Bebeklerde dil gelişimi ve iletişim becerileri, sağlıklı her bebekte temel faktörler ile tamamlanır. Tek etkene bağlı olmayan ve çeşitli faktörler ile gelişim sağlayan konuşma becerileri 0- 2 aydan itibaren başlar.
Bebeklerde 2 yaş itibariyle başlayan cümle kurma, iletişim, konuşma ve anlatın gibi yetenekler öncelikle; çevre ve kültür faktörüyle orantılı gelişim gösterir.
Dil Gelişiminde Rol Alan Etmenler
Kız çocukların, erkek çocuklara oranla ve genellikle daha erken konuşmaya başladığı bilinmektedir. Çocuk ile ne kadar çok iletişim kurulursa ve dil gelişim ne kadar gelişkin şekilde desteklenirse, o kadar hızlı konuşmaya ve iletişim kurmaya başlar.
Çocuklarda zeka faktörü, 2 yaşından itibaren doğrudan etkileyici bir faktördür. Çocuğun genetik özellikleri, sağlıklı gelişimi, fizyolojik ve fonetik yapı özellik ve yetenekleri, dil gelişiminde etkili rol oynar.
Ses telleri, ağız- dudak- diş ve damak yapısı, konuşma becerilerini etkileyen veya geliştiren faktörler arasındadır.
Bebeklerde İletişim Temelleri
Nörolojik gelişim ve sağlıklı fiziksel yapı, konuşma becerilerini geliştirir. Görme bozuklukları, iletişim ve dil gelişimini etkileyen, konuşma bozukluklarına neden olan faktörler arasındadır.
Zihinsel gerilik, sağırlık, otizm gibi hastalık ve sorunlar, konuşma becerilerinin gelişmemesine neden olur. Ayrıca; sinir sisteminin sağlıklı yapısı da dil ve konuşma gelişimini olumlu etkileyen unsurlar arasında yer alır.
Ebeveynlerin ve yetişkinlerin konuşma yapıları, lehçe ve şiveleri, iletişim özellikleri, bebeklerin dil gelişimlerinde etkili rol oynar. Aile ve bebek arasındaki iletişim, sevgi, güven ve hoşgörü, iletişim becerilerinin gelişmesini sağlayan faktörler arasındadır.
Algı becerilerinin gelişmesi için oyun oynamak, oyuncaklar oldukça önemlidir. Şarkı söylemek, bulmaca ve bilmeceler, tekerlemeler ve çocuk oyunları hem konuşma becerilerinin hem de iletişim becerilerinin gelişimini destekler.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar