Anne baba olmak yaradanın insanlara bir armağınıdır ve büyük mesuliyet gerektirir. Çocuğun eğitimi nasıl olmalıdır? makalemizde çocuk büyütürken uygulanması ve sakınılması gereken şeylere yer verdik. Çocuğun eğitimi ne zamandan başlar sorusunun cevabı henüz anne rahmine düşmeden başlardır. Kendinizi çocuk büyütmek için hazır hissediyor musunuz? o sorumluluğu yüklenebilecek misiniz? tüm bunları göz önünde bulundurup öyle evlat sahibi olmalıdır.

Çocuklarınızın İyi Yönlerini Övün
Çocuklarınızda güzel ahlaka dair bir davranışla karşılaştığınızda onu övün ve bu davranışından memnuniyetinizi belirtin.
Marifet iltifata tabidir. Şunu asla unutmayın çocuklar iyi, kötü, güzel çirkin herşeyi
ilk olarak sizden öğrenirler, bunun için çocuğunuzu hep doğruya yönlendirin.
Mesela dürüst bir çocuk mu, senin hiç yalan söylememenle gurur duyuyorum,
merhametli oluşunu çok seviyorum gibi iyi ahlakını ayrı ayrı belirtin, çocuk sizden duyduğu güzel sözlerle o yönlerini daha da güçlendirecektir.

cocuk_egitimi (1)Bir annenin çocuğu için yapabileceği en iyi şeylerden biri de ona sevgisini koşulsuz şartsız sunmasıdır.
Çocuğunuz okulda kötü not aldığında, yaramazlık yaptığında onu sevmemekle asla tehdit etmeyin, ona uyguladığınız bu psikolojik şiddet küçük bedeninde büyük yaralar açacaktır.
Ona sık sık sarılın, sevginizi sözlerinizle hatta bakışlarınızla gösterin. Sevgiyle büyüyen çocuklar, tüm canlılara karşı sevgi dolu olurlar.

cocuk_egitimi (2)Çocuğunuzu hiç bir zaman diğer çocuklarla kıyaslamayın.
Her insanın kapasitesi ve meziyetleri farklıdır, beş parmağın beşi bir olmadığı gibi
insanların sahip olduğu özelliklede bir değildir.
Başkalarıyla kıyaslanan sürekli aşağılanan çocuk, geleceğin kompleksi birey adayıdır.

 

cocuk_egitimi (3)Kurallarınız net, tutarlı ve mantıklı olsun.
Mesela misafirlikte defalarca söylememe rağmen sözümü dinlemediğin
yaramazlık yaptığın için yarın parka gitmen veya tv izlemen yasak gibi
net direktifler verin ve bunu uygulayın. Çocuğunuz ağladığında mızmızlandığında geri adım atarsanız, göz yaşlarını her seferinde koz olarak kullanacaktır.

cocuk_egitimi (5)Onda kötü bir davranış gördüğünüzde, çocuğunuzu suçlamak yerine davranışa yönelin. Şu huyunu sevmiyorum şöyle şöyle zararları var diyin.
Mantıklı bir açıklama getirdiğinizde çocuğunuz daha kolay ikna olacaktır.

cocuk_egitimi (7)Güzel örnek olun. Çocuklarımız aslında bizlerin birer yansımasıdır. Fark etsek de etmesek de bizden gördüklerini videoya çeker gibi
beyinlerine kaydeterler. Bunun için çocuklarınızın yanında davranışlarınıza sözlerinize hep dikkat edip, gafil olmamalıdır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.