İşitme kaybı her 1000 doğumda 1 ile 4 bebek arasında görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle bebeklerde erken fark edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir odyoloğa gidilerek işitme testi yaptırılabilir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri

Çocuğun işitme kaybının olduğundan şüphelenilmesi için var olması gereken belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Görüş alanı dışında kalan yerlerde konuşan kişileri hiçbir şekilde fark etmeme ve tepki vermeme durumu var ise işitme kaybı olabilir.
  • Adının söylendiğini anladığında korku, ürperme ve şaşkınlık dolu bir bakış sergiliyor ise işitme kaybı olabilir. Bu kıstas için ortamın gürültü seviyesi önemli değildir.
  • Örneğin televizyon izlenen bir odada; televizyon odadaki diğer bütün kişilerin duyabileceği ses seviyesindeyken, televizyona özellikle yakın oturuyor ise işitme kaybı olabilir.
  • Televizyon, müzik seti gibi ses çıkaran aletlerin seslerini makul sayılamayacak kadar yükseğe çıkartıyor ise işitme kaybı olabilir.
  • Telefonda söylenen şeylere yanıt vermiyor ise veya konuşurken sürekli telefonu tuttuğu kulağını değiştiriyor ise işitme kaybı olabilir.
  • Kendisine yüksek sesle bir şey söylendiği halde tepki vermiyor ise işitme kaybı olabilir.

İşitme Kaybının Nedenleri

İşitme kaybının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Kulak enfeksiyonları
  • Kulak kiri
  • Dış kulak iltihabı
  • Gürültüye bağlı işitme kaybı
  • İç, dış veya orta kulağı etkileyecek nedenler sonucunda karışık tip işitme kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı Sebepleri

Kabakulak, menenjit, kızamıkçık, suçiçeği gibi enfeksiyonlar ile bazı ilaçlar, çocuklarda kalıcı iç kulak hasarı ve işitme kaybına yol açabiliyor.

Uluslararası İşitme Engelliler Haftası” nedeniyle açıklama yapan KBB Uzmanı Prof. Dr. Yücel Anadolu, işitme kaybının, çocuk doğduktan hemen sonra saptanmadığı durumda topluma işitme engelli bir birey ekleneceğini söyledi.

Tüm dünyada ortalama 360 milyon işitme engelli bulunduğuna dikkati çeken Anadolu, Türkiye’de de işitme engelli sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu söyledi.

İşitme kayıplarının doğuştan olabildiği gibi sonradan da çocuğun gelişimi sırasında veya daha sonraki ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde de ortaya çıkabildiğini ifade eden Anadolu, akraba evliliklerinin de çocuklarda doğuştan oluşan Kabakulak, menenjit, kızamıkçık, suçiçeği gibi enfeksiyonlar ile bazı ilaçlar, çocuklarda kalıcı iç kulak hasarı ve işitme kaybına yol açabiliyor.

Enfeksiyonlar İşitme Kaybına Yol Açar Mı?

Anadolu, çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonların önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çocukluk çağında geçirilen kızamık, kabakulak, menenjit, kızamıkçık, suçiçeği gibi enfeksiyonlar ile yüksek ateşle seyreden havale yaratacak kadar ciddi hastalıklar iç kulak hasarı ve işitme kaybına yol açabiliyor. Çocuklarda kullanılan iç kulaktaki duyu hücrelerine ve sinir hücrelerine zarar veren bazı toksik ilaçlar da kalıcı iç kulak hasarı ve işitme kaybına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda İşitme Kaybı
Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavisi

Bebeklik veya çocukluk döneminde ya da hamilelik döneminde kullanılacak ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerektiğini dile getiren Anadolu, işitme engelli çocuklarda esas olarak konuşma bozukluklarının ortaya çıktığını, çocuğun konuşamadığını ve konuşması geciken çocukların aileleri için bunların belirti olabileceğini söyledi.

Anadolu, ailelerin vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmasını ve çocuğun işitme sorunu olup olmadığının değerlendirilmesinin sağlanmasını istedi.