Çocuklarda bahar alerjisi‘nin ana sebebi, bahar döneminde ortaya çıkan polenlerdir. İlkbahar aylarında ortaya çıkan polenler sebebiyle, çocuklarda burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, nezle, hapşırık gibi alerjik nezleler görülmeye başlar.
Ayrıca gözlerde sulanma, kaşıntı gibi durumlar sonucunda da göz alerjisi belirtileri görülmektedir. Bu tipteki semptomlar, çocuklarda polen alerjisi belirtileri olarak değerlendirilmektedir. Özellikle alerjik yatkınlığa sahip olan çocuklarda, bahar dönemlerinin gelmesiyle ortaya çıkan polenler, bağışıklık sisteminin harekete geçirerek, solunum yolunu etkilemektedir. Böylece çocuklarda göz ve burun iltihaplanmaları oluşmaktadır.
Çocuklarda Polen Alerjisi Başlangıcı
Çocuklarda polen alerjilerinin belirtileri, genel olarak bahar mevsiminin ilk ayı olarak nitelendirilen mart ayında ortaya çıkmaya başlar. İlk olarak ağaç polenlerinin ortaya çıkmasıyla kendisini belli eden polen alerjisi, özellikle çocuklar için ciddi riskler doğurabilmektedir.
Polenler sebebiyle oluşmakta olan alerjik göz nezlesi, çocuk yaşlarda kendisini belli etmeye başlamaktadır. Polenler sebebiyle gözlerde kızarıklık ve sulanma gibi şikayetlerin oluşumu erken teşhis edilmezse, çocukların gözlerini kaybetmesine sebep olabilir. Bu kadar ciddi sonuçlara uzanan rahatsızlık, polen alerjisi ilaçları sayesinde tedavi edilmektedir.
Çocuklarda Polen Alerjisi Tedavisi
Çocuklarda bahar alerjisinin tedavisi için derhal bir uzmandan yardım almak gerekir. Çocuk ve bebeklerde bahar alerjisi belirtilerinden herhangi birisine rastlanıldığı zaman, mümkünse alerji tedavileri konusunda uzmanlaşmış bir hekim tercih edilmelidir. Çünkü alerjik rahatsızlıkların tedavisi, oldukça zahmetli ve uzun bir süreçten geçmektedir. Çocuklarda polen alerjisinin tedavisi için, bağışıklık destekleyicileri kullanmanın pek faydası yoktur.
Hastane tarafından yapılacak cilt testleri, kan analizleri ve solunum testleri gibi işlemler sonucunda, alerjinin türü belirlenmelidir. Daha sonrasında ise antihistaminik ilaçlar, kremler ve diğer tedavi yöntemleriyle alerji kontrol altına alınmaya çalışılır. Bebeklerde polen alerjisi belirtileriyle karşılaşmamak adına, erkenden polen alerjisi aşısını yaptırmak akıllıca bir tedbir olacaktır.
Çocuklarda Bahar Alerjisi
Çocuklarda bahar alerjisi ilkbahar aylarına girilmesi ile beraber baş göstermeye başlar. Polenlerin havaya yayılması bunun başlıca sebeplerindendir. Burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, nezle, hapşırma, gözlerde sulanma, gözlerde kaşınma gibi belirtiler ile bahar alerjisi ortaya çıkar. Çiçekli bitkilerden ziyade çiçeksiz bitkiler rüzgar yolu ile daha çok polen yaydığından bahar alerjisi için daha tehlikelidirler.
Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Koyulur?
Öncelikle bahar alerjisi olan bir çocuğun göstermesi gereken çeşitli belirtilerden bazıları şunlardır:
- Bahar aylarında sık sık nezle olunması
- Sık sık hapşırma durumu
- Nefes darlığı gibi astım belirtilerinin görülmeye başlanması
- Sık sık burun kanaması
- Göz alerjisinin belirtilerinin görülmesi
- Burunda ve kulakta kaşıntı olması
- Verimsiz uyku uyunduğu için sürekli yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi
Bu belirtilen görülen çocuğa bir an önce tanı konması gereklidir. Çünkü tanı konmadığı ve tedavisine başlanmadığı sürece bahar alerjisi; gözde, burunda ve akciğerlerde hasarlar oluşturmaktadır. Tanı ise alerji testi yapılarak koyulur. Bu testler cilt üzerinden yapılmaktadır. Her yaşa göre yapılacak test değişmektedir. Fakat alerji testi yenidoğandan başlamak üzere, her yaş grubundan kişinin yaptırabileceği bir testtir.
Bahar Alerjisinin Tedavisi Nasıldır?
Öncelikle bahar alerjisi olan bir çocuğunun alerjisi olmasını engelleyebilmek için alerjeni ortadan kaldırmak gereklidir. Dolayısı ile alerji testi sonucunda alerjisinin olduğu saptanan alerjenden uzak durmalıdır. Buna ek olarak ilaç tedavisi veya aşı tedavisi de görebilir.
İlgili Konular;
Alerjik Çocuklarda Grip Nasıl Geçer? Tıklayın !
Bebeklerde Alerji Nasıl Önlenir? Tıklayın !
Bebeklerde Alerji Yapan Besinler Nelerdir? Tıklayınız
Bebeklerde Gıda Alerjisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Tıklayınız
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar