Sadece biz yetişkinlerin psikolojisi olduğunu, ve sadece bizim depresyona girdiğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evet, dünyadan bir haber ve kendi dünyasında mutlu sandığımız çocuğumuzun da biz yetişkinler gibi kendisine ait psikolojisi dünyası var. Ve onlar da kendi dünyalarına ait sebeplerle depresyona girebilirler.

Bunun sebebi, anne baba çatışmaları ve sorunlarının çocukta yansıyan davranışları olabileceği gibi, kendinden sonra dünyaya gelen kardeş kıskançlığı, ebeveynlerin yanlış davranış ve tutumları vs sebeplerle olabilir.

Çocuk, bir şekilde psikolojisinin bozuk olduğunu davranışlarıyla gösterir. İlgilenilmediğini düşündüğü için içine kapanabilir veya dikkat çekmek için anlamsız va aşırı davranışlarda bulunabilir. İçine atıyorsa bunu altını ıslatma şeklinde gösterebileceği gibi öfke ve şiddete de başvurabilir.

Genellikle ebeveyn davranış ve tutumlarından kaynaklanan bu sorunlarda, odaklanılması gereken aslında ebeveynlerdir. Anne ve babanın değişiklik gösteren tutumları direkt olarak çocukta kendisini gösterir. Yanlış olan bazı davranış ve tutumlar düzeltilirse, çocukta da düzelmeler gözlenir.

Çocuk, ifade edemediği duygularını, öfke ve şiddet olarak yansıtabileceği gibi, bu yaptığı resimlere de yansır. Dikkatli bir ebeveyn çocuğunda psikolojik bir sıkıntı, ifade edemediği bir sorunu olduğunu anlayabilir.

Çocukla sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak, onun kendisini ifade edebilmesine izin vermek, kaliteli zaman geçirmek çok önemlidir. Çocuğa sürekli yapma, etme, hayır demek, katı kurallar koymak, üzerinde baskı hissetmesine ve içine kapanmasına sebep olabilir. Bu baskılar gereğinden fazla olursa, çocukta çekingenlik oluşabilir ve bu çekingenlik yerleşirse ilerleyen yaşlarda bu sosyal fobiye sebep olabilir.

Çocuğa konulan kuralların, ödül ve ceza sisteminin çok iyi ayarlanması gerekir. Çocuğa konulacak olan bu kurallar, hayırlar, ödüller ve cezalar ebeveynlerin her ikisi tarafından da aynı anda uygulanmalıdır. Ebeveynlerin birinin evet dediğine diğerinin hayır dememesi, hayır denilen bir durumdan sebep göstermeksizin vazgeçilmemesi çocuğun psikolojik ve karakter gelişimi için çok önemlidir.

Çocukta görülen herhangi bir psikolojik sorunda, ebeveynlerin ilk önce dönüp kendilerine bakması, kendi aralarindaki çatısmaların, sorunların çocuğa yansımamasına, çocuğa yaklaşımlarında, kurallarında, davranışlarında her iki ebeveynin de tutarlı olmasına özen göstermesi gerekmektedir.

Aşılamayan ve çözümlenemeyen durumlarda ise, ileride daha büyük sorunların ortaya çıkmaması için, bir uzmanla görüşmek en mantıklı ve sağlıklı yol olacaktır.

Psk.Berna Incekara