Çocuklarda göğüs ağrısının sebebi, yetişkinlerdeki gibi her zaman kalp kaynaklı değildir. Genellikle 11-13 yaş arasındaki çocuklarda göğüs ağrısı daha sık görülür.
Çocuklarda Göğüs Ağrısının Nedenleri
Çocuklarda göğüs ağrısının nedenleri şunlardır:
- Kalp dışı bir neden olan idiyopatik göğüs ağrıları atak şeklinde gözlenir. Fiziki bir bulgusunun olmamasının yanı sıra egzersizle bağlantılı da değildir.
- Kas ve iskelet sisteminde oluşan problemler kaynaklı göğüs ağrıları oluşabilir. Genelde egzersizde yapılan yanlış bir hareket kaynaklı ya da fazla yük kaldırma sonucunda oluşur.
- Kayan Kaburga Sendromu çocuklarda görülen göğüs ağrısının nedenlerinden biridir. Göğüste var olan yalancı bir ağrı sendromudur. Kaburgadaki anormalliklerin göğüs bölgesine ağrı olarak yansımasıdır.
- Kalp dış zarının iltihabı, göğüs kemiğinin arka kısmında bir ağrıya neden olur.
- Kalpte ritim bozukluğu olması durumunda göğüste bir ağrı hissedilir.
- Akciğer kaynaklı olan; zatürre, bronşit, astım gibi hastalıklar göğüs ağrısına neden olabilir.
- Pulmoner arter basıncının yük olması göğüs ağrısı nedenlerinden biridir.
- Reflü gibi mide ile ilgili olan problemler de midenin konumu itibari ile göğüs ağrısı olarak ortaya çıkabilir.
Göğüs Ağrısı İle İlgili Endişe Edilmesi Gereken Durumlar
Öncelikle göğüs ağrısının kalp ile ilgili olduğu durumlar daha tehlikelidir. Bu yüzden çocuktaki ağrı; göğsün sol tarafından karın, boyun ve kol bölgelerine yayılmadan tespit edilmeli ve önlem alınmalıdır. Ayrıca çocukta bayılma, bayılmaya meyil, çarpıntı, daha önce herhangi bir kalp ameliyatı geçirmiş olma durumu, ailede kalp nedeniyle yaşanmış bir ölüm olması durumunda doktora başvurulmalıdır. Çocuklarda kalp hastalıklarının 6 sinyali! İçin Tıklayın !
Göğüs Ağrısı Psikolojik Nedenlerden Dolayı Olabilir Mi?
Sınav stresi, çocuğun okul hayatında yaşadığı problemler, depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemler de göğüs ağrısına neden olmaktadır.
İlgili Konular;
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar