Korkular çocuklarda sık rastlanılan psikolojik tepkilerdir. Peki, çocuklarda korku nasıl geçer? çocuklarda korku nasıl yenilir? bu makalemizde çocuğunuzda karşılaştığınız olası korku durumlarına ne gibi çözümler bulabilirsiniz konusuna yer verdik.
Çocuklarda Korku Nedenleri
Karanlık
Canavarlar, hayaletler
Köpek gibi çeşitli hayvanlar
Yıldırım gibi ani yüksek sesler
Gece karanlığındaki eşyaların gölgeleri
Yabancı kişiler
Evde yalnız kalmak
Tv’de gördüğü korkunç haberler, kötü sahneler
Doktor, iğne korkusu
Öğretmen, okul fobisi
Öncelikle çocuğuzun korkusu her ne olursa olsun buna saygı duyun ve olağan karşılayın. Bağırmak, alay etmek, korkusunu yok farz ederek davranmak tedavi sürecini uzatacaktır.
Korkusunun kaynağını öğrenmeye çalışın. Şayet ağlıyor ve panik halindeyse, sakinleştiğinde bu konuyla ilgili sohbet edin veya ondan duygularını anlatan bir resim çizmesini talep edin.
Yanında olun! mesela çocuğunuz karanlıktan mı korkuyor, elini tutup, yanında olarak karanlıktan zarar gelmeyeceğinin garantisini verebilirsiniz.
Hayvanlardan korkma çocuklarda çok sık karşılaşılan ve doğal bir durumdur.
Genelikle köpekten ve sürüngenlerden korkarlar.
Çocuğunuzu hayvanat bahçesine götürüp, hayvanlarından biz insanlar gibi yaradanın
varlıkları olduğunu, onlara zarar vermediğimiz sürece, onlardan korkmanın yersiz
kaçacağını telkin etmelidir.
Evde evcil hayvan beslemek de çocuğun hayvanlara karşı korkarak değil, sevgiyle yaklaşmasına yardımcı olacaktır.
Çocuklarınızda iğne ve doktor korkusu varsa, onlara sabırla vücudumuzda gözle görülmeyen mikropların olduğunu, bunların kimi zaman çeşitli hastalıklara yol açabileceğini, hastalandığımızda doktora gitmemiz gerektiğini çocuğunuzun anlayabileceği net bir şekilde izah edin.
Çocuklarınızın korkularıyla hiç bir zaman alay etmeyin.
Alay ederseniz, çocuk korktuğu şeyleri size anlatmamaya başlar, kendi iç dünyasına kapanır ve psikolojik sorunlar baş gösterir.
Yaramazlık yaparsan seni öcü yer, anneye karşı gelirsen hayaletler seni götürür gibi sözler çocuğunuzun korku sahibi olmasına neden olan etkenler
arasındadır. Bu gibi cümleleri asla sarfetmemeli, yaramazlığı ile başka yöntemlerle başa çıkmalıdır.
Çocuğunuz yaşamında sizi rol model aldığından, sizin serin kanlı bir insan olmanız önemlidir. Mesela şimşek çaktığında siz de korkup bunu belli ederseniz,
çocuğunuzun korkusu da bundan beslenecektir.
Çocuklarınızın tv’de korku filmi izlemesine, şiddet içeren görüntülere bakmasına, hayvanlardaki vahşi yaşamı gösteren belgeseleri seyretmesine asla müsade etmeyin.
Böylece korkulma ihtimali olacak şeyleri baştan önlemiş olursunuz
Korkularını yenmeye başladıkça güzel sözlerle onun cesaretini, korkusuyla baş etmesini övün, marifet iltifata tabidir, olumlu pekiştireçler çocuk eğitiminde çok önemli yer tutar.
Şayet korku konusu içinden çıkılmaz bir hal aldıysa, bir psikologtan bu konuda yardım almanızda yarar var.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar