Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olamamış çiftlerin en fazla umut bağladığı yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Bu tedavinin fiyatları hakkında çiftlerin merak ettiği konular bulunmaktadır. Çünkü tüp bebek merkezlerinde uygulanan tedavilerde değişken oranlarda fiyatlar uygulanmaktadır. Tüp bebek fiyatları 2015 yılında belirli oranda artış göstermiş, ancak bunun standart bir fiyatı bulunmamaktadır. Fiyatlara etkili olan değişik faktörler vardır. Tedavi sırasında çiftlerin hem manevi açıdan, hem de maddi açıdan fedakârlıkta bulunması gerekmektedir.
Yapılan araştırmalarda çiftlerden her 100 tanede 15 tanesi tüp bebek tedavisini üreme yöntemi olarak tercih ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle tedavinin çok sayıda kişiyi ilgilendirdiği görülebilir. Normalde tüp bebek tedavisi maliyet olarak oldukça yüksektir. Bu tedavinin maliyetinin çoğunun sosyal güvenlik kuruluşu tarafından karşılanmaması yüzünden çiftler maddi olarak hazırlıklı olmalıdır. Çiftlere sunulan olanaklar, kullanılan ilaçların fiyatları, doktorun tecrübesi, tedavide yardımcı olan diğer faktörler tüp bebekte maliyeti etkileyen önemli unsurlardır. Bunların miktarı tüp bebek merkezlerine göre bile farklılık gösterir. Hastalara sunulan olanaklar, teknolojik uygulamalar tüp bebek merkezinde fiyatlara direkt olarak yansır.
Günümüzde tüp bebek fiyatları kim tarafından karşılanır?
Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sağlık güvencesi olması halinde, uygulanan tedavide bu açıdan indirimden faydalanması mümkündür. Çiftler sağlık bakanlığına bağlı olan bir sağlık kuruluşundan tüp bebek tedavisine uygun aday olduklarına dair bir rapor almalıdır. Alacakları sağlık raporuyla tüp bebek tedavisinin bir bölümünün maliyeti buradan karşılanabilir. Çiftlere uygulanan tüp bebek tedavisi tamamlandıktan sonra, geriye ödenecek tutar sağlık kurumu tarafından çifte geri ödenir. Bu tedavi sırasında hasta için kullanılacak ilaçların % 80 tutarı da sağlık kurumu tarafından karşılanır. Kullanılan ilaçların miktarı anne adayının mevcut yumurta rezervine göre farklılık gösterir. Kadının yumurta rezervi iyi oldukça ilaç maliyetleri de daha düşük olur. Çiftler tedavi sırasında uygulanan ilaçlar konusunda tüp bebek merkezinden bilgi alabilir.
Tüp bebek tedavi maliyetinin bir bölümünü sağlık kurumu nasıl karşılar?
Bu tedavide maliyetlerin bir bölümünün sağlık kurumu tarafından karşılanması için bazı koşulların bulunması gerekir. Bunlar sağlanmadığında bu miktar sağlık kurumu tarafından karşılanmaz.
Çiftlere uygulanan diğer yardımcı üreme tedavileri sonucunda ya da normal yollardan bebek sahibi olunamadığı hakkında ve sadece tüp bebek tedavisiyle gebelik elde edilebileceği konusunda sağlık kurulu raporunun alınması
Tüp bebek tedavisi uygulanacak olan anne adayının 23 yaşını doldurmuş olması, 40 yaşından gün almaması gerekir.
Tüp bebek tedavisini yapacak merkezle sağlık kurumunun anlaşmasının olması
Uygulanan diğer tedavilerle son 3 yılda gebelik elde edilemediğinin belgelenmesi
Çiftlerin en az 5 yıllık genel sağlık sigortasının olması ya da bakmakla yükümlü kişi olması ve genel sağlık sigortası priminin en az 900 gün ödenmiş olması gerekir. Bu koşullar sağlandığında tüp bebek fiyatlarının bir kısmı sağlık kurumu tarafından karşılanabilir.
Selamun aleyküm allah rızası için bana bilgi konusunda yardımcı olun 8 sene dir çocuğum olmuyor ilk başlarda 5 düşüğüm oldu hep 2 3 haftalık ve tüm çabalara ramen çocuğum olmuyor tedavi sonuçları genetik kararı pgd önerdiler maddi durumum yok devlet hastanesinde varmı?