İşe ilk olarak evde bulunan ve kutulanması ya da düzene sokulması gereken işlerin listesini yaparak başlayın. Ayrıca ne kadar kutu ve ambalaja ihtiyacınız var, boyutları ne olmalı bunları hesaplayın.

Herkesin evinde mutlaka bazı CD, kitap ve dergiler ya da eski kıyafetler vardır ve bunlardan bazen istesek de vazgeçemeyiz. Ama maalesef bu tarz eşyalar evde kalabalık oluştururlar.

Öncelikli olarak kitaplardan başlamanızı tavsiye ederim. Kullanmadığınız ne kadar kitaplarınız var ise kutuya yerleştirin ve kutunun üzerine de içinde hangi tür kitaplar olduğuna dair isim listesi yaparak yazabilirsiniz. Gerektiğinde ne neredeydi diye de aramanıza gerek kalmaz. Hemen üzerindeki nota bakarak işinizi pratik olarak çözmüş olursunuz.

Aynı şeyi CD vb. eşyalarınız için de uygulayabilirsiniz.

Yine bunların haricinde yaz ve kış mevsimi için kullanılmayan mevsimlik kıyafetler. Bunlar her zaman her yerde fazlalık ve sorun yaratmıştır. Dolayısı ile kullanmadığınız kıyafetlerinizi de ayrı ayrı kutulayarak eviniz de bulunan uygun yerlerde depolayabilirsiniz. Hem biraz olsun elbise dolabınız rahat nefes almış olur.

Eğer mümkün ise, kullanılmayan kıyafetleri ütüleyip kutuya yerleştirirseniz biraz olsun kırışmasını önlemiş olursunuz.

Ayrıca evinizde yeterli yeriniz yok ya da bazı kıyafet ve ayakkabıları bir daha asla kullanmayacağınızı düşünüyor iseniz, bunları kutulayıp yardım derneklerine ulaştırabilirsiniz. Bu sayede hem evdeki fazla eşyadan kurtulursunuz, hem de bazı insanları sevindirmiş olursunuz.

Yapmış olduğunuz listeleri kutuların sağ yan köşesine yapıştırın, kutuları üst üste koyduğunuzda ve tekrar kutulara bakmak istediğinizde ihtiyacınız olan kutuyu indirmeden içinde ne olup olmadığını yan tarafındaki listeye bakarak kolaylıkla bilgi sahibi olursunuz. Gereksiz birçok kez işlemi yapmaktan ve sinir olmaktan da kurtulursunuz.

Mehmet Akça