Türkiye’nin dört bir tarafından, Avrupa’dan Ortadoğu’dan, ABD’den, Avustralya’dan araştırmacılar “Osmanlı’dan Günümüze Kadın Belleğini Oluşturmada Kaynak Sorunu” konulu uluslararası bir sempozyumda bir araya geliyor

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
20. Kuruluş Yıldönümü Sempozyumu

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu İstanbul
17 – 19 Nisan 2009


1989 yılında İstanbul’da kadınlar tarafından kurulmuş olan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 20. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, 17-19 Nisan 2009 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir tarafından, Avrupa’dan Ortadoğu’dan, ABD’den, Avustralya’ dan araştırmacılar “Osmanlı’dan Günümüze Kadın Belleğini Oluşturmada Kaynak Sorunu” konulu uluslararası bir sempozyumda bir araya geliyor.

Sempozyumun, şimdiye kadar “kadın araştırmaları ve kadın tarihinin kaynakları” konusunda yapılmış en kapsamlı çalışma olacağına inanıyoruz. Yurtdışından gelecek olan kadın araştırmacıları ve kadın tarihçilerinin de katılımıyla, geniş bir çevrenin araştırma sonuçlarını birbirleriyle paylaşabilecekleri bir ortam yaratmayı umuyoruz.

Kaynak ile ilgili sorunları önemsiyoruz, çünkü dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi, ülkemizde de kadın araştırmacılarının ve kadın tarihçilerinin kullanabilecekleri kaynakların çoğunda, kadın odaklı tasniflere ne yazık ki pek rastlanmamaktadır. Bu sempozyum ile kaynak kullanımında karşılaşılan güçlüklerin ve bunların aşılması (ya da aşılamaması) yolundaki çok farklı deneyimlerin paylaşılmasını amaçlıyoruz.

Bu bağlamda, sempozyum vesilesiyle, resmi devlet kurumlarının kadın belgeleri konusunda olması gereken politikalarını, kadın belgelerinin kadın bakış açısıyla değerlendirilmesini, pek çok ülkede örnekleri görülmüş olan kadın konulu ulusal arşiv katalogları hazırlama süreçlerini, kaynak korumada bilinç sorununu, kaynakların siyasi ya da özel nedenlerle tahrip veya yok edilmesi, v.b. gibi pek çok konuyu, kapsamlı bir şekilde ele alabileceğimizi ve tartışmaya açabileceğimizi düşünüyoruz. Ufuk açıcı yeni yaklaşımların dile getirileceğini umduğumuz sempozyum süresince yapılacak olan tartışmaların ve sempozyum sonunda alınacak olan kararların, resmi ve özel tüm kurumlara, kadın araştırmaları ve kadın tarihi konularıyla ilgili belgeler ve arşivler konusunda yol açıcı olmasını diliyoruz.


Sempozyum Kadir Has Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
17 Nisan 2009 Cuma açılış oturumu ile başlayacak olan sempozyum 19 Nisan 2009 Pazar günü sona erecektir.

“SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ” kitabı 17 Nisan 2009 da okuyucuları ile buluşacaktır.

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI