Bir çocuğun yuvaya başlamaya hazır olup olmamasını etkileyen birden çok faktör vardır. Yaş, bu noktada en başta gelen unsur gibi görünse de çocuğunuzun yuvaya hazır olduğunu gösteren birçok yan etken de bulunabilir. Hazır olmak, bu bağlamda fiziksel, sosyal ve kavramsal açıdan çocuğun bu deneyime başlamak için sahip olması gereken özellikleri taşıması anlamına geliyor. Bu özellikler de her çocukta aynı yaşlarda ve aynı seviyede olmuyor. İşte, çocuğunuzun yuvaya başlamaya hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenler:

İletişim Becerisi

Uzmanlara göre yuvaya başlayacak bir çocuk mantıklı düşünebiliyor, açık ve net bir şekilde konuşabiliyor, arkadaşları ve ebeveynleriyle doğru iletişim kurabiliyor olmalı. Böylelikle siz yanında olmasanız dahi kendini ifade edebilen çocuğunuzu yuvaya bıraktığınızda çevresiyle iletişim kurabilir ve ilişkilerini yaşına uygun yürütebilir.

Fiziksel Gelişim

Fiziksel gelişim de bu noktada son derece önemli. Ancak bu yaşlarda fiziksel olarak yaşıtlarından hızlı gelişmiş bir çocuk, duygusal ve iletişimsel yönden daha zayıf olabilir. Tabii tam tersi durumda, duygusal yönden hızlı gelişmiş bir çocuk, fiziksel yönden yaşıtlarından yavaş gelişiyor olabilir. Bu anlamda fiziksel gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim de desteklemeli.

cocuk_yuvasi

Bir Uzmana Danışın

Her anne-babanın göz önünde bulundurması gereken seçeneklerden biri de profesyonel yardım. Etrafınızdaki bir çocuk doktoru, pedagog ya da çocuğunuzu iyi tanıyan ve onunla iyi iletişim kurabilen bir uzmana mutlaka danışmalısınız. Dışarıdan bakan profesyonel bir göz, sizin fark etmediğiniz ayrıntıları değerlendirerek doğru yönlendirmelerde bulunabilir.

Yuvayı Görün

Çocuğunuzu kaydettirmek istediğiniz yuvaya gidip gözlem yapabilirsiniz. Diğer çocukların birbiriyle olan iletişimine, oynadıkları oyunlara ve edindikleri kabiliyetlere bakıp çocuğunuzun o ortama uyum sağlayıp sağlayamayacağını test edebilirsiniz. Sonuçta çocuğunuzu kimse sizden daha iyi tanıyıp anlayamaz. Ayrıca ders programı ya da bir günlük işleyişi de gözlemleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun gün boyu neler yapacağını önceden bilmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Çocuğunuzu Tanıyın

Yuvaya kayıt aşamasında çocuğunuzun bazı özelliklerini iyi tespit etmeniz gerektiğini unutmayın. Mesela çocuğunuzun ona söylenenleri dikkatli dinleyip karşılık verme konusundaki tepkilerini bilmelisiniz. Çünkü yuvada yapması en çok yapması gereken şey, öğretmenini ve arkadaşlarını dinlemek, onlarla paylaşımda bulunmak olacak.

Yeteneklerinin Farkına Varın

Bu noktada kendinize sorup yanıtlamanız gereken bazı sorular var. Çocuğunuz kendi başına kıyafetlerini giyiyor ya da tuvaletini yapabiliyor mu? Bunlar oldukça önemli. Çünkü yuvaya gidecek bir çocuğun orada geçireceği saatlerde kendi kendine yetebiliyor olması tercih edilir. Daha önce kalem tuttu mu ya da makasla bir kağıt parçası kesti mi? Yeni şeyler öğrenmeye meraklı ve istekli mi? Arkadaşlarıyla iyi anlaşıyor, paylaşmayı ve sırasını beklemeyi biliyor mu? Grup halinde çalışabiliyor mu?
Bu soruların çoğuna “Evet, yapabilir.” ya da “Yapabilecek durumda.” şeklinde cevap veriyorsanız çocuğunuz önce yuvaya, ardından da sorunsuz bir şekilde okula başlamaya hazır demektir. Ayrıca unutmamalısınız ki her çocuk kendine has yeteneklere ve özelliklere sahiptir. Yuva da başarılı ve sağlıklı bir eğitim hayatının temel taşıdır. (blog.gittigidiyor.com)