Çocuklarda televizyon bağımlılığı ve zararları çocuklar üzerinde etkilerini araştırdık. Çocukların televizyona bağımlı kalmalarının sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Çocuğun bebeklik dönemlerinde televizyonun açık olduğu ortamlarda bulunmasının herhangi bir zararı yoktur. Aksine çeşitli sesleri duyması, kelime haznesinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı

Ancak uslu durması, yemek yemesi ya da ağlamaması için çocuğun televizyon karşısına oturtulması, çocuk için ciddi problemler oluşturacaktır. Bu tarz muamelelere maruz kalan çocuklarda, ileriki yaşlarda televizyon bağımlılığı oluşacaktır. Bebeğinize Tv İzletiyor musunuz? Forum konumuza göz atabilirsiniz.

Aynı şekilde sürekli televizyon karşısına oturmakta olan bir ailede yetişen çocuklar da televizyon bağımlılığına yakalanabilir. Çocuğun televizyon bağımlılığı, çocuğun gelişim süreci için oldukça büyük bir tehdittir. Bkz: kızım sürekli tv izlemek istiyor

Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı
Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı

Televizyon Bağımlılığının Çocuk Gelişimine Etkileri

Televizyonun çocuklara etkisi, oldukça çeşitlilik göstermektedir. Ancak her anlamda olumsuzluk oluşturmakta olan televizyon bağımlılığı, çocuğu televizyondan vazgeçirmek için çabalanması gerektiğini göstermektedir. Televizyon bağımlılığının çocuklar üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Televizyonda gördükleri şiddet içerikleri sebebiyle, çocuk şiddete duyarsız olacaktır.
  • Küçük yaştaki çocuklar taklitçi olmaktadır. Bu sebeple TV’de gördükleri olumsuz durumları taklit edebilirler.
  • Araştırmalar, çocuğun uzun süre TV izledikten sonra dikkat gerektiren yapboz veya okumaya kendilerini veremediklerini belirtmiştir.
  • Çocukların; konuşarak, okuyarak ya da yazarak bir şeyler öğrenmesini engeller.
  • Çocuklar TV’de gördükleri her şeyi gerçek zanneder ve onların yerinde olmak ister.
  • Reklamlarda kullanılan 25. Kare tekniği sebebiyle, çocukların bilinçaltına olumsuz içerikler kaydolur.
  • TV izleme pasif bir eylem olduğundan, çocukta obezite başlayabilir.

Televizyon Bağımlılığına Engel Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocukları televizyondan uzak tutmak için, çeşitli yöntemler kullanılmalı ve gerekirse televizyon bağımlılığı tedavisi uygulanmalıdır. Genel manada yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Televizyon çocuğu oyalama aracı değildir, çocuklardan uzak tutulmalıdır.
  • Çocuğun televizyon karşısında yemek yememesi gerekir.
  • Çocuğun izleyeceği programlar, ebeveynler tarafından seçilmelidir.
  • Televizyon izleme saati olmalıdır.
  • Ailelerin izlemekte olduğu programlar bitince, televizyon kapatılmalıdır.
  • Televizyon haricinde, ailelerin sohbet etmek, kitap okumak ya da başka faaliyetler yapmak için zaman ayırması gerekir.
  • Televizyon tüm gün açık tutulmamalıdır.
  • Çocuğun yattığı odada televizyon bulunmamalıdır.
  • Televizyon, ödül ya da ceza konusu olmamalıdır.

Çocuğun Televizyon İzlemesinin Zararları Nelerdir?

Televizyon ve internet iletişim dünyasında devrim sayılabilecek buluşlardır. Televizyonun çocuğa olumsuz etkileri makalemizde tv’nin çocuğa verebileceği zararlara yer verdik. Televizyon iki ucu keskin bıçak gibidir, yararlı programlar yayınlanırsa, çocuklar ondan istifade eder ve eğitilir. Fakat maalesef günümüzde faydalı tv programı yok denecek kadar azdır.

Televizyonun Çocuğa Olumsuz Etkileri Hangileridir? | 1

Zeka Gelişimi

televizyonun_cocuga_olumsuz_etkileri (1)

Hayatın ilk yılları özellikle 2-3 yaşlar çocuğun zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Bu yaşlar çocukların, gözlem ve etkileşim içinde bulunduğu yeni şeyler keşfetme yolculuğunda olduğu yaşlardır.

Aşırı televizyon izleme alışkanlığı, beyindeki nöronların bağlantısı artıran böylece çocuğun zekasını geliştiren, çocukları arkadaşlarıyla oynama, sosyal ilişkiler kurma, kitap okuma gibi aktivitelere engel olarak, çocuğun zekasını olumsuz etkiler. Çocukların zeka gelişimi için bunları yapın!

Uyku Bozuklukları

televizyonun_cocuga_olumsuz_etkileri (3)

Bir çok televizyon programı küçük çocuklarda davranış bozukluklarına yol açan şiddet öğeleri içerir. Televizyondaki görüntülerin gerçek olduğunu düşünen çocuk, gördüğü kişileri rol model alarak saldırgan tutumlar içine girer.

Tv’deki görüntüler korku ve endişe duygusunu tetikleyerek, çocuklarda uyku bozukluklarına ve kabuslara neden olabilir.

Ekonomik Sıkıntılar

televizyonun_cocuga_olumsuz_etkileri (5)

Reklamlar çocukları cezbederek gereksiz bir sürü eşyanın eve girmesine neden olur, böylece aile ekonomik olarak olumsuz etkilenir.

Davranış Bozuklukları

televizyonun_cocuga_olumsuz_etkileri (2)


Uygunsuz çizgi filmler, diziler, çocukta iyi kötü, doğru yanlış kavram karmaşasına yol açabilir. Tv’de silah kullanan adam öldüren, zengin olan, fiziksel kuvvetli olan vb. kişilerin toplumda saygı gördüğünü gören çocuk, doğrusunun bu olduğunu düşünüp algı yanılması yaşayabilir.

Obezite

televizyonun_cocuga_olumsuz_etkileri (7)

Televizyon programlarında ve reklamlarda alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkları özendiren figürler sıkça yer alır. Bu tür programlara sıkça maruz kalan çocuk, onlara heves ederek, küçük yaşta sağlıksız alışkanlıklar edinebilir.

Obezite gelişmiş ülkelerde yaygın bir sorundur, televizyon, çocuklar arasında giderek artan obezite tehlikesinin baş sorumlularındandır.
Tv izlerken çocuğun fiziksel aktivitesi azalır, aldığı kalorileri yakmak için enerji harcamaz, ve tv karşısında yemek yeme alışkanlığı edinerek kilo almaya başlar. Dilerseniz daha önceki konumuz Çocuklarda Telefon ve Tablet Bağımlılığının Zararları Nelerdir? göz atabilirsiniz.