Bugünkü anne çocuk köşemizde hamilelikte kan grubuna göre beslenme konusunu ele aldık.Hamilelikte doğru bir diyet çok mühimdir. Çocuğun ve annenin sağlığı, bebeğin gelişimi, dengeli ve yeterli gıda alımına bağlıdır.
Yediklerimiz, kan grubumuz ve sağlığımız arasında güçlü bir irtibat vardır. Uzmanlar yıllardır kan grubu ve beslenme üzerine çalıştılar, bu araştırmaların sonucunda gebelikte kan grubuna göre beslenme tablosunu oluşturdular.Kan grupları 0, AB, A ve B tipi olarak sınıflandırılır. Her kan grubunun uzak durması ve mutlaka tüketmesi gereken yiyecekler vardır. Bu durum gebe kadınlar için de geçerlidir.
Hamilelikte kan grubuna göre beslenilmezse ne olur? Sindirim ve bağışıklık sisteminiz bundan olumsuz etkilenir ve mide ekşimesi, stres, kan pıhtılaşması, eklem yerlerinde şişmeler, metabolizma yavaşlaması, bağışıklığın zayıflaması gibi, bedende pek çok soruna yol açar.
Daha bilimsel bir açıklama ile ifade edecek olursak gıdalar protein benzeri lektin denilen maddeler içerir. Vücut hücreleri moleküllerden oluşur.
Bu Lektinler kanda mevcut olan antijen (kan grubu) hücrelerle olumlu veya olumsuz etkileşime girerler. Her antijen gıda Lektinler üzerinde farklı bir tepkiye neden olur.
Doğru lektin alımı sağlıklı bir gebelik için elzem bir durumdur.
Kan Grubuna Göre Zayıflama Diyet Listesi İçin Tıklayınız
A kan grubuna sahip hamileler vejetaryen ağırlıklı beslenmelidirler. Kepekli tahıllar, çiğ ya da buharda pişirilmiş sebze, mercimek ve çilek bu gıdalara örnek olarak verilebilir.
B grubu kana sahip gebeler ise et, tahıl, süt, ve sebze gönül rahatlığıyla tüketebilir. Mesela; yulaf, yeşil sebzeler, sığır eti, balık ve kuzu eti vb . Bu kan grubuna sahip anneler diğer kan gruplarından zengin beslenme tablosuyla daha şanslıdırlar.
AB grubu anne adayları. Sizler A ve B kan grubunun yiyeceklerinden karışık olarak yiyebilirsiniz. Bu şu anlama geliyor, sebze ağırlıklı besleneceksiniz, bazen et ve süt ürünleri tüketmenize izin var.
O kan grubuna sahip hamileler ise yüksek protein, düşük karbonhidrat ağırlıklı beslenmelidir. Yağsız hayvan etleri, lahana, fasulye gibi sebzeler sizin için idealdir.
Size bildirdiğimiz hamilelikte kan grubuna göre beslenme tablosunu bir diyetisyen kontrolünde uygulamanızı tavsiye ederiz.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Gündemde yer tutan bir çok diyet ve yöntemin bilimsellikten uzak ve kan grubuna göre beslenme de bilimsel bir dayanağı olmayan haberlerdir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız haber gibi.
Zayıf bir gebelik sürecinde tüm diyetleri deneyen, hatta sağlık sorunu yaratmasına karşın zayıflama ilaçlarından medet umanlar için bu yeni alternatifler hiç tükenmiyor. Artık bir “diyet trendi var” diyebiliriz. Bu trendler arasında sıkça duymaya başladığımız bir yöntem de hamilelikte kan grubuna göre beslenerek ideal kiloya ulaşma ya da formu koruma… Peki, bu yöntem ne kadar bilimsel ?
Tüm yapılan çalışmalar ve beslenme otoriteleri aslında tek bir doğru etrafında toplanıyor; zayıflamak istiyorsan bol hareket et ve daha az kalorili besinler tüket ! Beslenmede önemli olan ise nasıl herkesin parmak izi birbirinden farklı ise metabolizması da farklı olduğudur.
Yani siz özelsiniz ve kimseye benzemiyorsunuz. Kan grubunuzun aynı olduğu insanlar ile parmak iziniz aynı mı ? Hayır, bu yüzden metabolizmanız da farklı. Kan grubuna göre beslenme bilimsel olmadığı gibi hatalıdır da. Hiçbir doğru sonuç vermez.
Örneğin; dünyanın neredeyse yarısı A grubu kana sahiptir yani bu kadar kişi ile benim yediklerim aynı olabilir mi? Karaciğer yağlanması ve şeker hastalığı olan A grubu kana sahip bir kişi ile mide problemleri olan A grubu kana sahip olan 1 kişiye, sadece kan grupları aynı diye aynı beslenme düzeni önerilemez. Dolayısıyla bu yöntemin boş bir çabadan ibaret olduğunu söyleyebiliriz.
Hiçbir sağlık otoritesi (çalışmalar, doktorlar ve diyetisyenler) kan grubunu baz alarak diyet ve beslenme programı düzenlemez. Beslenme programı aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilip kişiye özel olarak belirlenir.
• Yaş
• Boy
• Metabolik hastalık durumu (diabet, karaciğer yağlanması, troid v.b)
• Kullandığı ilaçlar
• Psikolojik durum
• Kan tetkikleri (demir , çinko, B12 vitamini v.b düzeyleri)
• Egzersiz seviyesi (spor yapıyor mu, hareketsiz mi?)
• Beslenme alışkanlıkları
• Yaşadığı yer, ülke veya bölge
• Metabolizma hızı
• Doğumsayısı
• Menopoz durumu
yani özetle; hamilelikte KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME BİLİMSEL DEĞİLDİR !