Doğum sonrası sırt ağrısı, bel ağrısı neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Hamilelik sonrası sırt ve bel ağrılarının oluşum sebebi, hamilelik ya da doğum esnasındaki gelişmeler değildir. İnsan vücudunun kusursuz yapısı, hamilelik esnasında bebeğin yükünü tüm uzuvlara eşit şekilde pay etmektedir. Böylece anne vücudu, hamilelik sebebiyle herhangi bir yük hissetmez.

Ancak hamilelik esnasında hareketsiz kalan vücut kasları ve hamilelik sonrasında bebeğin taşınması gibi sebepler dolayısıyla, annede sırt ağrısı başlamaktadır.

hamilelik sonrası sırt bel ağrısı
hamilelik sonrası sırt bel ağrısı

Hamilelik Sonrası Sırt Ağrısı Oluşum Sebepleri

Doğum sonrası ağrıların başlamasının en temel sebebi, annenin vücudunun 9 ay boyunca hareketsiz kalmış olması ve sürekli olarak bebeği taşımaz zorunda kalmasıdır. Bilinenin aksine, hamilelik ve doğum herhangi bir yıpranma ya da ağrı oluşturan durumlar değildir. Annenin sürekli bebeğini taşımak zorunda olması ve bebeğini kaldırıp indirirken, dengesiz hareketler yapabiliyor olması, doğum sonrası sırt ağrısı nedenlerinin en başında gelen faktördür.

Ağrı oluşumuna sebep olan bir diğer unsur ise bebeğini emzirme anında, annenin yanlış biçimde oturuyor olması yani duruş bozukluğudur. Sürekli bebeğe meyilli şekilde kambur oturarak bebeğini emziren anne, sırt ağrılarıyla karşılaşmaktadır. Dilerseniz forum konumuz olan Doğum sonrası bacak ve bel ağrısı olanlar Tıklayın !

doğum sonrası sırt ağrısı tedavisi
doğum sonrası sırt ağrısı tedavisi

Hamilelik Sonrası Oluşan Sırt Ağrısını Azaltmanın Yolları

Doğum sonrası sırt ağrısının tedavisi için doktorun onayıyla çeşitli egzersiz ve hareketler yaparak, bu ağrıların ortadan kaybolması sağlanmaktadır. Emziren annelerde sırt ağrısı oluşumu için de aynı şekilde egzersizler ve oturuş şekline dikkat etmek, ağrıların geçmesine olanak sağlayacaktır.

Doğum sonrası oluşmakta olan sırt ağrılarının azalması için uygulanacak bazı yollar mevcuttur ve şu şekilde sıralanabilir:

  • Doktor onayıyla, temposu gittikçe artan bir egzersiz programına başlanmalıdır.
  • Yürüyüş ve yüzme gibi kasları rahatlatacak aktiviteler tercih edilebilir.
  • Ayaktayken her zaman dik durulmalıdır.
  • Oturuşa çok dikkat edilmelidir. Her zaman dik oturulmalıdır. Omurga eğri olmamalıdır.
  • Emzirme esnasında bel ve sırt bölgesini destekleyen yastıklar kullanılarak, doğru pozisyon belirlenmelidir. Eğer omurgada ağrı bulunuyorsa, yatarak emzirme yöntemi denenmelidir.
  • Rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Uyku şekline dikkat edilmelidir.