Ev dekore ederken en çok titizlendiğimiz mekanlardan biridir mutfaklar. Karnımızı doyurduğumuz bu lezzet mekanlarını küçük dekorasyon hileleriyle yenilemeye ne dersiniz?

İşte size işinizi kolaylaştıracak 25 öneri….

1- Çelik ya da beyaz lake gibi ışığı yansıtan malzemeler mutfağınızı her zaman olduğundan çok daha geniş gösterir.

2- Açık raf sistemleri yemek yaparken el altında bulunması gereken baharatlara, yağ ve sos şişelerine kolayca ulaşmanızı sağlayacağı için işlevsel ünitelerdir. Kullanım kolaylığının yanı sıra açık alan yarattıkları için mutfakta ferahlık duygusunu da güçlendirirler.

3- Bugüne kadar mutfak tasarımlarında paslanmaz çelik hep birinci sırayı aldı. Şimdilerde ise trend renkten yana. Son yıllarda mutfaklarda en çok kullanılan renk ise kırmızı. Retro’dan ilham alan pasteller ise mutfaklarda zarif ve nostaljik bir hava yaratıyor.

4- Canlı renk ve desenlerde duvar kağıtları mutfakta hareket sağlayan malzemelerden biri. Eğer bu yolla mutfağınızı renkli bir mekan haline getirmek istiyorsanız seçeceğiniz duvar kağıdının silinebilir vinil, olmasına dikkat etmelisiniz. Size en uygun duvar kağıdını bulmak için ise internetten faydalanabilirsiniz.

5- Tüm mutfağı baştan aşağı yenilemek yerine küçük rötuşlarla canlandırmak istiyorsanız duvar renklerinde yapacağınız değişiklikle bunu sağlayabilirsiniz. Farklı renklere boyanmış duvarlar, perde yerine renkli jaluziler, hatta vurgulayacağınız rengi destekleyen masa örtüleri ve havlular yeteri kadar değişiklik sağlayacaktır.

6- Mutfağınızda yapacağınız renk oyunlarına dolaplarınızı bile dahil edebilirsiniz. Ahşap dolap kapaklarını zımparalayıp astarladıktan sonra farklı bir renge boyayarak yepyeni dolaplar elde etmek mümkün. Melamin ve laminat dolap kapaklarında renk değişikliği yapmak için özel işlemler gerekir.

7- İlginç kavanozlardan ya da antika yemek tabaklarından oluşan bir koleksiyon için de çok şık bir sergileme alanıdır mutfaklar. Böyle bir koleksiyonu en iyi sergileyecek sistemler ise açık raflardır.

8- Günümüzde mutfaklarda sıkça başvurulan yöntemlerden biri, kolayca değiştirilebilecek bir fon yaratmak için nötr renklerde basit üniteler kullanmak. Bu üniteleri ahşap ya da taş tezgahlarla ve zemin döşemeleriyle tamamlayabilirsiniz.

9- Çekmeceler her zaman dolaplardan çok daha az yer kapladığı için küçük mutfaklar için idealdir. Artık derin çekmeceler çok ağır eşyaları bile taşıyacak kadar sağlam yapılıyor. Bazı üreticiler çekmece içlerine tabaklık bile koyuyorlar.

10- Metalik görünümlü karolar mutfaklarda hareketi güçlendiren malzemeler arasındadır. Karoların yüzeyinde oluşan ışıltı daha ferah ve aydınlık bir mutfağa sahip olmanızı sağlayacaktır.

11- Mutfak tasarımında tezdüzeliği kırmanın yollarından biri de farklı malzemelerdeki mutfak ünitelerini harmanlamaktır. Ahşap ve çeliğin bir arada kullanıldığı mutfaklar kendinden emin bir görüntü verir. Tezat yaratmak isterseniz ahşap ile el boyaması üniteleri bir arada kullanabilirsiniz. Mavinin tonları kayın ve huş ağacı mobilyalarla harikalar yaratırken, adaçayı yeşili ve krem renkleri de meşe ile uyum sağlarlar.

12- Tencere, tava ve diğer mutfak araç gereçlerinizi bir askıya asabilirsiniz. Duvarda yeriniz yoksa tavan iyi bir alternatif olabilir.

13- Mutfak dolaplarının çok kalabalık olmasından şikayetçiyseniz tabaklıklı bir raf edinebilirsiniz. Bu tür raflar hem modern hem de klasik mutfaklarla uyum sağlayabilirler. Mutfağınız çok küçükse sürgü kapaklı mutfak ünitelerini deneyebilirsiniz. Kapaklar dışarıya doğru açılmadığı için mekandaki yer kaybını engelleyebilirsiniz.

14- Mutfakta ocağın konumlandığı noktanın arkasında duvar kaplaması olarak genellikle karo kullanılır ama bu durum özellikle küçük mutfaklarda monoton bir görüntü yaratabilir. Mutfağınızda daha modern ve etkili bir görünüm istiyorsanız paslanmaz çelik ya da camı tercih edebilirsiniz.

15- Modası geçmiş duvar karolarınızı canlandırmak ve yepyeni bir görünüm elde etmek düşündüğünüzden kolay. Özel karo boyaları ile eski duvar karolarınızı renklendirin.

16- Mutfak için üretilen özel duvar boyalarını kullanmayı tercih edin çünkü onlar neme ve buhara dayanıklı oldukları için standart boyaların aksine hem kolay kirlenmez, hem de kirlendiğinde silinebilir.

17- Mutfak mobilyalarında birbiriyle karşıt malzemeler kullanarak farklı bir mekan anlayışı yaratabilirsiniz. Sözgelimi rustik ahşap ve taş gibi malzemeler parlak laminat, krom ve camın yansıtıcı özelliğini tamamlar.

18- Ferah bir mekan elde etmek için soğuk renkler çok daha etkili olur. Mavi ya da yeşil tonları gibi.

19- Yeriniz elverişliyse çift lavabolu evyeleri tercih edin. Tezgah altına yerleştirilenler göze her zaman daha hoş görünüyor.

20- Duvara monte edilmeyen mutfak ünitelerinin en güzel yanı istendiğinde yerlerinin değiştirilebiliyor olması. Böylece mutfaklarınızda yeni yaşam alanları yaratabilirsiniz.

21- Mekanınız el veriyorsa mikrodalga fırın ve bulaşık makinesi gibi elektrikli aletleri üst üste yerleştirmeye çalışın. Böylece daha düzenli bir görünüm elde edersiniz.

22- Klasik mutfak mobilyalarını modern hatlı dolap kulplarıyla birlikte kullanabilirsiniz. Uzun dolap kulpları şu sıralar çok moda.

23- Ahşap mutfak üniteleri kaliteli göründükleri için her zaman çok popülerdir. Bütçeniz bunun için yeterli değilse, ekonomik malzemelerle üretilmiş dolap iskeletlerine ahşap kapaklar ekleyerek yanılsama sağlayabilirsiniz.

24- Küçük mutfakları daha geniş göstermek için mutfakta kullanılan beyaz eşyaları dolap kapaklarıyla gizleyebilirsiniz. Böylece mutfakta daha sade bir görüntü elde etmek mümkün olacaktır.

25- Aydınlık mutfaklar her zaman çok daha çekicidir. Işıktan olabildiğince yararlanmak için jaluzileri ya da storları gündüzleri açık tutun. Yalın bir görünüm elde etmek için düz ya da sade çizgili bir kumaştan mutfak perdesi ideal olacaktır.

Lüks Mutfak Dekorasyonu

Evinize yeni bir pencere açın

İthal duvar kağıtları en yeni ipek kumaşlar