Ameliyatsız güzellik : BOTOX | 1Botox; en iyi bilinen ameliyatsız güzellik yöntemlerinden olan ve botulinum toksin adı verilen bakteriden elde edilen tıbbi bir ilaçtır. Tıp birçok alanında botoxdan faydalanırken Estetik ve Plastik cerrahi alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgileri yok etmek ve aşırı terleyen bölgelerdeki (koltukaltı ve avuç içi gibi) terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır. Yüzde başlıca kullanım alanı kaş arasındaki çatık çizgisi, alındaki kırışıklıklar ve göz kenarındaki kaz ayağı denilen çizgilenmelerdir. Daha nadir olarak ise dudak üzerindeki ve boyundaki kırışıklıkların giderilmesi amaçlı kullanılır. Ayrıca kırışıklıklar dışında kişiye yorgun görünümlü bir ifade veren kaş düşüklüğü için de etkilidir. Lakin botoxun yeterli gelmeyeceği düşüklüklerde cerrahi müdahale önerilir.

Botox enjeksiyonu sadece enjekte edilen kasa sinirler tarafından gönderilen kasılma emrini engelleyerek kasın geçici süre kasılmasını durdurur.  Bu sayede sadece enjeksiyon bölgesindeki kaslar yeterince oynatılamadığından mimik kırışıklıkları kaybolur.Bu bazı kişilerce botox felç eder diye algılansa da tamamen yanlış bir tanımlamadır.

Uygulanması son derece basit olan bu işlemin etkileri 1 hafta ila 10 gün içinde çıkar.  İlk uygulamada etki süresi yaklaşık 4 ay olabilirken daha sonraki uygulamalarda süre 6 – 7 aya kadar çıkmaktadır.  İlacın etkisi geçtikten sonra hiçbir şekilde daha kötü duruma dönülmeyeceği gibi kişi uygulama öncesi haline döner. Lakin ilacın etki süresince kişiler yüzlerinin kırışıksız haline alıştığı için  uygulama öncesi halinden daha kötü göründüklerini söylerler. Halbuki uygulama öncesi çekilen hasta fotoğrafları ile ilacın etki süresi geçtikten sonra çekilen hasta fotoğrafları arasında bir fark yoktur.

Botoxla ilgili en önemli konulardan biri ilacın FDA onaylı orijinal ilaç olmasıdır. Maalesef günümüzde uzakdoğudan gelen çeşitli sahte botox ilaçları oldukça fazla miktarda piyasada bulunmaktadır. Kişilerin mutlaka ve mutlaka kendilerine enjekte edilecek ürünü incelemeleri , doktor bile olsa estetik ve plastik cerrah ve dermatologlar dışında bu işlemi başkalarına uygulatmamaları gerekmektedir.

Ameliyatsız güzellik : BOTOX | 2