Bayramlar, geleneklerimizde birlikte yenen yemeklerle, yapılan ikramlarla yaşanır. Ailece oturulan sofralar, leziz yemeklerle beraber yapılan sohbetler… Ancak uzmanlar, tatlı sohbetlerin ve uzun yemeklerin kimi şikayetlere yol açtığını söylüyor. Yemeklerden sonra göğsünde yanma hissi, ağızda acı bir tat hissedenleri uzmanlar uyarıyor: Çağın hastalığı reflü olabilirsiniz.

Reflü, mide asidi ve sindirimde görev yapan safra salgılarının mideden yemek borusuna doğru yukarı kaçtığı ve yemek borusunda hasar oluşturduğu bir sindirim sistemi hastalığı. Yemek borusunun alt ucundaki halka şeklinde kas yapısının zayıflamasıyla ortaya çıkan bu durum; fazla yemek yendiğinde, yağlı yiyecekler, çikolata, kahve ve kafein içeren diğer içecekler, narenciyeler, sirke ve sirkeli soslar, gazlı içecekler, alkollü içkiler tüketildiğinde şiddetleniyor.

Kilo alınması da reflüyü artıran bir neden.

Reflü belirtileri

Reflü, yemek borusunun tahriş olması sonucunda göğüste yanma hissi ve mide içeriğinin yukarı doğru çıkmasıyla ağza acı tat gelmesine, ses kısılmasına, boğazda yumru hissine neden oluyor. Bu gibi yakınmaların ihmal edilmemesi ve doktora başvurulması gerekiyor çünkü reflü tedavi edilmezse yemek borusu kanamalarına, daralmalara ve hatta kansere neden olabiliyor.

Reflü genelde ileri tetkik gerekmeksizin tanı konabilen bir hastalık. Bazı durumlarda ise yemek borusunun ince ve esnek bir boruyla görüntülendiği endoskopi tetkiki veya film çekilmesi gerekebiliyor.

Reflü hastalarına öneriler
• Yemekten hemen sonra yatmayın.
• Yatarken yüksek yastık tercih edin.
• Az az ve sık yemek yiyin ve çikolata gibi reflüye neden olan gıdalardan kaçının.
• Doktorunuzun önerdiği mide asidini azaltacak ve mide içeriğinin yukarı kaçışını engelleyecek antiasit ve antireflü tedavilerini ihmal etmeyin.