Günümüzde domuz gribi adını sıkça duyurmakta olan ve gün geçtikçe bir çok kişinin hayatının son bulmasına neden olan zor bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan korunma yolları her gün neredeyse her saat başı tv kanallarında gazetelerde duyurulmaktadır. Korunma yollarının başında, hijyenik ortamın sağlanması gelmektedir. Bu zaman zarfı içinde insanlar kendilerini eczanelerde alkollü mendiller, alkollü sabunlar alırken buluyor. Kimileri yarım saatte bir elini yıkıyor, kimileri hiçbir yere dokunmak ve temas halinde olmak istemiyor. Bazıları ise neredeyse, evden dışarı adım atmak istemiyor. Bu durumu değerlendirdiğimiz zaman, domuz gribinin fiziksel sağlımızın ötesinde ruh sağlığımızı da etkilediğini görebiliriz.

Domuz gribi salgını, alt yapısında obsesif kompulsif bozukluk taşıyan kişilerin ve bu bozukluğa yatkın kişilerin bir bir ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bu nedenle OKB hastalığını yakından tanıyıp önlemimizi almak gerekir.

OKB hastalığından yakınan kişiler, akıllarında sürekli bir düşünce olduğundan ve bu düşünceyi kafalarından atamadıklarından bahsederler. Bu düşüncelerden kurtulmak için belli başlı davranışları uygularlar. Takıntı (obsesyon) , yanlış olduğu bilindiği halde kafadan atılamayan, mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki fikirler ya da kişide korku ve bunalım yaratan, kişinin çabalarına karşın kurtulamadığı ısrarla tekrar eden düşünce, hayal(imaj)olarak tanımlanır.

Bu düşüncelerin, hayallerin çok çeşitli örnekleri vardır. En sık rastlanılan düşünceler, hayaller, davranışlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

1. Mikrop kapma fikri, her yerin mikroplu olduğu düşüncesi ve bu düşünceden kurtulmak için sürekli temizlik yapmak.
2. Bir başkasına, sevdiğine zarar geleceği fikri ve bunun olmaması için yapılan ritüeller. (bir takım kelimeleri sessizce tekrar etme, içinden sayı sayma.)

Kişi bu fikirlerin aklına gelmemesi için ya da bu davranışları yapmamak için kendini zorlar. Fakat çoğu zaman başarılı olamazlar. Bu hastalıktan yakınan kişiler, belli davranışları sergilediklerinde adeta uzun bir süre nefessiz kalıp tekrar nefes almışcasına rahatlarlar.

Erken tedavi, her hastalıkta önem taşıdığı gibi bu rahatsızlıkta da oldukça büyük önem taşımaktadır. Psikiyatrik müdahele ve Bilişsel Davranışçı terapiler kombine olarak tedaviyi oluşturmaktadır.

Sağlıklı ve mutlu günler…
________________________________________

Klinik Psikolog
Merve MAMACI