Ülkemizde ve dünya genelinde terör olayları son demlerde daha fazla duyulmaya başlandı. Buna yönelik yetişkinlerin dahi etkilendiği bu durum, çocuklar üzerinde de büyük etkiler yaratıyor. Sürekli korkma ve telaş kapsamında bulunan çocuklara terör saldırıları ve teröre yönelik durumları en iyi şekilde anlatabilmek ise ebeveynlerin birer görevi olmaktadır. Ülkemizde veya farklı bir ülkede yaşanan terör olaylarına karşın her birimiz tek yürek oluyor ve bu acıyı birlikte yaşamayı biliyoruz. Fakat burada beliren bir diğer etken, çocuklarında en az bizler kadar etkilenmesidir.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARINA SAKİN BİR ANLATIM İLE YAKLAŞMALI

Ebeveynlerin çocuklara terör konusunda anlatımlar her zaman yumuşak dille anlatılması gerekmektedir. Bu tip hassasiyet içeren konuların gelişi güzel ve direkt olarak çocuklara anlatılması, çocukların ruh sağlığını etkileyebiliyor. Ülkemizde yaşanan olaylara yönelik ebeveynler anlık olarak alarm durumlarına yönelik çocuklarını o ortamdan izole etmek ve bu durumdan haberdar olmamasını istiyor. Bu durum iyi bir şey olduğu gibi, bazı olumsuz durumları da oluşturabiliyor. Çocuğunuzun terör hakkında bilgilendirilmesi ise gerekli olan bir kavram olmaktadır. Peki bu tür durumları çocuklara en iyi şekilde anlatmanın yolları neler, gelin hep birlikte bakalım.

Çocuklara Terör Olaylarını Nasıl Anlatmalı? | 1

ÇOCUKLARIN TERÖR OLAYLARINDAN ETKİLENMEMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

  • Olabildiğince çocuklarınızın yaşına uygun olmayan haber programlarından kendilerini uzak tutmalısınız. Ek olarak internette bulunan sosyal ağlar ve arama motorlarında neleri arattığına ve takip ettiğine yönelik bilgi sahibi olmalısınız.
  • Terör ve benzeri durumlara yönelik çocuklarınızın korkabileceği her türlü muhabbetten kaçınmalısınız. Genelde çocuklar sizi iyi bir dinleyici olarak dinlemektedirler, fakat anlattıklarınızın tamamını sizin pencerenizden değil, kendi yorumları ile beyinlerine enjekte etmektedirler.
  • Çocuğunuz şiddete, teröre veya benzeri bir duruma yönelik duyum ya da izleme gibi bir olanağa sahip olmuş ise, kendisine yumuşak bir dille yaklaşarak bu konu hakkında düşüncelerini öğrenmeye çalışın.
  • Dışarı hayatında her türlü muhabbetler dönüyor ve ister istemez çocuklarımız bu muhabbetlerin ortasında bulunmaktalar. Buna yönelik kafalarının karşıması da normal, bu kapsamda çocuklarınıza tüm merak ettiği durumları en iyi halde ve sabırlı bir şekilde cevaplayarak bilgilendirmek asli göreviniz olmaktadır.

Çocuğa ölüm kavramını nasıl anlatmalıyız? Tıklayın !