıklı kumaşlardan yapılmış kıyafetler seçilmelidir. Ayrıca dar kıyafetlerden de uzak durulması gerekir.
- Kişinin bulunduğu ortamın her daim serin kalması gerekir.
- Sık sık ılık banyolar yapılmalı, böylece deride rahatlama oluşturulmalıdır.
- Duşun ardından, kaşıntıyı azaltıcı etkiye sahip olan nemlendirici ve kremlerin kullanılması gerekir.
- Bu uygulamalara rağmen azalmayan kaşıntılar için, bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar