Molar gebelik (Üzüm gebeliği olarak da bilinir) rahim içinde gelişen ve kanserli olmayan bir tümördür. Döllenmiş yumurtanın içinde babadan gelen ekstra sperm varsa kromozomlar bölünür ve mol gebeliği oluşur. Mol gebeliği komplet (tam) ve kısmi mol olarak 2ye ayrılır. Komplet mol, kısmi mol gebeliğine göre daha sık görülür ve daha erken dönemlerde belirtilerini gösterir. Molar gebelik ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Nadir de olsa kanser riski görülen bir türü mevcuttur ve erken tedavi gerektirir.
Belirtileri
Molar gebelik ilk bakışta normal bir gebelik gibi görünebilir ama gebelik dönemi ilerledikçe bazı belirti ve bulgulara rastlanır:
- İlk trimesterde parlak kırmızı ya da koyu kahverengi vajinal kanamalar.
- Şiddetli bulantı ve kusma.
- Pelvik ağrı veya baskı.
Molar gebeliğin herhangi bir belirti veya semptomunu yaşıyorsanız, doktorunuza danışın. Aşağıdaki belirtilerin görülmesi durumunda da doktorunuzdan randevu alınız:
- Hızlı rahim büyümesi
- Yüksek kan basıncı
- Gebeliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyon
- Yumurtalık kistleri
- Anemi
- Aşırı aktif tiroit (hipertiroid)
Nedenleri
- İnsan hücreleri normalde 23 çift kromozom içerir. Bir kromozomun çiftinde yarısı babadan, yarısı anneden gelir. Tam bir molar gebelik durumunda, döllenmiş yumurtanın kromozomlarının tümü babadan gelir. Döllenmeden hemen sonra, annenin yumurtasında kromozom kaybolması görülür.
- Kısmen ya da eksik molar gebelik, annenin kromozomları kalır ama baba tarafından gelen kromozom sayısı 2 katına çıkar. Sonuç olarak, embriyo 46 yerine 69 kromozom taşır. İki sperm tek bir yumurtayı döller.
Risk faktörleri
Molar gebelik her 1000 gebelikten yaklaşık 1’inde görülen nadir bir durumdur. Ülkemizde bu oran 2000 gebelikte 1’dir. Çeşitli faktörler de dahil olmak üzere aşağıdaki durumlar risk grubu içerisindedir:
- Annenin yaşı 35’den büyük ya da 20’den daha küçükse molar gebelik olasılığı daha fazladır .
- Önceden yaşanan bir molar gebelik daha sonra tekrarlanmasına yol açabilir.
- Bazı etnik gruplardaki kadınların(Güneydoğu Asya kökenli) molar gebelik riskinin daha yüksek olduğu görülmektedir
Komplikasyonlar
Molar gebelik sonlandırıldıktan sonra, molar doku kalır ve büyümeye devam edebilir. Bu durumlara kalıcı gestasyonel trofoblastik hastalık (GTH) denir. Kalıcı GTH neredeyse her zaman başarıyla, en sık kemoterapi yöntemi ile tedavi edilebilir. Başka bir tedavi seçeneği ise, rahmin (histerektomi) alınmasıdır.
Nadiren de olsa, GTH koryokarsinom olarak bilinen bir kanser türü geliştirir ve bu kanser diğer organlara yayılır. Koryokarsinom genellikle bir ya da birden fazla kanser ilaçları ile tedavi edilir.
Doktorunuzla Randevu Almadan Önce:
- Karşılaştığınız herhangi bir belirtiyi bir yere yazın. İlk ne zaman başladığını ve zaman içinde nasıl değişiklik gösterdiğini dahil.
- Son adet döneminin tarihini bir kenara not edin (eğer hatırlıyorsanız).
- Önemli kişisel bilgilerinizi bir yere yazın. Tedavi olduğunuz herhangi bir başka tıbbi durum ya da müdahale dahil olmak üzere.
- Tüm kullandığınız ilaçların bir listesini yapın. Bunun yanı sıra aldığınız herhangi bir vitamin veya takviye varsa onları da listeye dahil edin.
- Randevuya sizinle birlikte bir arkadaşınız da gelmesi, destek vermesi veya duygusal anlamda yanınızda olması daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
- Doktora soracağınız soruları önceden bir yere yazın.
Önceden bir soru listesi hazırlamak doktorunuz ile zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Molar gebelik için sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:
- Ne tür testler gerekiyor?
- Şimdi ne yapılması gerekiyor?
- Ne tür bir tedavi yaklaşımını tavsiye ediyorsunuz?
- Herhangi bir kısıtlama yapmak zorunda mıyım?
- Başarılı bir hamilelik için şansım nedir?
- Tekrar hamile kalmayı denemeden önce ne kadar süre beklemek gerekir?
- Bu durum ileride kanser riskini artırır mı?
Doktorunuza sormak için hazırladığınız soruların yanı sıra, anlamadığınız herhangi bir durumu sormak için tereddüt etmeyin.
Doktorunuz tarafından muhtemelen fiziksel bir muayene gerçekleştirecektir. Bunun yanı sıra bir kan testi ve ultrason da dahil olmak üzere bir takım testler yapılacaktır.
Mol gebelik/Üzüm gebeliği yaşamış olan varmı?
Mol gebeliği nedir,
Üzüm gebeliğin belirtileri nelerdir,
Mol gebelik nasıl teşhis edilir,
Mol gebelik (üzüm gebelik) kimlerde daha sık görülür,
Mol gebeliği neden olur,
Mol gebeliğin anne adayı için tehlikeleri nelerdir,
Mol gebelik tanısı koyulduktan sonra hamileliğin sonlandırılması şart mı,
Ben parsiyel mol geçirdim 1 hafta önce hastaneden çıktım . Daha 5 aylık evliyim ve 20 yaşındayım ilk defa bir ameliyata girdim hayatımda ilk defa bu kadar korktum . :'( 11 haftalıktı bebeğim , hiçbir belirti yoktu kontrole gittiğimde doktor bebeği göremediğini söyledi ve parsiyel mol teşisini koydu . Evet 1 hafta oldu kürtaj olalı dün beta hcg testi 500 lerdeydi . 1 hafta önce hastaneden çıkmadan önce 36 bindi . Çok korkuyorum beta hcg değerim ne zaman düşecek ? Hastaneye gidince bile psikolojik olarak çok korkular yaşıyorum evde de öyle nasıl anlatıcam bilmiyorum . Allahım yardım etsin kimseye yaşatmasın boyle bişey :(
Slm bende mol gebelik geçirdim 9 ay önce parsiyel mol rabia seninle knsmak isterim
Merhaba arkadaşlar bende mol oldum ve şimdi kürtaj olalı 3 hafta oldu kandeyerlerim çok şükür 9 a indi 15 gün sonra tekrar kan vericem benimde bir bilgim yok tedavisi varmı diye şu an kendimi iyi hissediyorum inşallah bir sıkıntı çıkmaz
Hepinize geçmiş olsun
Bende daha dün aynı şekilde gebeligimi sonlandırdım.. Duygusal acıdan çöküş yaşadım. Kalp atışını falan dinlemeye gittim aldırmam gerektigi söylendi Allah kimseye yaşatmasın ne olucagını bende bilmiyorum şuan..
Slm cnm hiç korkma bende 1 sene önce yaşadım cok kafama taktım ama cok şükür şuan 3 aylık hamileyim stres yapma inan tekrarı olmicak o bir kerelik sansizlik diyelim sen 1 sene bekle doktora sürekli git ihmal etme inan tekrar sağlıklı bir gebelik yasiycaksin.
Gecmis olsun cumlemize,bende parsiyel mol gebelik gecirdim daha yeni,nasil kurtuldunuz bi tedavi gordunuzmu???
Bende parsiyel mol gebelik geçirdim. 8 ay oldu 1 senenin dolması şart mı ya en son 2 kere korunmadık bişey olur mu korkuyorum :(
Gülşah yeni gördüm yorumunu bu siteden anlamıyorum ya çok karışık nereye nasıl yorum yapacağımı bilmiyorum. Konuşalım mesaj falan varmı bu sitede onu da bilmiyorum
Arkadaşlar Merhaba. benim de kız kardeşime mol gebelik tanısı koydular. Tedavi sürecinde doktor seçimli önemli mi .yani devlet hastanelerine guvenilebilir mi yoksa iyi bir doktor mu bulmak lazım.
merhaba kizlar. otuz yaşımdayım ilk gebeligimdi benimde iki yıllık evliyim hiç korunmadığımız halde ancak hamile kalabilmiştim. kalp atişlarını duymak için gittiğimde mol tanısı kondu şok oldum. dört gün önce kürtaj oldum. şimdi bir yıl korunursam tekrar hamile kalmam iyice zorlaşacak sanırım. molden sonra sağlıklı gebeleik yaşayıp anne olabilen birileriyle konuşmaya çok ihtiyacım var.
Bende oğlumdan sonra mol gebelik geçirdim. Değerlerim hemen düştü bu belirtilerin hiç birini yaşamadım sadece kalp atışı tutturduğu için kürtaj oldum. Bir sürü doktora gitti bir sürü bunu yaşayan kişilerle görüştüm hepsi en az 1 yıl çocuk yok dedi en son bir doktor 6 ay bekle deri ama ben dayanamadım kürtajdan bir ay sonra hamile kaldım. Alakası var mı bilmiyorum ama 34 haftalık doğum yaptım onun arkasından da 38 haftalık bir doğum daha yaptım. Şuanda 3 çocuğum var çok şükür hepsi geçiyor moralleri yüksek tutun kötü şeyler düşünmeyin
Mol genişlikte iğne tedavisi gördünüz mu
Arkadaşlar mrb.bende 23 eylülde mol gebelik teşhisiyle kürtaj oldum..hcg değerlerim hep düşüşteydi bir hafta öncesine kadar..şuan yükselişte ve doktorum medikal onkolojiye yönlendirdi.Korkuyorum daha önce yaşayan var mı?
Merhaba ben de 10 gün önce yaşadım o acıları.
Mrb bnde 18 gun once dusuk yaptim dun kontrole gittim kan testimin sonucu beta HCG 187.12 cikti ve doktor mol gebelik olabilir dedi 1 hafta sonra yone gidicem ve 2 gundur kafama taktim ne olur guzel biseyler soyleyin cok ihtiyacim var ayni seyleri yasamis kisilerle konusmaya:(
Benim kan degerim 187.12 ilk bu cikti kan sonucumda acaba molar gebelikmidir
Ben 4 aylik hamileyim.bebeğim saglikli görünüyor. Ancak plasenta ciddi sekilde deforme olmuş görünüyor. Dr bebekli mol olabilir dedi.cok ciddi bir durum dedi.ne yapacağına çarşamba günü karar verecekmiş.baska bir dr arkadaşıyla detaylı ultrason a baktıktan sonra.
Cok endişeliyim. Ama icimde tam bir teslimiyet duygusu var.hayırlısı olsun
Arkadaşlar Ben 6 ay önce tamam mol gebelik geçirdim Şimdi de 1 aylık hamileyim İnşallah bir şey olmaz gitme tedavi falan görmedim sadece 1 yıllık oğlum dedi Ben de dayanamadım hamileyim inşallah gerçek bebektir
Bende sizinle aynı durumdayım ocak ayında kürtaj oldum ve su anda sanırım gebeyim umarım bişey olmaz.
Üç hafta önce bende mol gebelikten kürtaj oldum kan degerlerim çok yüksekti ama bebek görünmüyordu mol tanısı koydular kürtaj oldum kan degerlerim düşüyor ama bende çok korkuyorum bir sene hamilelik yok dedi doktorum devlet Hastanesi’nde tedavi görüyorum inşallah iyi olur Allah hepimize şifa versin