Yüzmenin çok yararlı bir spor olduğunu hepimiz biliriz. Fakat neden çok yararlı olduğu konusunda net bir cevap veremeyebiliriz. Anne olarak, bebeklerimiz büyürken diğer bebeklerin gelişimi ile kendi bebeğimizin gelişimini karşılaştırmaya çalışırız. Yapmakta geç kaldığı fiziksel hareketleri, neden zamanında yapamadığı konusunda araştırmalar yaparız. Yaşı kaç olursa olsun, çocuğunuzun her yönden gelişebileceği bir yer olsaydı götürmek istemez miydiniz?
Bebeklerin gelişiminde suyun nasıl bir rol oynadığını öğrenmeye ne dersiniz? :)
Rusya’ da yapılan bir araştırmaya göre; yeni doğmuş bir bebek, suda yaptığı aktivitelerde yer çekimi etkisi olmadığı için karada yaptığı hareketlere kıyasla kendini 3 farklı şekilde geliştirebileceğini öne sürer.
1- Vücudunu ve beynini geliştirir.
2- Suda serbest bir şekilde hareket ederken çevresini araştırır ve farklı deneyimler edinir.
3- Yeni sorun çözme yeteneği ve görevi yerine getirme ile ilgili beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Beyin gelişimi doğumdan çok daha önce başladığı ve doğumdan sonra devam ettiği bilinmektedir. Yeni doğan bebekler çok fazla miktarda bilgi alma becerisine sahiptir. Doğumdan itibaren bebekler, çevresindeki dünya ile ilgili çok şey öğrenirler.
Bebekler 3 ay dan itibaren sağa sola dönebilirler. 6 aydan itibaren oturmaya başlayabilirler. 8 aydan sonra emeklemeye başlayabilirler. Su içinde yeni doğmuş bir bebek karada aylarca kullanamayacağı kasların tümünü suda kullanabilir. Bebek doğduğunda neredeyse tüm kas lifleri olmasına rağmen bunlar henüz tam olarak gelişmemiştir; lifler küçüktür. Büyüme 18. aya kadar çok hızlı olur, iskeletle birlikte kafadan aşağıya doğru gelişerek uzar ve kalınlaşır. Aynı zamanda lifler içten dışa doğru genişler ve büyür.
Fiziksel aktivite, kuvvet ve koordinasyon gelişimine yardımcı olur. Bu sayede motor gelişimi meydana gelir. Bebek daha hareketli olmaya başladığında kas gelişimi artar.
Suda egzersiz yapabilmeleri kas simetrilerinin gelişimine yardımcı olur.
Bebek ve okul öncesi yüzme eğitimi, bebeklerin vücudunun her iki tarafındaki kasların simetrik olarak geliştirmesini sağlamak üzere fizyoterapi ve osteopatiyi bir araya getirerek bebeği güçlendirir.
Ayrıca yetişkinlerde olduğu gibi yüzmek, bebeklerin kalp, solunum sistemi ve genel sağlık durumunu geliştirir.
Engelli bebekler suda serbest şekilde hareket edebilme imkanı bulurlar. Bebek yüzme eğitimi özellikle prematüre bebekler için faydalıdır çünkü yüzme prematüre bebeklerin motor gelişimini yeniden elde etmesine yardımcı olur.
Bebeğin hayata gelmesi bir mucize olduğu gibi, Suyun da bu evren üzerinde sayısız mucizeleri vardır. 9 ay Su içinde oluştuktan sonra, suya olan bağlılığımızı doğduktan sonra devam ettirdiğimiz sürece sağlığımıza kattığı yararları görebiliriz.
Yaşadığınız bölgede bulunan sertifikalı ve uluslararası kuruluşlarda bebeklerinize yüzme dersi aldırabilirsiniz. Bu sayede sizlerde bebeğinize doğru yüzme tekniklerini öğretebilmek için temel bilgiye sahip olabilirsiniz.
Böylelikle çevremizde kolaylıkla bulabileceğimiz Suyu sağlığımız için kullanmaya başlamaya ne dersiniz?
Bir sonraki yazımda size psikolojik ve sosyolojik açıdan suyun mucizelerinden bahsedeceğim.
Haydi suda buluşalım :)
Yasemin Yücesoy
Master Bebek yüzme Eğitmeni
Kaynak: kidolindo.com
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar