Zayıflık, vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır. Bu durum uzun süren enerji dengesizliği sonucu oluşur.

Zayıflığın Nedenleri:

Diyetle alınan enerjinin harcanandan daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamamasıdır. Harcanan kadar enerji alınamaması, diyetin kalite ve miktar yönünden yetersiz oluşundan ileri geldiği gibi, sindirim bozuklukları, dolaşım bozuklukları, enfeksiyon ve parazitler gibi nedenlerle, alınan besinlerin vücutta kullanılmasının engellenmesi sonucu da olabilir. Ayrıca hormonal problemler de enerji harcamasını hızlandırır.
Diyetin kalite ve miktar yönünden yetersiz oluşunun birçok nedeni vardır. Bilgisizlik yüzünden yetersiz ve dengesiz beslenme, okul çağı çocuklarının okulda besin değeri düşük şeyler alarak beslenmesi, yoksulluk, hastalık durumunda artan gereksinimin bilgisizlik ve yanlış inançlar nedeniyle karşılanamaması, ailede yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığının olması sık sık ve yanlış uygulanan zayıflama rejimleri, fiziksel aktivitenin fazlalığıdır.
Zararları: Çocukluk ve gençlik yıllarında büyümeyi etkiler, çalışma verimini düşürür, emzikli kadınlarda süt verimini azaltır, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır, hastalıklar ağır seyreder, vücut ısısının denetimi güç olur ve şişmanlıkta olduğu gibi kişinin yaşam süresi kısalır.

Zayıflığın Önlenmesi ve Düzeltilmesi:

Öncelikle zayıflığın nedeni bulunmalıdır. Eğer zayıflık, besinlerin vücutta kullanılması ile ilgili bir bozukluktan meydana geliyor ise diyetten bir sonuç alınamaz. Önce bu bozukluk tedavi edilmelidir. Eğer zayıflığın nedeni diyet enerjisinin yetersizliği ise bu durum diyetle düzeltilir. Bunun için önce kişinin aktivite düzeyine göre alması gereken enerji belirlenir. Diyetin kalorisi ilk 1-2 hafta alması gereken enerjiden daha düşük verilir. Giderek diyetin kalori içeriği arttırılır. Böylece alması gereken enerjiyi tolere ederek vermiş oluruz. Diyette özellikle enerji değeri yüksek kolay sindirilen besinlere yer verilmelidir. Alınacak besin hacim yönünden az, enerji ve besin öğeleri yönünden yoğun olmalıdır. Yemekler görünüş yönünden iştah açıcı bir etki yaratmalıdir. Yemek sırasında sıvı alınmamalıdır. Zira kusmayı kolaylaştırır. Aşırı yağlı besinler midede tokluk hissi yarattığından diyetle sınırlandırılmalıdır. Kilo almak kilo vermekten daha zordur ve daha uzun sürer. Sabırlı olunmalıdır.

CHECK-UP

Kilo Alma Programına Başlamadan Önce Uygulanacak Tahliller;

Hormon Testi(T3,T4,TSH)
Tam Kan Sayımı
Sedimantasyon
Gaitada Parazit Testi
Akciğer Grafisi

Dyt. Nesrin ERİŞ tarafından yazılmıştır.