Dünyayı birlikte paylaştığımız tüm canlılar, sevgiyi fazlasıyla hak ediyor. Hayvan sevgisini ufak yaşlarda kazanan çocuklar ise mutlu, özgüven sahibi ve daha sosyal bireyler olarak yetişiyor. Hem hayvanlarla doğada vakit geçirip sosyalleşmeleri hem de koşulsuz sevgiyi tatmaları için çocuklarda hayvan sevgisioldukça önemli bir konu.

1. Çünkü hayvan sevgisiyle büyüyen çocuklar…

cocuk_hayvan_iliskisi

Fotoğraf: english.cri.cn

Sevgiyi, bağlılığı, sorumluluğu ve paylaşmayı küçük yaşlardan itibaren öğrenir. Doğada kendisi dışındaki canlılara zarar vermemesi gerektiğini, her canlıya karşı sorumluluğu olduğunu bilir. Sevgi dolu, sabırlı ve dost canlısı çocuklar yetişir. Ayrıca hayvanlarla fiziksel etkileşime giren çocuklar, doğada daha fazla vakit geçirdikleri gibi daha çok hareket de ederler. Böylece obezite gibi çağımızın sık rastlanan sorunlarına yakalanma riskleri de azalır.

2. Hayvan korkusunu yenmek

cocuklara_hayvan_sevgisi_asilama

Fotoğraf: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Çocuklar, ilk korkuları genelde ebeveynlerinden öğrenir. Dolayısıyla siz korkuyor olsanız bile çocuğunuza korktuğunuzu belli etmemeli, hayvanlarla karşılaştığınızda büyük tepkiler vermemeye gayret etmelisiniz. Çocuğunuz hayvan korkusu edindiği zaman da aşırı tepki göstermemeli, durumu son derece doğal karşılamalısınız. Sizin sakin tavrınızı gören çocuğunuz, bu durumun ne kadar normal olduğunun farkına varıp korkusunu yenebilecektir.

3. Kitaplar ve oyuncaklar

cocuk_hayvan

Fotoğraf: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Hayvanlarla çocuğunuzun kaynaşmasını sağlamak için bu yönde yayınlar alabilir, tüm dünyadaki çeşitli hayvanları öğreten resimli ya da sesli kitapları birlikte inceleyebilirsiniz. Çocukların geceleri sarılarak uyudukları pelüş hayvanlar bile hayvanlarla kuracakları sıcak bağı etkileyecektir.

4. Sokak hayvanlarına yardım

cocuk_hayvan_sevgisi

Fotoğraf: 3.bp.blogspot.com

Hayvansever olarak yetiştirmeye çalıştığınız çocuğunuzun çevreye daha duyarlı olması için sadece evdeki hayvanlara değil, sokaktaki hayvanlara karşı da sevgi dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuğunuzla beraber hayvan barınakları ziyaretleri gerçekleştirebilir, sokağınızdaki hayvanları besleyebilirsiniz. Sokak hayvanlarına çocuğunuzla beraber yuva yapmak ve onların konforunu sağlamak da çevreye karşı duyarlılığını geliştirip sorumluluk duygusunu arttıracaktır.

5. Evcil hayvanını kaybeden çocuğa yaklaşım

hayvan_cocuk_sevgisi

Fotoğraf: www.magic4walls.com

Evcil hayvanınızın hayatı sona erdiğinde, ona bağlanan çocuğunuz da en az sizin kadar üzülecektir. Hatta çoğu ebeveyn, çocuğunun küçük yaşta böyle bir üzüntü yaşamasını istemediği için evcil hayvan beslemekonusuna mesafeli yaklaşır. Ancak çok sevdiği dostunu kaybeden çocuk, zorluklarla ve üzüntülerle baş edebilmeyi öğrenecektir. Tabii bu, acısını yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Çocuğunuzun üzüntüsünü yaşaması için ona alan tanımalı, acısına ortak olmalısınız. Belki akşamları yatmadan önce yaşlı dostunuzla yaşadığınız anıları çocuğunuzla paylaşarak onu sevgiyle anabilirsiniz. Bu süreçte yeni bir hayvan almayı teklif etmek ya da daha fazla üzülmemesini istemek, çocuğunuzu incitebilir. Ancak teklif çocuğunuzdan gelirse yeni bir hayvan alma fikrini değerlendirebilirsiniz.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com