Bebeklerde uyuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Bebeğinizin düzenli uyuma alışkanlığına sahip olması için özellikle annelerin uygulayacakları pratik çözümler bebeğinizin bozulan uyku düzenine sahip olmasına yardımcı olacaktır.
Bebeklerde Uyuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Yeni doğan bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini normal olarak gerçekleştirmeleri iyi bir uyku düzenine sahip olmalarına bağlıdır. Her yaş grubunda ve belli dönemlerde bebeğinizin uyku problemiyle baş etmeniz normal bir durumdur. Fakat bu durum üstesinden gelinemeyecek bir problem değildir.
Bebeğinizde ve ilerleyen yaşlarda çocuğunuzda uyku alışkanlığı kazandırmak için hem sizlerin iyi bir şekilde dinlenmesine hem de çocuklarınızın daha mutlu ve huzurlu olmasına imkan verecektir. Uyku düzeni bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren başlamalı ve uyku saatleri aksatılmadan bebeğinizin ihtiyaç duyacağı uyuma ortamı sağlanmalıdır.
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Bebeklerde uyku düzeni oluşturma öncelikle yeni doğumdan itibaren rutin uyku saatleri belirlemek ile olmalıdır. Zaten yeni doğan bebekler uyandıktan itibaren 1 saat içinde tekrar uyumak istemekte ilk 3 aylık dönemlerini bu şekilde sürekli uyuyarak geçirmektedir. Uyku saatleri öncesinde rutinler belirlemek bebeğinizin uykuyla bu rutinleri ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. Mesela bebeğinizi uyutmadan önce kundaklamak bebeğinizin daha huzurlu uyumasına yardımcı olacaktır.
Yeni doğan bebeklerden başlayarak 2 yaşına kadar bebeğiniz gece ile gündüz ayrımı yapmamaktadır. Uyku düzeni oluştururken gündüz uykusunda bebeğinizin aydınlık bir ortamda uyuması gece ile gündüzü ilişkilendirmede başarılı sonuçlar elde etmenize ve gece uykularının daha düzenli gerçekleşmesine imkan sunacaktır.
İster bebeklerde olsun isterseniz de 2-5 yaş arasında çocuklarınızda olsun uyku eğitimi son derece önemlidir. Çocukların ve bebeklerin kendi yataklarında uyuması hem özgüven sahibi olmalarına hem de düzenli uyku alışkanlığı edinmelerine olanak tanır. Memede ya da kucakta uyuma alışkanlığı edinen bebeğin uyku düzenini sağlaması zorlaşacağından bu durumda bebeğinizi uyutmaktan kaçınmalısınız.
Bebeklerde Uyku Alışkanlığı Kazandırmanın Faydaları Nelerdir?
Bebeklerde uyku alışkanlıkları 6. Aydan itibaren daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu süreçten itibaren yapacağınız pratik çözümler ile hem kendinize daha fazla zaman ayırabilir hem de bebeğinizin iyi bir uyku düzenini hayatı boyunca devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde uyku problemi genellikle anne babaların esnek davranmasından ve kural koymamasından kaynaklanmaktadır. Bebeğiniz doğumundan itibaren kendi yatağında uyumalı, uyku saatleri konusunda ise esneklik yerine kurallar belirlenmelidir. Gece beslenmeleri ve alt değiştirmeleri sırasında ışık kapalı tutulmalı ve bebeğiniz uyurken gece saatinde ışık açılmamalıdır. Bebeklerde uyku düzeni kazandırıldığı takdirde;
- Bebeğinizin huzursuzlukları azalır,
- Fiziksel gelişimleri ve iştahları artar,
- Zihinsel gelişimleri beyin aktiviteleri hızlanır,
- Anne babalar kendilerine daha fazla zaman ayırabilir,
- Çocukluk döneminde de uyku problemiyle karşılaşmadan gece uykularını çocuğunuza sevdirebilir
Bu sayede bebeğinizin hem kişisel gelişimlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmesine hem de bedensel ve zihinsel faaliyetlerin aksamadan sağlıklı bir birey olması yolunda çocuğunuzda kazanımlar oluşmasına katkı sunabilirsiniz.
Bebeklerin Rahat Uyuması İçin Öneriler Nelerdir?
Bebeğin rahat bir şekilde uyuması sağlamak için, bebeğe rahat, bol oksijenli bir ortam sağlanmalıdır. Bebeğin uyuyacağı oda önceden havalandırılmadan bebek o odada uyutulmamalıdır. Ayrıyeten, bebeğinizin uyuyacağı saatleri de biyolojik saate göre ayarlamalısınız.
Bebek, geç saatlerde uyumalı ya da geç saatlerde daha iyi, sağlıklı ve uzun uyuyacak diye bir kural yoktur. Bebeğiniz için bir yatma vakti ayarlamalısınız. Mesela yavaş yavaş bebeğinizi uyku saatine alıştırın.
Bebeğinizi emzirdikten 1 saat sonra uyutursanız ve bunu sürekli tekrar ederseniz, bebeğiniz emdikten sonra kendini uykuya hazırlar. Bu yöntem, herhangi bir durumla da gerçekleşebilir. Bunlara dikkat ettikten sonra aşağıdaki önerilere de mümkün olduğunca uyun. Bahsi geçen, bebeklerde rahat bir uyku için tavsiyeler aşağıda sıralanmıştır;
- Bebeğinizin uyuyacağı oda karanlık olmalıdır.
- Bebeğiniz uyurken etrafında dolaşmayın.
- Bebeğiniz uyurken, çok zorunlu değilse uyandırıp altını değişmeyin. Eğer altını kontrol edecekseniz çok ufak bir hareketle kontrol edin.
- Bebeği uyuturken kullandığınız sözcükleri değişmeyin. Sürekli aynı sözcükleri kullanın.
- Bebeğiniz uyurken uyandırıp yemek vermeye çalışmayın, uyandığı zaman verin.
- Bebeğiniz yatakta uyurken, siz de onu rahatsız etmeden, uykusunu bölmeden odada ufak etkinlikler yapabilirsiniz. Bu bebeğinizin huzurlu ve güvende hissetmesine neden olur.
Bebekler Neden Uyumaz?
Bebeklerin uyumamasının nedeni, ihtiyaçlarının giderilmemesidir. Genellikle geceleri acıkınca uyanıp, ağlamaya başlarlar. Tabii, bazen her şeyi yapsanız da yine uyumaz, ağlarlar. Fakat, siz bebeğin tüm ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde giderin. Bu bebeğinizin uyumasını sağlar.
Bebekler Kaç Saat Uyumalıdır?
Bebekler hem gündüz hem de gece belirli saatlerde uyutulmalıdır. Bebeklerin uyuması gereken süre bebeğin yaşına göre değişir. Bebek yeni doğduğunda günde ortalama 16-20 saat arası uyutulmalıdır. 4.Aydan sonra bu 14-15 saate, 6.aydan sonra 13 saate, 9.aydan sonra da 12 saate azalarak, 3-6 yaş arasında ise 11 saate kadar gider.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar