Hamilelik testi nasıl yapılır ?
Hamilelik Testi Kadinlar Kulubu Forumu
Öncelikle hamilelik testi ne zaman yapılır, hamilelik testi ne zaman yapılmalı sorularını kendinize sormanız için mutlaka adet gecikmesini yaşamanız gerekmektedir. Eğer adet gecikmeniz normal olarak 3 4 gün gecikiyorsa ve yine aynı durumu yaşıyorsanız telaşlanmamalısınız fakat adet döneminizin üzerinden 1 hafta gibi bir süre geçmişse ne zaman yapılır dememeli ve bir an önce hamilelik testini yapmalısınız.
Hamilelik testi nasıl yapılır sorusunu soran kişiler için öncelikle bir eczaneye giderek hamilelik testi almalısınız. Hamilelik testi çubuğu öncelikle vajinanın içine yerleştirilmediğini belirtmek isterim. Hamilelik testi bir kaba idrarınızı yaparak hamilelik testi çubuğunu idrarınıza batırarak bir sonuç elde edebilirsiniz.
Hamilelik testi sonucu ne kadar sürede sonuç verir sorusunu merak edenler için bu süre 5 dakika içinde sonuçlanarak hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Hamilelik testi çubuğunun üzerindeki işaretler hamilelik durumunda kalın bir çizgi olmalıdır fakat adet gecikmenizin ardından yapılan bir test ise bu çizginin ince olması da %98 oranında hamile olduğunuzun göstergesi olduğunu da unutmayınız.
Erken hamilelik belirtileri nelerdir ?
Henüz ilk haftadan itibaren görülen hamilelik belirtileri. Hamilelik nasıl anlaşılır? Hamilelik belirtileri nasıl başlar? Hiç test yapmadan hamile olmak anlaşılabilir mi? Hamilelik nasıl anlaşılır?
Bir kadının gebe kalışını gösteren belirtiler 3 gruba ayrılır. Bu hamilelik belirtileri şu şekildedir:
a) Şüpheli belirtiler,
b) Olası Belirtiler,
c) Kesin belirtiler,
Bize hamilelik teşhisinde yardımcı olan bu belirtilerin bir kısmı hiçbir test uygulamaksızın kadının hissettiği belirtilerdir.
Bir kısmı, ise testler ve doktor tarafından saptanır. Şüpheli ve olası belirtiler dediğimiz belirtiler, hekime hamilelik teşhisinde Erken hamilelik belirtileri nelerdiryardımcı olur, fakat bunlar yüzde yüz güvenilir işaretler olarak değerlendirilemezler. Çünkü hamilelik dışı bazı klinik tablolar da bu belirtilerin bir veya birkaçını verebilir. Birkaç belirtiyi bir arada görmedikçe hamilelik teşhisinde kesin konuşmamak, bir süre daha beklemek daha doğru bir davranıştır. Çünkü gerçeğe dayanmayan bir teşhis çoğu zaman kadında ruhsal gerilim ve çöküntü yaratabilir. Bu nedenle kadının, son adet kanaması tarihi dâhil, verdiği bilgiler ve Kadın Doğum Uzmanı’nın muayenesi diğer testlerle beraber değerlendirilmelidir. Erken gebeliklerin tanısı karın bölgesi fazla yağlı kimselerde ve muayenede kendini” sıkmadan rahat durmayan hastalarda oldukça güçtür.
İlk hafta hamilelik belirtileri: Gebelik nasıl anlaşılır, gebeliğin belirtileri nelerdir ?
Bulantı ve kusma : Hamileliğin ilk haftasından itibaren görülmeye başlayan tipik hamilelik belirtisidir. Gebelerin pek çoğu, gebelik başlangıcında ilk haftalarda sabahları bulantıdan şikayetçi olurlar. Bulantının sabah hasta uyandığında görülmesi günün ilerleyen saatleri içinde azalarak kaybolması, gebeliğin tipik erken bulgularmdandır. Bazı kadınlarda bulantı dışında kusma veya kusacakmış gibi olma yakınmaları sıktır. Kusma bulantının adet kanaması gecikmesiyle beraber görüldüğü vakalar ilk önce gebeliği düşündürür.
Vajinal akıntı artışı – Döl yolu akıntısında artış : Vajinal akıntının artması da hamilelik belirtilerinden ilk hafta görülen işaretlerden biridir. Gebeliğin oluşmasıyla beraber hormonsal değişimlere bağlı olarak döl yolu akıntısında artış olur ve bütün gebelik süresince devam eder. Bazı gebelerde, gebeliğin son aylarında bu akıntı oldukça rahatsız verici boyutlara ulaşır. Akıntı şikâyetçi olmayan doğurgan çağdaki bir kadında adet kanaması gecikmesiyle beraber, ani bir akıntı artışı da bize gebeliği düşündürür.
Adet kanamasının gecikmesi : Eğer adet döngüsü gebe kaldığınız ilk haftaya tekabül ettiyse, bu da ilk hafta görülen hamilelik belirtisi olacaktır. 28-30 gün gibi düzgün aralıklarla adet gören genç bir kadında adet kanamasının gelmemesi bize ilk önce gebeliği düşündürür. Ancak unutmamalı ki, bazı enfeksiyon hastalıkları, kansızlık, iklim ve çevre, hatta meslek değişiklikleri, gebelik korkusu, psişik (ruhsal) gerilim ve ruh hastalıkları da çoğu zaman adet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Bazı kadınlarda ise “üste görme” adı verilen olaya rastlanılır. Kadın gebe olduğu halde, adetlerine uyan zaman aralıklarında, aybaşı kanamasına benzer kanamalar görülebilir.
Diğer hamilelik belirtileri
Memelerde dolgunluk hissi : Gebeliğin oluşmasıyla birlikte değişen hormonsal denge ile bağlantılı olarak kadında memelerde dolgunluk, hassasiyet, acı hissi oluşur. Fakat birçok kadında adet öncesi, günlerde de aynı belirtilerin daha hafif olarak görüldüğü unutulmamalıdır. Gebeliğin gelişmesiyle birlikte ikinci aydan itibaren memelerde büyüme görülmesi olağandır. Meme başını çevreleyen koyu renkli bölgenin rengi daha da koyulaşır ve çapı genişler. Hamilelik öncesi pembe renkli olan meme başı da gebeliğin ilerlemesiyle koyulaşır ve çapı genişler. Gebelik öncesi pembe renkli olan meme başının da gebeliğin ilerlemesiyle renginin koyulaştığı dikkati çeker. Ayrıca meme başı çevresinde yer alan ufak tepecikler hormonsal değişim sonucu daha belirginleşirler. Gebeliğin son üç ayında memelerin daha da büyümesi sonucu memelerin derisinin gerildiğini ve üzerinde yer yer çizgilerin meydana geldiği, yüzeysel damarların deri altında daha da belirginleştiği pek çok gebede görülebilir. Meme değişiklikleri, ilk gebelikte gebelik teşhisi için önem taşıyabilir.
Bu içerik erken hamilelik belirtileri nelerdir, erken gebelik belirtileri, en erken hamilelik belirtileri nelerdir, en erken gebelik belirtileri, gebelikte kadında görülen ilk belirtiler, ilk belirtiler, memede dolgunluk hissi, erken gebelik nasıl anlaşılır, dogum videosu gebelik belirtileri nelerdir, gebeliğin en erken belirtileri, gebelik belirtileri şunlardır, vajinada doluluk hissi, hamilelik öncesi belirtiler nelerdir, gebelıkte memeler nasıl hisse olur, hamilelikte gögüsteki belirtiler, hamilelik başlangıcındaki belirtiler, hamilelikte aybaşı, gebelık belırtılerı en erken nasıl anlasılır, gebelikte 1 hafta gebelik belirtileri nelerdir konularını barındırır.
Hamilelik Belirtileri Gebelik Testi
Onun bir parçanız olduğunuzu hissettiğiniz ilk an. Peki tam olarak hamileliğinizin başlangıç zamanı nedir ? Testler nelerdir ? Ayrıntılı olarak inceleyelim…
Hamilelik mucizevi bir şey. İçinizde başka bir canlı var. “Bir ben var bende benden içeri” gibi… Sizin parçanız, canınız. Bu müjdeli haberi eşinize sevdiklerinize verirken herkes bu muhteşem yenilikten mutluluk duyar. Peki, siz hamile olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Tam olarak hamileliğiniz ne zaman başlar? Ya da bu mucizenin fizyolojik oluşumu nasıl? Hepsini inceleyelim ve bu mutluluğa hep birlikte tanık olalım. Hem de bir uzmanın ışığında…
Amerikan Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, bizlere hamileliğin belirtileri ve gelişim sürecinden söz etti.
Hamilelik ne zaman başlar ?
Hamilelik, erkekten gelen spermin, kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresiyle birleştiği anda başlar. Bu andan 8. haftanın sonuna kadar olan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. 8. haftadan doğuma kadar olan süreye de fetal dönem denir.
Hamilelik yaşı hesaplanırken, hamile kaldığınızı düşündüğünüz ilişkinin gerçekleştiği gün kriter olarak alınmaz! Son adet kanamasının ilk günü, hamileliğin başlangıcı olarak alınır. Hamilelik yaşı hesaplanırken ay hesabı yapılmaz. Hamilelik 280 gün sürer. Bu 40 haftaya denk gelir. Sonuç olarak, hamilelik hafta olarak tanımlanır ve başlangıcı olarak da son adet kanamasının ilk günü esas alınır.
Bebeğinizin doğum tarihini nasıl hesaplarsınız ?
İşte geldik en heyecanlı ana! Bebeğin beklenen doğum tarihini hesaplamanın çok basit bir yöntemi var. 7 gün ekle 3 ay çıkart! Negele yöntemi adı verilen bu sistemde son adet kanamasının ilk gününe 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir. Bir örnekle açıklayacak olursak, son adet kanamasının ilk günü 7 Temmuz olan bir anne adayını ele alalım.
Negele yöntemine bir örnek
♦ Son Adet Tarihi: 7 Temmuz
♦ 7 gün ekle: 14 Temmuz
♦ 3 ay çıkart: 14 Nisan
♦ Beklenen Doğum Tarihi: 14 Nisan
Bu hamile için beklenen doğum tarihi 14 Nisan. Ama tabii, bebeklerin sadece yüzde 5′i bu tarihte doğar. 38. hafta ile 42. hafta arası doğan bebekler normal kabul edilirken, 38 haftadan önce doğanlar preterm, 42 haftadan sonra doğanlar postterm olarak adlandırılır. Prematürite ise bebeğin aslında yaşını değil, gelişimini anlatan bir ifade. Örneğin 36 haftalık doğan bir bebek, preterm olmasına yani erken doğmasına rağmen, eğer akciğer gelişimini tamamlamış ise prematür değildir.
Hamilelik testleri
Hamile olduğunuzu ne kadar erken öğrenirseniz, sizin için o kadar iyi. Bu nedenle adetiniz geciktiyse, vakit kaybetmeden hamilelik testi yaptırın. Hamileliğin oluşması ile birlikte bazı hormonlar salgılanmaya başlar. Bu hamileliğe özgü hormonlar biliyorsunuz ki, hamilelik süresince adet görmeyi engeller. Kanda ve idrarda bu hormonların tayini ile hamilelik teşhisi konabilir. Kanda bakılan hormon, henüz ortada bir adet gecikmesi olmasa bile hamileliği gösterebilir. İdrarda ise sıklıkla 7-10 günlük bir gecikmeden sonra hamilelik saptanabilir.
Piyasada satılan ve kendi kendinize uygulayabildiğiniz testlerin güvenilirliği laboratuardakilere oranla biraz daha düşük. Kendi kendinize yaptığınız test, negatif çıkarsa, doktoru bilgilendirin ve onun tavsiyelerine uyun.
Duygusal değişiklikleriniz
Hamileliğin ilk üç ayında anne adayında bazı psikolojik değişiklikler meydana gelebilir. Çok neşeliyken bir anda ağlama krizlerine tutulabilir; bazı günler çok sinirliyken bazı günler sakin olabilirsiniz. Hamileliğe uyum sağladıkça, bu sorunlar da yavaş yavaş ortadan kalkar. Ancak son haftalarında tekrar bir huzursuzluk ortaya çıkabilir. Sinirli, heyecanlı olabilirsiniz. Uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Bu tip durumlarda endişelenmeyin. Hemen hemen her hamile bu duyguları yaşıyor.
Aynı şekilde eşinizde bazı değişiklikler yaşayabilir. Sizin durumunuz hakkında endişeler taşıyabilir ve konu hakkında bilgisi yoksa size yardım edememenin sıkıntısını yaşar. Bu nedenle, böyle bir deneyim yaşayan arkadaşlarınızla konuşarak onların tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. Ancak unutmayın, en profesyonel yardım, konunun uzmanı olan bir doktordan alınabilir.
Ne sıklıkta kontrol olmalısınız?
32. haftaya kadar ayda bir kez, 32-36 haftalar arası 15 günde bir, bu tarihten doğuma kadar da doktorunuzun uygun göreceği sıklıklarda kontrol gerekli. Bu kontrollerde, bazı temel tetkikler yapılır, bebeğin ve hamilenin gelişimi kontrol edilir ve standartlara uygun olup olmadığı saptanır. Bebekte ya da hamilede bir anomali saptanırsa, buna yönelik tedaviler yapılır, bazı özel hamilelerde gereken özel tetkikler ve araştırmalar gerçekleştirilir. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için hamilelikte hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Bebeğiniz kız mı olacak; erkek mi?
Aslında bebeğin cinsiyeti, döllenme meydana geldiği anda bellidir. Burada tek belirleyici, babadan gelen spermin cinsi. Eğer bu sperm Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek, X kromozomu taşıyor ise kız olacaktır. Ancak cinsiyetin tespiti, ancak dış cinsel organlar ultrason ile görülebilecek büyüklüğe ulaştığında mümkün olur. Tecrübeli gözler, genellikle 14-16. haftalardan itibaren bebeğin cinsiyetini saptayabilir.
Tanı amaçlı yapılan ve bebekten doku alınarak gerçekleştirilen biyopsi sonucu, bebeğin cinsiyeti yüzde 100 doğrulukla saptanır; ancak bu işlemler sadece tıbbi bir gereklilik varsa yapılır. Sadece cinsiyet tayini için yapılmaz.
Hareket ediyor!
Daha önce hamilelik yaşayanlar, genelde 16. haftada bebeğin oynadığını hissederken, ilk hamileliğini yaşayanlar 19-20. haftalarda bu hisle tanışırlar. Bu duygu yaşamınız boyunca tadacağınız en özel duygu olmalı!
Konular hakkinda detayli bilgiye kadinlar kulubu hamilelik testi nasil yapilir konusundan yorumlariniz ile katilabilirsiniz.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar