Çocuklara ayakkabı alırken nelere dikkat etmek gerektiğini hem kendim hem de benim durumumda olan anne babalar için biraz araştırdım.

Çocuk ayakkabısı nasıl alınır?
Doğru numara
Doğru numara çok önemli… Fazla küçük ya da fazla büyük olan ayakkabılar yanlış basmaya ve ayakta deformasyona sebep olabiliyor… Bunlar da uzun vadede düzeltilmesi gerekecek sıkıntılar yaratıyor.

Büyüme takibi sızın işiniz
Çocuk ayakları çok esnek olduğu için çocuğunuz ayakkabısı sıksa da şikâyet etmeyebilir, bu yüzden bunu takip etmek sizin işiniz. 1-3 yaş arası çocuklarda 8-10 haftada bir, 3-6 yaş arası çocuklarda 4-6 ayda bir ayakların büyüyüp büyümediğini kontrol etmek gerekiyor. 3-6 yaş arasında çocuğun ayakları senede 2-3 numara büyüyebiliyor. Okul çocuklarında ise bu büyüme yılda 1 ya da 2 numara oluyor.

Öğleden sonraları
Ayakkabı almaya çocukla beraber ve tercihen öğleden sonraları gitmek gerekiyor. Çocukların ayakları da bizimkiler gibi gün içinde şişiyorlar; bu yüzden öğleden sonra alınan ayakkabıların sonradan sıkması ihtimali azalıyor.

Ölçme tabanı
Bazı ayakkabıların içinde ölçme tabanı denen şey bulunuyor. Bu ölçme tabanlarını çıkarıp çocuğun ayağına uygunluğunu denemek doğru numarayı bulmakla ilgili en kolay metot. Sizin çocuk da benim gibi “Onu da denemem, bunu da denemem, şunu al gidelim” inadına sahipse ölçme tabanları işinize yarayacaktır.

Ayak şablonu
Ölçme tabanı olmayan ayakkabılar için ya da çocuğunuzu yanınızda götüremediğiniz durumlarda kullanabileceğiniz yöntem, evdeyken çocuğunuzun ayak haritasını çıkarmak. Bir kâğıda ayağını bastırıp çevresinden çizerek kendi ölçme aletinizi yapabilirsiniz. Başparmağın bulunduğu yere 12 milimetre uzunluk ekleyin ve bu çizinin arkasına bir karton yapıştırıp kartonu da aynı şekilde kesin. Bu ayak şablonu seçtiğiniz ayakkabının içine rahatça oluyorsa doğru ebadı buldunuz.

Diğer ipuçları
Önünüzdeki seçenekler arasından en yumuşak, en hafif ve esnek olan ayakkabıyı seçin. Mümkün olduğunca su geçirmeyen fakat nefes alabilen bir malzeme olmasına dikkat edin. n Lastik çizmeler, naylon malzemelerden yapılan ayakkabılar ayakları terletir. Mecbur kalındığı zaman, kısa süreli giyilmesi öneriliyor.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Yapılır? Tıklayın!

Çocuğunuza aldığınız ayakkabının ömrünü çok fazla dert etmeyin. Muhtemelen ayakkabı hâlâ kullanılabilir haldeyken ayakları büyümüş olacak.

Kullanılmış ayakkabılar, gerçekten çok çok az kullanılmışlarsa alınabilir. Abisinin aylarca giydiği ve kendi ayak şekline göre şekillenen ayakkabısı küçük kardeş için pek uygun bir miras değil. Çünkü bütün ayakkabılar uzun süreli kullanım sonunda giyildikleri ayağın şeklini alırlar.

Okul öncesi dönemdeki çocuğunuza bağcıklı ayakkabı alırsanız o bağcıkları her daim sizin bağlamanız gerekir. Kendi giyebileceği bantlı ayakkabılar alırsanız yapmanız gerekenler listesinden bir kalem eksilecek, çocuğunuzun yapabildikleri listesine ise bir hane eklenecektir.