Ergenlik çağında gençlerin ve ebeveynlerin korkulu rüyası sivilceler alınacak bazı önlemlerle önlenebilir.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, ”Şekerli gıdalar sivilce etkisini arttırır. Dozunda tüketilmeli” uyarısını yaptı.Yağ bezi ve kıl follikülü hastalığı olan sivilceler ağırlıklı olarak ergenlik çağında görülüyor.
Toplumların yüzde 80’inde görüldüğünü ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, ”Çoğunlukla 14 – 20 yaş aralığında ortaya çıkar. Anatomik olarak yağ bezi, kıl gövdesi ve kökü birleşik bir birim şeklindedir bu sebeple ünitenin bir bölümündeki sorun dolaylı olarak diğer bölümünü de etkiler” dedi.
Akne oluşumunun nedenleri
Akne oluşumun pek çok nedeninin olduğunu ifade eden Dr. Nilhan Atsü,”Bu faktörler arasında, ergenlik, yumurtalık ve böbrek üstü bezi hormon hastalıkları gibi hormonal faktörlerin yanı sıra genetik faktörler, yapısal faktörler olan deri tipi, kişisel faktörler olan temizlik ve kozmetik bakım alışkanlıkları, çevresel faktörler olan güneş, iklim koşulları, deniz seviyesinden yükseklik, nem oranı, endüstriyel atıklara bağlı çevre kirliliği ve yanlış beslenme alışkanlıkları sayılabilir” dedi.
Aileleri ergenlik döneminde bazı belirtilere karşı uyaran Atsü, ”Ergenliğe girişle hormonal faaliyetin neticesinde deride yağ salgısı artışı, saç derisinde koku değişikliği, yüzde hafif siyah noktaların belirmesi gibi başlangıç belirtilerinde ailelerin bir dermatoloğa başvurularak muayene ve şiddet tayini ile ilgili öneri almalarını tavsiye ederim. Sorun henüz kozmetik seviyedeyken dermatolog görüşü ile aknenin tıbbi şiddete dönüşmesi engellenebilir” dedi.
İşte yapılması gerekenler
-Deri tipine uygun temizleyicilerle cildin düzenli olarak sabah akşam temizlenmeli.
-Yağ nem dengesini korumaya yönelik, gözenek tıkanması oluşturmayacak yağsız tıbbi kozmetik nemlendiriciler ile cilt nemlendirilmeli.
-Gün içerisinde saça uygulanan şekillendiriciler yüze uzun süre temas sonucu sivilceye neden olabileceği unutulmamalı.
-Yoğun olarak güneş ışınlarına da maruz kalmak sivilceyi tetikleyen bir diğer neden olduğundan abartılı güneşlenmekten korunmalı.
-Kızlar kapatıcı makyajlardan kaçınmalı ve makyajlı uyumamalı.
Önleminizi erkenden alın
Erken dönemde dermatolog danışmanlığı ile tedbir alınmasına ve harfiyen uygulanmasına rağmen sivilce şiddeti arttığında neler yapılması gerektiği konusunda bilgi veren bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, ”Sivilceler tıbbi boyuta ulaşırsa yine ilk olarak başvuracağımız merci bir dermatoloji uzmanı olmalıdır. Dermatoloğunuzun düzenleyeceği tedavi, sorunun şiddetine, hasta özelliklerine ve mevsime göre değişecektir. Klinik koşullarda dermatolog gözetiminde seanslar halinde uygulanan klasik cilt bakımı, fiziksel ve kimyasal peeling bazen tek başına yeterli olabileceği gibi bazen de reçeteli tıbbi tedavi eklenebilir. Hafif ve orta şiddette aknede dıştan, orta ve ciddi şiddette aknede ise dıştan ve ağızdan tedaviler uygulanır. Takip ve kontrol en önemli husus olup hastanın dermatoloğuyla işbirliği içerisinde kontrolleri aksatmadan tedavisini sahiplenmesi ve sürdürmesi, sabırsız olmaması gerekir” şeklinde konuştu.
Beslenme şekli de önemli
Atsü beslenme şekline de dikkat çekerek, ”Akne oluşumu yağlı gıda tüketimi ile ilişkilendirildi yıllar yılı ve hala halk arasında bu şekilde anılır. Günümüzde daha ziyade glisemik endeksi yüksek, hızlı kana karışıp kan şekerini hızlıca yükselten gıdaların tüketimi ile oluştuğunu artık çok net biliyoruz. Bundan dolayı tatlı ve şekerli gıdaların tamamından uzak durmamız gerekir, uzak duramıyorsak dozunda tüketmemiz gerekir” uyarısında bulundu.
benim baya iltihaplı sivilcelerim vardı. 4 tane doktora gittim hepsi antibiyotik verdi ama hiçbiri işe yaramadı aksine daha kötü yaptı. en son başka doktora gittim. o bana doğum kontrol hapı verdi. çünkü bu haplar yağlanmayı azaltır ve sivilceleri geçirir. 3 ay sonra etkisini göstermeye başladı ve şimdi tamamen geçti sivilcelerim. maskeyle kremle olacak iş değil bu sivilce sorunu kökten halledilmeli. sivilceler geçtikten sonra leke ve çukurlar kaldı yüzümde. bir güzellik merkezine gittim lazer yaptılar. lazerle lekeler geçti ama çukurlar geçmedi. roller yöntemi diye birşey kullandılar. her seansta yüzümdeki çukurlar biraz daha iyileşti. 1 yılın sonunda tamamen geçti.
Gerçekten mi? T???
Arkadaşlar bn çok çikayetçiydim sivilcelrrden hemde çok sadece alın ve çene bölgemde varda sinir oluyordum.Hep sabırlı olun fln yazıodu bende diodum ki kolaysa siz olun Allah Allah ya diodum snra tatil olduğu için gzl fikir dedim tatil olduğu içinde artık fondoten sürmeme gerek kalmamıştı çok doğal beslendim yağlu yemeklerden haftada en fazla 2 kez yedim her gün 2 tane elma yerdim (yeşil elma daha iyi bncr bende böle yapıodum) yaz olduğu için her sabah aksatmadan banyoya girdim sabah yüzümü duş alırken soğuk suyla güzelce yıkardım.Öğlen ve akşamda yıkardım günde 3 kez soğuk suyla yıkamanız yeterli.terlememeye özen gösterin veee en önemlilerinden abur cubur bi süre yemeyin şimdi bn bb krem sipariş verdim onuda düzenli olarak kullanıcm bu krem çok yararlı :) bakın bn daha 14 yaşındayım sivilceli zamanım boşvr fln diyorlardı ama bn kafaya taktım ve dediklerimi uyguladım şimdi yüzümde çookk az sivilce var :)) çok mutluyum.. Ennn öneemmlisi de strese son verin!!