Hamilelikten önce varis gibi bir rahatsızlığı bulunmayan ancak hamilelik ile birlikte varis olan kadınlar ortalama %4-8 arasındadır.
Hamilelikte varis görülmesinin sebepleri nelerdir?
Gebelikte varis görülmesine sebep olan birçok neden mevcuttur. Bu sebepler içerisinde en önemlilerinden birisi; gebelikle birlikte anne adaylarında meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda toplardamar duvarlarında meydana gelen genleşme ve gerilmenin artmasıdır. Bunun dışında diğer sorunlar şunlardır:
- Rahmin ve bebeğin sürekli büyümesiyle birlikte toplardamarların izlediği yol olan kalbe geri dönüş yolunda leğen kemiği içerisinde baskı oluşması,
- Gebelikten dolayı vücutta miktarı çoğalan kan ve sıvıdan dolayı bacaklardaki damarlara uygulanan basıncın artması,
- Bel kemiğinde eğrilik meydana gelmesi,
- Çoğul gebeliklerden dolayı vücutta basıncın ve bel kemiğinde eğriliğin artması,
- Obezite, gebelik sürecinde alınan kiloların orantısız ve daha çok olması,
- Varisten korunma önlemlerinin alınmaması,
- Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı, anne adayında varis görülme ihtimali artar.
Hamilelikte varis görülmesinin anne ve bebeğe etkileri:
Varis ile birlikte bacaklarda veya leğen kemiği civarında bulunan toplardamarlarda göllenen kan artmakta ve bunun sonucunda anne vücuduna ve bebeğe yeterli miktarda kan sağlanamadığından aniden ayağa kalkma gibi durumlarda kalbin daha fazla çalışması veani hareketler gerçekleştiğinde baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Kan dolaşımının hamilelikte varis görülmesiyle daha da yavaşlaması ve bacaklarda çatlamaların görülmesi, çirkin görüntülere, acı veren kaşıntılara ve aniden meydana gelen kramplara neden olacaktır. Varisin oluşmasından sonra tedavisi sağlanmadığı durumlarda bacaklar daha çok şişmekte ve derin sistemlerde göllenme daha da artmaktadır, damar boyutu 1cm kalınlığa ulaşabilmektedir. Varisin ilerlemesi, bebeğin anne karnında yatış pozisyonuyla da doğrudan orantılıdır. Damarların aşırı büyümesi, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atacak kadar kötü sonuçlara sebep olabilmektedir.
Hamilelikte varis prematüre doğumlara neden olur mu?
Araştırmalar sonrasında elde edilen verilere göre sürekli ayakta kalan kadınlarda prematüre doğum görülme ihtimali çok daha yüksektir. Anne adayı sürekli ayakta ise; vücudun ihtiyacı olan kan, varisten dolayı pıhtılaşmış bölgelerde tıkalı kalacağından bebeğe ve anneye yeterli kan akışı sağlanamamaktadır. Bu tür rahatsızlıkları olan hastaların tedavisi basit yöntemler ile kısa sürede yapılmakta ve prematüre doğum gibi ihtimaller ortadan kaldırılmaktadır.
Gebelik öneminde oluşan varisi ne zaman tedavi ettirmeliyiz?
Gebelik döneminde meydana gelen varislerin çoğunluğu kısa bir zamanda tedavi edilebilmekle beraber, bazı varislerin tedavisi oldukça zor olmaktadır. Hamilelik döneminde oluşan varisler gebelikten sonraki iki veya üç ay boyunca halen devam ediyorsa kesinlikle tedavi için bir kalp-damar cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır.
Varislerin tedavisi neden gerekmektedir?
Öncelikle varis; akciğer embolisi dediğimiz, toplardamarlarda meydana gelen tıkanıklık nedeniyle oluşan pıhtılaşmış kan topluluklarının akciğere temasına sebep olacağından tedavisi oldukça önemlidir. Gebelikte oluşan varisin anne adayının psikolojisi üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi, fiziksel görünüşü bozacak bir yapıya sahip olduğundan tedavisi sağlanmalıdır.
Gebelikte varis oluşumunu engellemek için ne yapılmalıdır?
Öncelikle hareketsiz bir gebelik dönemi geçirmemeli, sert kısımları bacaklara denk gelecek oturak ve kanepeler kullanılmamalı, güneşte uzun süre kalınmamalı ve bacaklara günlük soğuk su masajı yapılmalıdır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar