Diş buğdayı yada diş hediği olarak bilenen eski bir anadolu geleneğidir. Peki diş buğdayı nedir? Nasıl yapılır? Diş buğdayı şekerlemesi yapılışı hepsi bu yazıda.
Diş Buğdayı Nedir? Nasıl Yapılır?
Diş buğdayı, anadolu’da yaygın olan ama günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenektir. Yurtdışında olan karşılığı ise “tooth fairy” olarak yapılır. Bu gelenek bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan bir şekerleme ile kutlanmasıdır. Bu kutlama ile aslında hem bebeğin ilk dişi kutlanır hem de diş çıkarırken huysuzlanan bebeğin annesinin moralini yükseltmek için düzenlemiş olur. Misafirlere aşağıda tarifini vereceğimiz şekerlemeler ikram edilir.
Diş Buğdayı Şekerlemesinin Yapılışı
Malzemeler
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
Yarım su bardağı fındık
Yarım su bardağı badem
Yarım su bardağı kayısı kurusu
1 tatlı kaşığı kadar tuz
İsterseniz nar
Hazırlanışı
Akşamdan buğday ve nohutu ayrı tencerelerde 15 dakika kadar kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra bekleyin. Böylece nohut ve buğdaylar yumuşamış olacaktır.
Sabah bu iki malzemeyi düdüklü tencereye alıp üzerini biraz geçecek kadar su ve tuzu ekleyin. Ve buğdaylar açılıncaya kadar kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın.
Bu karışım soğuyunca kaselere paylaştırın. Ve üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.
Diş buğdayında kullanılan buğdaylar ve nohutlar bebeğin dişlerinin bu malzemeler gibi sağlam ve düzgün olması için yapılmıştır.
Uygulamak isterseniz eğer diş buğdayına eskiden dişleri düzgün insanlar çağırılırmış. Dişi gören ilk misafir bebeğe hediye alırmış. Eğer çevrenizde diş çıkaran bebek varsa aklınızda bulunsun.
Diş buğdayı için günümüzde partilerde veriliyor ve dışarıdan hazır olarak kurabiyeler ve süslemeler alınabiliyor. Biz sizinle geleneğin temelini paylaştık.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar