Bebeklerin sağlıklı gelişimi, bağışıklık sisteminin gelişmesi ve yeme alışkanlıklarının edinilmesi, ilk aylarından itibaren başlar. Ilk 6 ay mutlaka anne sütü verilmelidir. Genellikle 4 aydan itibaren ek gıdalara başlanmakta fakat ilk 6 ay yalnızca anne sütü bile yeterlidir.
Bebeklerin Aylık Beslenme Menüleri
4- 6 ay arası bebeklere genellikle sebze- meyve püreleri verilmeye başlanır. Sıvıya yakın ve içerisinde topaklanma olmalıdır. Bebekler o aylarda direkt yuttukları için zorlanmamalıdırlar. Ayrıca muhallebiler de bu aylarda başlar.
Bebeklere ek gıdalar ve gıdalar başlandığında yine anne sütüne devam edilmelidir. Genellikle 12 ile 24 ay boyunca anne sütü yarar sağlar. Anne sütü olmayan, azalan veya çeşitli nedenlerle kesilen veya ememeyen bebeklere mama verilmeli, devam sütleri verilmeli tahıllı kaşık mamaları ile beslenmeleri desteklenmelidir.
Kaşık mamaları sulu hazırlanır ve metabolizması alıştırılır. Bu mamalardan ortalama 2 hafta sonra, meyve suyu beslenmesi başlar. Taptaze ve doğal meyveler sıkılarak 1-2 tatlı kaşığı verilir.
1-2 hafta sonrasındaysa meyve pürelerine başlanır. Her gıdaya başlandığında ortalama 2 hafta sonra yeni bir ek gıdaya başlanır. Meyve pürelerinden sonra ise sebze çorbaları verilir.
Bebeklerde muhallebi için 5-6 aylık olması gereklidir. Muhallebilerden 1-2 hafta sonra sebze çorbaları tüketilmeye başlanır.
Bebeklerde Muhallebi Karışımları
Bezelye, kabak ve karnabahar türü sebzelerden çorba yaparak bebeklerin beslenme alışkanlıkları kazandırılır. Muhallebilere alternatif olarak yoğurtlar verilebilir. Bağırsak sisteminin gelişmesi için gereklidir.
7-8 aylık bebeklerde anne sütü devam ettirilmeli fakat emzirilmiyor ise devam sütüne başlanmalıdır. Bu aylardan sonra bebeklere çiğ sebzeler kemirmeleri, emmeleri için verilebilir.
8 aylık bebek kahvaltılara haşlanmış yumurtadan alınan bir kaşık ile başlayabilir. Mercimek çorbaları, 9 aydan itibaren taneli yiyeceklere başlanabilir. Ekmek ve ev yemeklerine başlayabilir. 10-12 aylıktan itibaren tüm besinleri tüketebilir.
İlgili Konular;
Aylara Göre Bebek Beslenmesi Tıklayın !
Altı Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu Nasıl Olmalı? Tıklayın !
8-12 Aylık Bebek Beslenmesi Günlük Örnek Menü Tıklayın !
9-12 aylık bebeğin beslenmesi Tıklayın !
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar