Bu yüzden cinsel hayatı bitenler mi ararsınız, eşine artık korkarak yaklaşanları mı?
Orgazmik baş ağrısı hakkında her şeyi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş ile Ankara Özel TOBB ETÜ Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal’a sordum…
– Orgazm sırasında yaşanan şiddetli baş ağrısının nedeni ne?
Prof. Dr. M.Z.Önal: Bir çok nedeni olabilir. Baş ağrısına yönelik olarak hastanın öyküsü ve muayenesi, nedeni konusunda oldukça yararlı olabilir. Fakat bazen ileri tetkik yöntemlerine başvurmak zorunda kalabiliriz. Ancak nedeni olmayacağı gibi; hipertansiyon, boyun fıtığı, Arnold-Chiari malformasyonu, subaraknoid kanama gibi nedenler de sayılabilir. Bu tip ağrılar sıklıkla migren grubu içinde değerlendirilir.
– Bildiğimiz baş ağrısından farklı ve çok şiddetli olduğunu söylüyor hastalar. Tıp nasıl tarif ediyor bu ağrıyı?
Prof. Dr. M.Z.Önal: Bu ağrıların, gerçekten korkutucu şiddette olduğunu ifade ediyor hastalar. Hastalar beyinlerinin içinde bir şeylerin patladığı hissine kapılabiliyor. Ağrı aniden başlayan, başın genellikle tek tarafında, ancak iki tarafında da hissedilebilen, zonklayıcı, hastanın hareket etmesi ile şiddetinin arttığını gözlediği, bulantı ve kusmanın eşlik edebildiği bir ağrı olarak tarif ediliyor.
– Ne kadar sürüyor ağrı?
Prof. Dr. M. Ertaş: Bir dakika da sürebilir, bir gün de… Fakat çoklukla 1-3 saat arası devam ediyor.
– Sadece orgazm sırasında mı oluyor peki?
Prof. Dr. M. Ertaş: Cinsel ilişki sırasındaki orgazm sırasında görülebileceği gibi mastürbasyon sırasındaki orgazmda da ortaya çıkabilir.
– Peki neden ülkemizde hiç bilinmiyor bu hastalık?
Prof. Dr. M. Ertaş: Yaşam boyu görülme şansı yüzde 1. Yani 100 kişiden 1’i hayatında orgazm sırasında böyle bir baş ağrısı yaşamış oluyor, fakat çoğu kez başarısızlık duygusu veya başka nedenlerle bu sorun paylaşılmıyor.
– Bir nöroloji uzmanı olarak, orgazmik baş ağrısı şikayetiyle çok sık karşılaşıyor musunuz?
Prof. Dr. M. Ertaş: Çok hasta gelmiyor. Birincisi çok sık değil, ikincisi bu hastaların büyük çoğunluğu hekime başvurmuyor. Psikiyatrist olan bir hastam, bu nedenle seksüel aktiviteden uzaklaşıp depresyona girmiş, eşiyle sorun yaşamıştı. Hastanın psikiyatrist olması bile, kendisini yetersiz görmesini engellemiyor.
– Daha çok kimler karşılaşıyor bu sorunla? Erkeklerde daha çok görüldüğü doğru mu gerçekten?
Prof. Dr. M. Ertaş: Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha sık ve 30’lu yaşlarda en fazla, fakat daha erken veya daha ileri yaşlarda da görülebilir. Erkeklerde neden sık görüldüğü bilinmiyor. Başka bazı baş ağrısı hastalıklarında da erkek egemenliği söz konusu. Örneğin migren kadınlarda 3 kat fazla iken, ona kardeş bir baş ağrısı hastalığı olan küme baş ağrısı ise erkeklerde 4 kat fazladır.
Prof. Dr. M.Z.Önal: Aslında kadınlarda daha sık görülüyor. Ancak kadınların orgazmla sonlanan birliktelikleri çok seyrek olduğu için daha az gibi görülebiliyor. Ayrıca bu konu biraz da tabu niteliğinde olduğu için, ağrıyı tetiklediğini düşündüğü orgazm sürecini yaşayan kadınlar, bu ağrılardan muzdarip ise orgazm olmamaya çalışıyor.
– Peki orgazmik baş ağrısını yaşayan kişi, ‘o an’ ne yapmalı?
Prof. Dr. M.Z.Önal: Ağrı sonrası doktora gitme şansı varsa tek gideceği adres bir nöroloji uzmanı olmalı. Ayrıca nadiren beyinde o sırada bir kanama olursa, kişi zaten komaya girer ve yakınları tarafından acilen hastaneye kaldırılır. Bu durum ölüme neden olmamışsa, var olan bir anevrizmanın cerrahi veya girişimsel radyolojik tedavisi ile sonlanır.
Prof. Dr. M. Ertaş: Bu baş ağrısına bir beyin damar hastalığının yol açıp açmadığını bilemeyeceği için, yeniden bir ilişki denememeli.
– Hikayesini yazdığım hasta, yabancı kaynaklardan orgazmik baş ağrısının olası bir beyin kanamasının habercisi olduğunu okumuş, bu yüzden çok korkuyordu. Böyle bir risk var mı gerçekten?
Prof. Dr. M.Z.Önal: Bu tip baş ağrıları beyinde anevrizması olanlarda daha sık görülebiliyor. Bu nedenle mutlaka beyin damarlarının anjiyografik incelemesi yapılmalı. Beyindeki anevrizmalar kanamaya meyilli yapısal değişikliklerdir. Baloncuk olarak da bilinir.
Prof. Dr. M. Ertaş: Keza, bir beyin su kaçağı ağrısı da bu şekilde kendini gösterebilir. Bu nedenle çoğu kez beyne yönelik tetkik yapmak gerekir.
– Hasta tedavi olmak için nasıl bir yöntem izlemeli peki?
Prof. Dr. M.Ertaş: Eğer altta yatan başka bir hastalık ihtimali dışlandı ise, cinsel ilişki öncesinde, örneğin bir saat önce yüksek dozda güçlü antiromatizmal ağrı kesici ilaç kullanımı etkili olabilir. Eğer yeterli etki sağlanmıyorsa migren önleyici tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da yararlı olabilir.
– Hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Cinsel hayatı bu yüzden biten hastalarınız var mı?
Prof. Dr. M. Ertaş: Cinsel hayatı biten çok insan oluyor, ayrılığa kadar uzanabiliyor. Çünkü o kadar şiddetli bir ağrı ki, tekrar bir cinsel deneyimden korkar hale geliyor hasta ve giderek aseksüel bir davranışa bürünebiliyor. Ardından yetersizlik, başarısızlık duygusu ve sonuçta depresyona kadar uzanıyor.
Posta / Özsel Tortop
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar