Adet öncesi sendromu (Premenstrüel Sendrom) nedir, sorusunun yanıtı şudur; kadınlarda görülen adetten önce sinirlilik, gerginlik, gereksiz ağlama, depresyon, baş ağrısı, göğüs gerginliği, karında gaz şikayetleri ile görülen rahatsızlığa bu isim verilir. Kısaca PMS açılımı olarak ifade edilmekte ve adet öncesi gerilim sendromu olarak da bilinmektedir.

Premenstürial Sendrom Tanısı Nasıl Konur?

PMS tanısı doktorlar tarafından gerekli ölçümler yapıldıktan ve premensturual sendrom ölçeği uygulandıktan sonra konur. Tanının konabilmesi için adet dönemi öncesi görülen şikayetlerin normal yaşamı etkilemesi gereklidir. Şikayetler tipik olarak adet periyodunun lutuel faz denen döneminde başlar. Bu dönem, adetten yaklaşık 5-7 gün öncesine tekabül eder. Adeten hemen önce şiddetlenen şikayetler, adetle birlikte kaybolur. PMS tanısı koymak için aşağıdakilerin mutlaka var olması gerekir. O tanılar için Tıklayın!

Premenstrüel Sendrom Nedir? | 1

Pms Durumunda Yapılması Gerekenler

Bu durumun nedeni tam olarak bilinmediğinden yapılması gerekenler önlemsel olarak belirlenmiştir. Şu an pms nasıl geçer sorusunun yanıtı tıp dilinde verilememektedir. Ancak bu dönemde görülen gerginlik hissi ve stres ile başa çıkmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Az az ve sık sık yemek,
  • Adet öncesi şeker, kırmızı et, cips, alkol, kafein alımını azaltmak,
  • Yeşil sebze ve taze meyve tüketimini arttırmak,
  • Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini ağırlıkta tutarak beslenmek
  • Bu dönemde görülen baş, boyun, bel ağrılarını azaltmak için naproksen gibi ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bunun yanında içinde salisilik asit içeren aspirin gibi ilaçların kullanımı adet kanamasını arttıracağından bu ilaçlar tercih edilmemelidir.