Anne-babalar dikkat! Doğru çocuk yetiştireyim derken aman bu hatalara düşmeyin..

Ebeveyn olarak en doğru şekilde çocuk yetiştirip en mutlu çocuk sizinki olsun istiyorsunuz ama bu hatalar çocuğun gelişimine darbe vuruyor.

Siz ebeveynlere yardımcı olabilmek adına Bayındır Sağlık Grubu’nun hazırladığı ve Kadınlar Kulübü’nün düzenlediği mutlu çocuk yetiştirme yollarını ve çocuk yetiştirmede en sık yapılan hataları bir araya getirdik.

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Birgül Bayoğlu, çocuk yetiştirirken en sık yapılan hataları anlattı:

-Mükemmel bir anne-baba olmaya çalışmak. Hataları kabul etmemek. Bu tutum çocuğu başarısızlığa iten durumlar olup ileride çocuğun hayatında sıkıntı yaratabilir.

-Onları korumak adına sürekli “hayır” kelimesini söylemek. Her istenmeyen davranışında “hayır” dediğinizde çocuğunuzla sağlıklı iletişim kuramamanıza neden olur. İlk 2 yaş bu kelime için önemli.

-Çocuğu koruyacağım diye çocuğun eli, kulağı, gözü olmak. Bu tutum özgüvenli birey yetiştirmeyi olumsuz etkiliyor.

-Tablet ve telefon yerine onunla birebir ilgilenin. 3 yaşından önce çocuğa oyalanması için verilen tablet ya da telefon çocuğun dil gelişimini ve diğer zihinsel gelişimlerini etkiliyor.

-Çocuğunuzla oyun oynamak için vakit ayırın ancak oyun sırasında onu sakın yönlendirmeyin. Oyun çocukların hayal penceresi olduğundan onlara oyunda müdahale etmeyin.
Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar | 1

-Çocuğun anneyle ve babayla olan iletişimde farklılıklar olur bunu tek yöne çekmeye çalışmayın.Çoğu ebeveyn çocuğunun babasıyla olan iletişimine çoğu zaman müdahalede bulunur kendisi gibi yaklaşmasını ister.

-Çocuğun sorusunu doğru anlayarak cevap verin. Çocuğunuzdan gelen soruları ayrıntılı dinleyin ve öyle cevap verin.

Sağlıklı ve doğru çocuk yetiştirmek istiyorsanız öncelikle çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Çocuğunuzun gelişimini takip ederek uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Çocuğunuzu doğru yetiştirmeye çalışmadan önce ona mutlu bir aile ortamı oluşturun. Gerisi kendiliğinden gelir.