Aldatılmak, kadın ya da erkek için yaralayıcı, acı verici ve hasar bırakıcı bir travma durumudur. Aldatılma sonrası travması yaşayan insanın, dünyaya, hayata ve kendisine ait temel inançlarında sarsılmalar olur. Kişinin kendi öz güvenini sarstığı gibi karşısındaki insan için de telafisi güç bir güvensizlik yaratır.
Aldatılma sonrasında ilişki bitmiş olsa bile, kişinin bu yaralayıcı durumun kendisinde yarattığı özgüven sarsılmasın etkisi yaşamının diğer alanlarını da etkileyebilir. Ve yüksek oranda, diğer insanlarla yaşayacağı ilişkilerde güven duymakta zorluklar yaşayabilir.
Aldatılma sonrasında ilişki sürmeye devam etse de bu oluşmus olan güven sorunu çok ciddi problemleri de beraberinde getirir ve ilişki zamanla içinden çıkılamaz bir hale gelebilir.
Aldatılmak ruhsal durumumuzu alt üst ettiği gibi, öfke kızgınlık, nefret gibi duyguların yanında fiziksel olarak tepkilerle de bedenimizde kendisini gösterebilir. Baş ağrıları, mide ağrıları, uyku problemleri, halsizlik gibi etkilerin beraberinde depresyona da sebep olabilir.
Bu durumda ilk sorulan ve kişinin zihninde tekrarlayan soru `neden?` dir.
Nedenler çeşitli olabilir, ilişkide uyumu bulamama ya da kaybetme, iletişim kopuklukları, ihtiyaç ve duyguların, beklentilerin karşılıklı olarak ifade edilememiş ve karşılanamamıs olması, tamamlanamamış duygusal eksiklikler, eksikliklerden kaynaklanan arayış vs türlü sebepler olabilir.
Aldatılmak, genelde ilişkide bir problemin olduğuna işaret eder. Danışan ile psikologun birebir yürüttükleri terapi seanslarinda bu problem ortaya çıkarılır ve ilişki devam etse de etmese de kişiye mutluluk, farkındalık getirebilir.
İlk zamanlarda yaşanan duygu karmaşası ve öfkeyle ani kararlar vermekten kaçınmak, kendimize ve karşımızdaki kişiye duyduğumuz kızgınlık, öfke gibi yoğun duygularımızın geçerek gerçek duygularımızın su yuzune çıkması icin zaman vermek doğru olacaktır.
Güven sarsılması kolay baş edilebilir bir duygu değildir. Karşımızdaki kişiyle sağlıklı ve dürüst bir iletişim sağlanarak beklentiler ve problemler net bir biçimde konusulursa, itiraf ve kabullenmeler ile oluşturulan güven ortamıyla, ilişkinin devam etmesi ya da yol ayrımına girmesi herkes için daha kolay olmakla birlikte, kişilerin hayatlarında iyileşmeler sağlayacaktır.
Bu aşamada kişi psikolog ya da psikolojik danışmandan bireysel psikoterapi alarak, baş edemediği duygularıyla baş edebilmeyi, duygu karmaşalarını çözümlemeyi öğrenerek, doğru kararlar alabilir.
Devam etmesi istenen ilişkilerde ise, psikolog ya da psikolojik danışmandan ilişki terapisi ya da evlilik&cift terapisi alınarak sağlıklı bir iletişim kurulmasina ve problemlerin ne olduğunun bulunmasina ve çözümlenmesine yönelik yapılacak seanslar, ilişkinin iyileşme sürecine fayda sağlayabilir.
Psk. Berna Incekara
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar