Çocuklarda bronşit nedenleri ve tedavisi sizler için araştırdık. Çocuğu bronşitten korumanın yolları arasında en bilineni ve doktorlar tarafından faydalı olduğunu söylenen yöntem çocuğa grip aşısı yaptırmaktır.
Çocuklarda Bronşit Belirtileri
Çocuklarda görülen bronşitin temel belirtileri şunlardır:
- Balgamlı bir şekilde öksürme hali
- Yorgunluk hissi
- Nefes alıp verirken zorlanma ve bir nefes sıkışması yaşama durumu
- Sık sık hapşırma
- Gözlerde kızarıklık oluşması durumu
- Boğazda ağrı hissedilmesi
- Ateşin yükselmesi
- Burun akıntısı olması
Bronşit Şikayeti İle Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
Çocuklarda bronşit olarak genelde akut bronşiolit görülme sıklığı daha fazladır. Bu bronşlarda iltihap oluşması durumu birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Öksürük hali devam edebilir fakat bu da 15-20 gün içerisinde geçer.
Eğer öksürük hali 15-20 gün içerisinde geçmiyor ise ve bronşit belirtileri daha şiddetli görülmeye devam ediyor ise doktora gidilmesi gereklidir. Eğer bu noktada bir tedavi yapılmaz ise kronik bronşite çevirir ve bu durumda hastalığın ciddiyeti de riskleri de artar. Kronik bronşitin risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
- Kronik sinüzit olması
- Astımın ortaya çıkması
- Bademciklerin şişmesi durumu
- Çocuğun bağışıklık sisteminin düşük olması
- Hava kirliliği ve polen, toz gibi alerjenler de bronşit için risk faktörlerindendir.
- Reflü
- Sigara dumanı
Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?
Akut bronşiolit olması durumunda 2-3 hafta içerisinde çocuk iyileşir. Akut bronşiolit sık sık tekrarlar ise çocuğun kronik bronşit olma riski vardır. Aynı zamanda astım olup olmadığından da şüphelenilmesi gereklidir. Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak akut bronşiolit olan bir çocuğa doktor antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Çocuğun hava yollarının genişletilmesi ve oksijenlenmesinin arttırılması amacına yönelik tedaviler uygulanır. Çocuğun yeterli miktarda sıvı tüketmesi sağlanır ve öncelikli olarak burun tıkanıklığını gidermek amaçlanır.
Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda tedavi süreci takip edilmelidir ve geç kalınmamalıdır. Dilerseniz Çocuğu bronşit olan anneler forum sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çoçuklarda Bronşite Ne İyi Gelir?
Büyükler ve çocuklar için bronşite ve öksürüğe iyi gelen macun tarifi vereceğiz.
Malzemeler:
- Yenilebilir Bamya tohumu
- Doğal hakiki bal
- Doğal zeytinyağı
Yapılışı:
Aktardan aldığınız bamya tohumu un haline gelene kadar çektiriniz. Daha sonra un eleğinden geçirin. Bal ve zeytinyağını elektek geçirdiğiniz bamya tohumu ile bir kasede macun kıvamı olana kadar karıştırın. Ayrı bir cam kaseye bu macunu koyun. Bu macunu kahvaltı yapmadan 30 dakika önce bir çay kaşığı kadar alın. 1 hafta boyunca kullanın. Bu arada doktorunuza danışmadan uygulamayın. Şifa olması dileği ile..
Çocuklar Bronşitten Nasıl Korunur?
Grip aşısı sayesinde, çocukların direnç seviyesi artar ve hastalıklara yakalanma olasılığında düşüşler olur. Aynı zamanda çocuklar bronşitten korunmazsa, önlemler alınmaz ya da bronşit olduktan sonra tedavisi yapılmazsa, çocuk tekrarlayıcı hırıltıya yakalanabilir ve astımı gelişebilir. Dilerseniz Çocuklara Grip Aşısı Yapılmalı Mı? forum sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu konuda ebeveynlerin oldukça ihtiyatlı olması gerekir. Çocukları bronşitten koruma yöntemleri aşağıda sıralanmıştır;
- Çocuklar, tozlu şehir havasından uzak tutulmalı, temiz hava alması sağlanmalıdır.
- Çocuğun yanında sigara içilmemeli, herhangi bir nedende dolayı çocuk sigara havası solumamalıdır.
- Mutlaka çocuğa grip aşısı yapılmalıdır.
Bronşit, birçok büyük hastalığa giden yolda bir basamak olduğu için aileler bronşit konusunda tedbir almalı ve yukarıdaki yöntemleri uygulamalıdır.
Çocuklarda Bronşitin Nedenleri Nelerdir?
Uzmanlara göre, çocukların bronşit hastalığına yakalanmasının en büyük nedeni viral virüslerdir. Diğer bir neden ise, çocuğun yanında sigara içilmesi ya da açık alanda sigara dumanını solumasıdır. Aynı zamanda çocuk elini sık sık yıkamalıdır.
Çocuklar elini etrafa sürüp, sonra elini ağzına götürebilir. Hem çocuk hem de ebeveynler sık sık elini yıkamadığı için de çocuklar bronşit hastalığına yakalanabilir.
Çocuklarda Bronşit Hastalığında Antibiyotik Kullanılmalı mıdır?
Çocukların bronşit hastalığı tedavisi yapılırken, ateş düşürücü, ağrı kesici gibi ilaçlar kullanılabilir. Fakat, bronşit tedavisinde ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çünkü, antibiyotiğin bronşit hastalığına bir etkisi yoktur.
İlgili Konular;
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar