Bebekler yavaş yavaş dış dünyayı algılamaya başladığında onların bu sürecine destek olmak için ebeveynlere de büyük görevler düşer. Okul öncesi dönemde bebekleri dış dünyaya hazırlamak için ne gibi oyunlar oynayabileceğiniz konusunda önerilerimizden ilham alabilir, kendiniz de yeni oyunlar geliştirebilirsiniz.
1. Doğayı Keşfe Çıkın
Çocuğunuzla doğayı keşfe çıkmak ve onların bu sırada ilgilerini kaybetmemesini sağlamak için hazine avcılığına soyunabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, yanınıza bir sepet almak ve doğada ilgi çeken her şeyi sepete doldurup çocuğunuzla beraber bir hazine oluşturmak. Yapraklar, kozalaklar, taşlar, çiçekler, deniz kabukları, dallar… Çocuklar bu benzersiz hazine ile doğadaki objeleri tanırken aynı zamanda çok keyifli vakit geçirecek.
2. Renklerle Kaynaşın
Çocuklarınıza renkleri tanıtmak için birçok yol var ama bunun en keyifli yolu, çocuğun her bir renkle tek tek haşır neşir olmasını sağlamak. Özellikle 1.5-2 yaşlarındaki çocuklar için çok keyifli olan parmak boyaları bunun için mükemmel bir yol. Boyaları ve kâğıtları, çocuğunuz için belirlediğiniz oyun alanına serin ve çocuğunuz bir rengi seçtiğinde siz de rengin ismini söyleyin. Ancak bu aktivite için kirlenmesinin sorun olmayacağı kıyafet ve örtüleri tercih edip mümkünse bir de boya önlüğü ile çocuğunuz için konforlu bir alan yaratmanız önerilir.
3. Yaşam Alanını Tanıyın
Çocuğunuzun odasındaki ve evin diğer bölümlerindeki objeleri tanımak için en keyifli aktivitelerden biri, eğitici kitaplardan da destek alarak tek tek objelerin yerlerini bulmak. Çocuklar, ilgi çekici renkler ve kahramanlarla dolu kitaplardaki objeleri evde de görünce bilgileri daha çok pekiştirecektir. Örneğin kitapta bir yatak resmi gördüğünüzde bunun yatak olduğunu çocuğunuza söyleyip ardından evde yatakların nerelerde olduğuna beraber bakabilirsiniz. Tercih edeceğiniz eğitici kitapları bir de sesli kitaplardan seçerseniz, oyunu daha etkili hale getirebilirsiniz.
4. Kavramları Keşfedin
Çocukların karşıt kavramları keşfetmeleri için kitaplar ve oyuncaklardan yararlanabileceğiniz gibi evdeki objelerle de çok keyifli aktiviteler yaratabilirsiniz. İrili ufaklı blok oyuncaklarla büyük-küçük farkını öğretebilir, tahta kaşıklarla tencerelere vurup alçak ve yüksek sesi ayırt etmesini sağlayabilirsiniz. Hareketli oyuncaklarsa hızlı-yavaş, yukarı-aşağı gibi kavramları öğretmek için ideal!
5. Bol Bol Eğlenin
Çocuğunuza yeni şeyler öğretirken unutmamanız gereken şey, oyundan uzaklaşmamanız gerektiğidir. Ancak bu şekilde yeni keşifleri daha keyifli kılabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla beraber eğlenip onun yeni şeyler öğrenmesine destek olurken beraber geçirdiğiniz zamanlar da size kâr kalacak.
Kaynak: blog.gittigidiyor.com
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar