L-Carnitine nedir, ne işe yarar, vücudumuz üzerindeki etkileri nelerdir?
Gıda takviyeleri arasında, adı sıkça anılan bir ürün L-Carnitine. Genelde, kilo vermek isteyenlere, CLA ile birlikte tavsiye edilen bu ürün üzerinde oldukça fazla araştırma yapılmış ve yapılmakta. Bu bileşiğin potansiyelini fark edenler yalnızca bilim adamları olmasa gerek ki, sporcu gıdası üreten firmalar da ellerindeki L-Carnitine ürünlerini daha verimli ve mükemmel hâle getirmek için çalışmaya devam ediyor.
L-Carnitine karaciğer ve böbreklerde, lizin ve metiyonin amino asitlerinden üretilen bir dörtlü bileşiktir. Vücuttaki ana işlevi yağ hücrelerini, hücre sıvısı içinde taşıyarak mitokondriye ulaştırmaktır. Bu sayede yağ hücrelerinden enerji üretilmesi sürecinde rol oynamış olur.
L-Carnitine, sağlıklı bir insanın karaciğer ve böbreklerinde üretilir. Fakat depolanan bir madde değildir. Bu yüzden vücudun ihtiyacı arttığı zaman, yeni duruma uyum sağlaması zaman alır. Spor yapmak vücudun ihtiyaç duyduğu L-Carnitine miktarını arttıran etkenlerden biridir. İşte bu nedenle kimi sporcular, L-Carnitine takviyesi kullanarak bu açığı kapatmayı tercih eder.
Antioksidan etkisi olan L-Carnitine’in, kemik yoğunluğuyla da yakın ilgisi olduğu düşünülüyor. Kırmızı kasların güç ve dayanıklılığı üzerinde de etkileri olduğu düşünülen L-Carnitine doktorlar tarafından, kalp rahatsızlığı yaşayan veya uzun süre yatarak tedavi gören hastalara verilir. Standart tedaviyle birlikte uygulandığı zaman L-Carnitine ve propiyonil L-Carnitine’in, anjin sıkıntısı çekenlerin göğüs ağrılarında azalmaya neden olduğunu gösteren klinik deneyler bulunuyor.
L-Carnitine, vücutta belirli kimyasal tepkimelerden geçtikten sonra, asetilL-Carnitine’e dönüşür. Kan-beyin engelini aşma kabiliyeti olan bu maddenin, sinir hücrelerinin bozulmasını yavaşlattığı tespit edilmiş. Bu özelliğinden yola çıkarak fareler üzerinde yapılan deneyler, çevresel sinir hasarı ve omurilik zedelenmesinin tedavisi konusunda umut verici sonuçlar ortaya koymuş. L-Carnitine’in, spermler üzerinde de hareketliliği arttırıcı etkisi olduğu tespit edilmiş.
Gelgelelim, oldukça faydalı olduğu açıkça görülen L-Carnitinein zayıflatıcı etkisine: Klinik deneyler L-Carnitine’in, doğrudan “zayıflatıcı” özelliği olmadığında hemfikir. Ancak kırmızı kaslarda kütle artışına neden olduğu, spor sonrası bitkinliği azaltmak ve egzersiz kapasitesini arttırmak yoluyla, kilo kaybını dolaylı olarak destekleyebileceği sonucuna varmış.
L-Carnitin iddia edildiği gibi, kilo kaybına neden olmuyor olabilir; ancak sporcu gıdası veya gıda takviyesi olarak, oldukça faydalı bir ürün. Bizzat kullandığım bu üründen oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim. İlk başlarda ben de zayıflamaya etkisi olur umuduyla kullanmaya başlamıştım. Belki plasebo etkisi oluşmuştur; fakat oldukça ağır antrenmanlar yapmama rağmen, antrenmandan sonra hayatıma kaldığım yerden devam edebiliyordum. Kilo verişimi hızlandırdığını iddia edemiyorum; çünkü o dönemde oldukça yoğun egzersiz yaptığım için, hızlı kilo vermem olağan bir durumdu. Spor sonrası toparlanmayı hızlandırdığı konusuna ise katılıyorum.
Tabiî her üründe olduğu gibi burada da, bilinçli kullanım esas olmalı. Eğer kilo fazlanız çok değilse ve bir WHEY proteini takviyesi kullanıyorsanız L-Carnitine kullanmanıza gerek bile kalmayabilir. WHEY proteini parçalandığı zaman da L-Carnitine’in hammadesi olan amino asitlerden açığa çıkıyor. Eğer doktorunuza da danıştıysanız ve o da kullanmanızda bir sakınca olmadığına karar verdiyse benim tavsiyem, kendini kanıtlamış markalardan birini tercih etmeniz. İyi sporlar ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle.
İlgili Konular ;
– L’carnitine kullanan varmı?
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar