Bir kadın, kendi yumurtaları ile gebe kalamıyorsa, yumurta bağışı sayesinde gebe kalabilir ve çocuk sahibi olabilir.

Yumurta bağışı programına kimler başvurabilir?

  • Yumurtalıkları olmayan kadınlar,
  • Yumurtalıkları olan ancak yumurta üretmeyen kadınlar,(prematür over yetmezliği ya da erken menopoz)
  • Genetik sorunlar sebebi dolayısıyla yumurta donasyonu yapması önerilen kadınlar,
  • Kanser gibi sorunlar dolayısıyla radyoterapi, kemoterapi sebebi ile yumurtalıkları hasar almış kadınlar,
  • Yaşı ilerleyen ve menopoz dönemindeki kadınlar, bu programa baş

Yumurta Donörü:

Yumurta bağışı programlarında yumurtalarını veren kişidir. Bu kişi, çift tarafından biliniyor ya da anonim olabilir.

Bilinen Donör:

Bilinen donörden yumurta temin etmek isteyen bir kadın, tıbbi ve genetik herhangi bir sorunu olmadığı bilinen 21-30 yaşları arasında bir donör ile anlaşır.  Bilinen vericiye yapılan testler, anonim vericiye yapılanla aynıdır. Tarama testleri; Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) ile Amerikan Üreme Tıbbi Derneği (ASRM) kılavuzlarında bildirilen prosedürler ile yapılır.

Anonim Donör:

Yumurta bağışlayan kişi anonim olduğu zaman, vericinin ve alıcının kimlikleri tamamen anonim tutulmaktadır.  Anonim donör olarak programa başvuran kadınlar ilk olarak; fiziksel, psikolojik olarak değerlendirmeye tabii tutulur.  Tıbbi ve genetik problemleri bulunmadığı, ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testlerinde  saptanır.  Yumurta bağışında kabul edilen kadınların her açıdan sağlıklı,doğurgan ve 21-30 yaşında olmadı gerekir.

Alıcı Çiftin Bilgilendirilmesi

Yumurta bağışı için başvuran çiftlere; hekim tarafından tıbbi prosedür ile ilgili bilgiler verilmelidir. Yumurta donasyonun tam olarak ne olduğu çifte anlatılmalıdır. İşlem uygulanmadan önce ise,çiftin onayı ve imzası gerekmektedir.

Yumurta Donasyonuna Başvuran Çiftlerin Takip Edilmesi

Yapılacak olan muayene ve testler tamamlandıktan sonra, hekiminiz hazır olduğunuzu düşündüğünde mikroenjeksiyon ve embriyo transferi aşamasına geçmek için gün belirleyecektir.

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

Yumurta bağışını yapacak olan kişinin; ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikleri olabildiğinde alıcı çiftinkilere benzer olacak şekilde tercih edilir. Buna ilave olarak, etnik köken, kan grubu ve diğer fiziksel özelliklerin benzer olması da ihmal edilmez.

Yumurta Donasyonu Başarı Oranları

Yumurta donasyonu ile günümüzde  oldukça yüksek başarı oranları elde etmek mümkündür. Çiftlerin kendi yumurta ve spermlerinden elde ettikleri gebelik başarı oranlarından yüksektir.  Çünkü, yumurta donasyonunda, yumurtayı bağışlayan kadın her açıdan sağlıklıdır, gençtir ve doğurgandır. Kısırlık sorunu olmadığı için yumurtaların, döllenme ve gebelik oluşturma oranı daha fazladır.

Yumurta donasyonu ile ortalama % 75 oranlarında başarı yakalanmaktadır.

5 Aşamada Yumurta Donasyonu

  1. Aşama: Yumurta Donörü Eşleştirme

Yumurta donasyonu tedavisine başvuran çifler ve yumurta bağışı yapacak kadının fiziksel olarak benzer olmasına dikkat edilir. Donör ile çiftin fiziksel özellikleri, saç rengi, ten rengi gibi faktörler benzer olarak seçilir. Klinik tıbbi ekibi tarafından bu eşleştirme yapılır.

  1. Aşama: Yumurta Donörünün Hazırlanması

Yumurta bağışlayacak olan kadının, yumurtalıkları uyarılır. Böylece istenilen sayıda yumurta elde edilmiş olur.

  1. Aşama: Alıcı Hazırlanması

Alıcının rahmi, gebeliği kabul etmesi ve gebeliğe hazır olması için hazır hale getirilir. Bunun için ilaç kullanımına başlatılır.

  1. Aşama: Yumurta Toplanması

Yumurta Donörü belirlenen zamanda hastaneye çağırılır. Yumurta gelişimi tamamlandığı zaman, yumurta toplama aşamasına geçilir.

  1. Aşama: Döllenme ve Embriyo Transferi

 

Toplanmış olan yumurtalar ile sperm laboratuar ortamında birleştirilir. En kaliteli embiryolar, alıcı kadına transfer edilir.

  1. Aşama: Hamilelik testi

Yumurta donasyonu ile çocuk sahibi olmak isteyen alıcı’ya embriyo transferinin yapılmasından 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır.

Kaynak: Yumurta Donasyonu Nedir? Nasıl Uygulanır?