Çocuklarda disleksi belirtileri, çocuklarda öğrenme güçlüğü ve okuma yazma problemleri ile başlar. Disleksi öğrenme bozukluğu tedavisi ve disleksi tanısı konan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız makalemizde…

Disleksi Belirtileri
Disleksi Belirtileri

Çocuklarda Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen disleksi belirtilerinden bazıları şunlardır:

Okuma bozukluğu

Kelimeleri tersten okumada zorluk çekme, heceleri birbirine karıştırma, okurken kelime veya hece atlama, duraksayarak kelimeyi okuma gibi okuma bozuklukları disleksi belirtisi olabilmektedir.

Yazma bozukluğu

Bir harfin yazılması istendiğinde bu harfi tersten yazma ya da bu harfe benzeyen bir rakamı yazma gibi yazma bozuklukları disleksi belirtisi olabilmektedir.

Öğrenme bozukluğu

Sağ ve sol yönleri karıştırma gibi basit komutları yerine getirememe durumu öğrenme bozukluğudur ve disleksi belirtisi olabilmektedir.

Anlama bozukluğu

Dikkatini verme konusunda sıkıntı çektikleri için anlama bozukluğu yaşayabilirler.

Çelişki

Yazmada, okumada zorluk çekiyor olsalar da; resim, müzik, matematik gibi alanlarda üstün başarı göstermeleri bir çelişki doğurup kişileri şaşırtabilmektedir.

Disleksi Türleri
Disleksi Türleri Çeşitleri

Disleksi türleri nelerdir?

  • Disgrafi: Yazı öğrenme bozukluğu
  • Disleksi: Okuma öğrenme güçlüğü
  • Diskalkuli: Matematik öğrenme güçlüğü

Disleksi Tedavi Yöntemleri

Disleksinin ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri vardır. Hastanelerin Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümü bu hastalık ile ilgilenmektedir. Tedavisi aşamaları olan bir tedavidir. Bu süreçte mutlaka çocuğun destekleniyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda çocuk özel eğitim programlarına tabii tutulmalıdır ve özel eğitim araçları ile eğitilmelidir.

Çocuklarda Disleksi Tedavisi
Çocuklarda Disleksi Tedavisi

Disleksi Problemi Olan Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Öncelikle disleksi problemi olan bir çocuğa karşı oldukça sabırlı olunması gerekmektedir. Çocuk, diğer çocuklar ile kıyaslanmamalıdır. Çocuğu motive eden konuşmalar yapılmalıdır ve oynadığı oyunlara destek verilmelidir. Özel yeteneklerini keşfetmeye yönelik çalışmalara yönlendirilmelidir. Dikkatini dağıtacak eşyalar etrafında bulundurulmamalıdır ve eğitim döneminde mutlaka öğretmenine ve idareye bu problemden bahsedilmelidir.

İlgili Konular;