Astımlı bebekler için öneriler… Astım yalnızca yetişkilenlerde ya da çocuklarda görülmüyor. Araştırmalara göre prematüre bebeklerde de bu risk oldukça yüksek…
Astım yalnızca yetişkilenlerde ya da çocuklarda görülmüyor. Araştırmalara göre prematüre bebeklerde bu riskin arttığını söyleyen Doç. Dr. Nermin Tansuğ, erken doğan bebeklerde astım riskini engellemede anne sütünün önemine değindi.
Doç. Dr. Tansuğ sigara kullanımının hem erken doğum riskini hem de bebeklerde astım riskini arttırdığını söyledi.
Tekrarlayan öksürük, nefes darlığı ve hışıltı atakları ile seyreden kronik bir solunum yolları hastalığı olan astım yetişkinlerin yanı sıra bebek ve çocukları da etkiliyor.
Bir çocukta viral enfeksiyon, egzersiz ve allerjen ile karşılaşma sonucu tekrarlayıcı özellikte hışıltı ve/veya öksürük ortaya çıkıyorsa astım düşünülmelidir.
Çocuklarda astım daha çok geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan öksürük atakları ile seyreder. Efor ve egzersiz atakların ortaya çıkmasını kolaylaştır. Göğüste sıkışma hissi veya nefes darlığı daha az rastlanan bulgulardır.
Astımın görülme sıklığının ülkeden ülkeye, hatta bölgeden bölgeye değiştiğini söyleyen Dr. Tansuğ, yapılan çalışmaları göre Türkiye’de bu oranın yüzde 8 ile 12 arasında değiştiğini belirtti.
Astımın görülme sıklığının yaşam koşulları, çevre ve hava kirliliği, sigara dumanı ve genetik faktörlerle ilişkili olduğunu dile getiren Dr. Tansuğ, son yıllarda yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte astımın görülme sıklığının arttığını belirtti.
Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmemiş olduğu için astıma daha meyilli olduklarını söyleyen Dr. Tansuğ,
“Erken doğum sonrası solunum sıkıntısı ile yenidoğan yoğun bakımda yatırılarak akciğerleri geliştirici özel ilaçlar verilen ve solunum cihazına bağlanan bebeklerin ilk yaşlarında geçirilen enfeksiyonlar sırasında solunum sıkıntısı yineleyebiliyor.
Çünkü bu bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmemiş olduğundan yenidoğan döneminde hasarlanan akciğer dokusu daha hassas oluyor” dedi.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin enfeksiyonlardan korunduğunu ve daha az hastalandıklarını belirten Dr. Tansuğ, erken doğan bebeklerde anne sütünün çok önemli olduğunu söyledi.
Anne sütünün ilk 3 yaşta hışıltıdan koruduğuna dair çalışmalar olduğuna değinen Dr. Tansuğ, “Hışıltılı çocuklarda daha sonraki dönemlerde astım görülebileceğinden anne sütünün ilk altı ayda yoğun olarak verilmesi koruyuculuk açısından önemlidir.
Sigara astım gelişmesinde son derece önemli olumsuz çevre faktörlerinden biridir. Hem gebelik sırasında hem de sonrasında sigaraya maruz kalmak astım görülme oranını artırmaktadır.
Aynı zamanda sigara erken doğumu da tetiklemektedir. Sonuç olarak hem gebelikte hem de sonrasında sigaradan uzak kalınmalıdır.” diye konuştu.
ASTIMLI BEBEĞİ OLAN ANNELERE ÖNERİLER
Astımlı çocuklar erken tedavi edilmeli ve korunmalıdır.
Gebelik sırasında annenin öncesinde, doğumdan sonra da bebeğin sigara dumanına maruz kalması akciğer fonksiyonlarında bozulma ve astıma neden olmaktadır. Özellikle ailede astım öyküsü var ise sigara dumanından kaçınılmalıdır.
Anneler, sigaranın yanı sıra aşırı kalabalık, kötü havalandırma, uygunsuz ısınma, nem gibi çevresel risk faktörlerinin astımı şiddetlendirdiğini unutmamalıdır.
Astımın gelişmesinde allerji çok önemli bir rol oynamaktadır. Saptanan bir allerjen varsa bundan kaçınılmalı ve koruyucu önlemler dikkatle uygulanmalıdır.
Ev tozuna duyarlı çocuklara özel yatak kılıfları, nem giderici ve havalandırmayı artırıcı önlemler önerilebilir.
Kaynak: HaberTürk
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar