Böbrek taşı hastaları neler yemeli, neler yememeli konusu üzerine sizle böbrek taşı diyeti paylaşmak istiyoruz. Böbrek taşı nasıl geçer diye merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Böbrek Taşı Diyeti
Böbrek taşı, böbreklerde biriken sert madensel maddelerdir. Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur. İki çeşit böbrek taşı vardır. Biri idrarda kalsiyum birikimi nedeniyle oluşurken diğeri idrarda aşırı miktarda oksalat birikimine bağlı olarak oluşur.
Böbrek taşını engellemek için beslenmeniz oldukça önemlidir. Oluşmuş böbrek taşınız varsa aşağıdaki gıdalara ağırlık vererek taşlardan kurtulmanız mümkün olabilir.
Su
Su insan vücudunun önemli bir bölümünü oluşturur. Su tüketimi az olan kişilerde ilerleyen zamanlarda böbrek taşı sotunu yaşandığını biliyoruz. Oluşmuş böbrek taşlarını düşürmede su çok önemlidir. Su tüketiminin yeterli olup olmadığını kontrol etmenin bir yolu, idrar rengini gözlemlemektir. İdrar rengi açıksa, endişelenecek bir şey yoktur ancak eğer koyu renkli ise su tüketimi arttırılmalıdır.
Turunçgil Meyveleri
Narenciye böbrek taşlarının parçalanmasında çok yardımcı olur. Sitrik asit idrarda kalsiyum ile bağlanır, böylece oksalat böbrek taşı oluşumuna neden olan kalsiyum oksalat oluşumunu engeller. Limon gibi narenciye, günlük diyetinizin bir parçası olmalıdır. Böbrek taşlarını önleme diyetine dahil edilmelidirler.
Patates
Patatesler karbonhidrat bakımından zengindir. Böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu için, yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıdalar yemek vücuda iyi gelir. Bu nedenle, günde bir patates böbrek taşlarının atılmasına yardımcı olabilir
Tuzun Daha Az Alınması
Çok fazla miktarda tuz alınması, böbrek taşı rahatsızlığı olanlar için uygun değildir. Tuz alımı azaltılırsa o zaman idrarda kalsiyum atılımı azaltılır. Böbrek taşlarının oluşumunun engellenmesi, idrarda fazla miktarda kalsiyuma neden olmuştur.
Fruktoz ( Meyve şekeri) Alımını Azaltın
Fruktoz meyvelerde bulunan doğal şekerdir.Yeterli miktarda karbonhidrat kullanıyorsanız, diyetinizdeki fruktoz miktarının kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın. Fruktoz doğal olarak oluşan bir maddedir. Fazla fruktoz böbrek taşı oluşumuna yol açar.
Et
Doktorlar, yardımdan çok vücuda zarar verdiklerinden kırmızı et tüketimini sınırlamayı öneriyorlar. Aynı şekilde böbrek taşları durumunda etin alınması sınırlı olmalıdır; Aksi takdirde et, yüksek miktarda hayvan proteini içerdiği için böbrek taşlarının oluşumuna neden olur. Çok fazla hayvan proteini alımı, böbrek taşı olsun veya olmasın, sağlık için iyi değildir.
Yumurta
Yumurta hayvan proteininde de yüksektir. Böbrek taşı oluşumunun ilk aşamasında olduğunda, doktorlar sorun çözülene kadar yumurta tüketimine dikkat edilmesini önerir. Yumurta, böbrek taşlarının oluşumuna neden olur ve şiddetli ağrı yapar.
Ispanak
Ispanak, vücut için çok sağlıklı yeşil bir sebzedir ancak böbrek taşı hastaları için iyi bir alternatif olmaz içinde buluna bazı maddeler böbrek taşı oluşumunu arttırabilir. Oksalat gibi mineralleri içerdiğinden, böbrek taşlarının oluşumunu azaltır. Bu nedenle, böbrek taşlarından muzdarip olduğunuz zaman, vücudun taşları boşaltmasına yardımcı olmak için bir süre ıspanak tüketmekten kaçınmalıdır.
Böbrek taşları son derece acı vericidir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa öncelikle doktora gidin ve sonrasında bu besinlerden yardım alabilirsiniz.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar