Evde her gün kullandığımız ürünlerin de son kullanma tarihi var. Hatta mutfakta kullandığınız sünger ya da bezleri her hafta değiştirmeniz gerekiyor ki bu evde bakteri yuvası olan yardımcılardan sadece birkaçı…
En Çok Bakteri Olan 10 Eşya
İşte günlük yaşantınızda kullanıp da asla atmayı düşünmediğiniz O 10 eşya ve kullanma süreleri:
BULAŞIK SÜNGERİ (HER HAFTA)
Bulaşıkları yıkarken hala eski süngerinizi kullanıyorsanız her seferinde etrafınıza ne kadar mikrop saçtığını bilmiyorsunuz demektir. Aktif olarak kullanılan bir sünger, 10 milyondan fazla mikrop barındırmaktadır.
YASTIK (HER 18 AYDA 1)
Her ne kadar çoğumuz rahat yastıklarından vazgeçmek istemese de yastıklar ter, nem ve maytlar yüzünden tam bir bakteri mıknatısı gibidir.
Daha da kötüsü, bir yastık ortalama 350 bine kadar canlı bakteri içeriyor. Yastığın ömrünü her üç ayda bir 60 derecede yıkayarak uzatabilirsiniz.
DİŞ FIRÇASI (HER 3 AYDA 1)
Eskimiş diş fırçaların işlevini kaybettiği gerçeğini bir kenara bırakın, yapılan son bir araştırmaya göre eskimiş diş fırçası barındırdığı nem nedeniyle gastrit hastalıklara neden olan milyonda bir bakteri içeriyor.
MUTFAK BEZİ (HER HAFTA)
Mutfak masasına nemli bir şekilde bıraktığınız bez aslında tam bir mikrop yuvası.
Yapılan bir araştırmada, mutfak bezlerinin %89’unun E. Coli denilen bakteri barındırdığı ve bunun da mide hastalıklarına neden olabileceği belirtildi. Siz siz olun mutfak bezinizi haftada bir kez 60 derecede yıkayın.
KESME TAHTASI (HER YIL)
Ahşap doğrama tahtaları daha hijyenik olsa da, çalışmalar; doğrama tahtalarının tuvaletteki klozetten % 200 daha fazla bakteri barındırdığını gösteriyor.
Zaten tahtanın üzerindeki derin kesikler ve rengin solması artık yeni bir tahta alma vaktinin geldiğini göstermiyor mu?
KONTAKT LENS (HER 3 AYDA 1)
Gözleriniz vücudunuzun en hassas organlarından biri olduğunu göre kirli kontakt lens kullanmaktan kaçınmak akıllıca olacaktır, değil mi?
Araştırmalar, lens kutularının, bakteri oluşumunu ve yayılmasını sağlayan lens çözeltisi tarafından oluşturulan nem nedeniyle bakteri mıknatısları olduğunu gösteriyor.
SAKLAMA KAPLARI (HER 3 AYDA 1)
Organik ve daha sağlıklı bir yaşamı kendi hayatına adapte etmeye çalışıyorsanız ilk iş olarak plastik saklama kaplarından kurtulmanız gerekiyor. Öyle hemen dolabınızda ne kadar kap varsa atmaya kalkmayın. Özellikle de yenilerse. Tek yapmanız gereken her 3 ayda bir tüm plastik kap ve şişelerinizi çöpe atmak.
TUVALET FIRÇASI (HER 6 AYDA 1)
Banyonuzun en sevdiğiniz parçası olmayabilir ama bu çöpe atmayı hiç düşünmediğiniz tuvalet fırçası aslında tam bir bakteri yuvası.
Kullanım ömrünü hijyenik bir şekilde uzatmak istiyorsanız bir kaba kaynar su dökün ve tuvalet fırçasını çamaşır suyu ile temizleyin. Bunu her kullanımdan sonra yapmanızda fayda var.
BAHARATLAR (HER YIL)
Mutfağınızda bulunan baharatları ne kadar iyi bir yerde saklıyor olursanız olun her yıl değiştirmeniz gerekiyor. Her ne kadar baharatların son kullanma tarihi diye bir şey olmasa da bir süre sonra zaten tatlarını kaybediyor ve faydalı olduğu tüm özellikleri kaybediyor. Buna rağmen hala saklamaya gerek var mı?
TIRAŞ BIÇAĞI (HER 2 HAFTADA 1)
Tıraş bıçağınızı duşta bırakmadan önce bir daha düşünün. Nem, kıl kalıntısı, bakterilerin yayılmasını artırıyor ve kızarıklığa neden oluyor.
Tıraş bıçağınızı temiz tutmak istiyorsanız kapalı bir kaba koyun ve her kullanımdan sonra alkolle yıkayın.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar