Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? Oruç tutmak çok eski zamanlardan beri kullanılan bir dini ritüel. Bunun yanı sıra oruç, bir diyet yöntemi olarak da farklı türlerde uygulanıyor. Örneğin, tıpkı Ramazan ayında olduğu gibi 12-16 saate kadar aç kalınıyor fakat farklı olarak oruç diyet programları sadece su içmeye bazıları ise arada kahve veya çay içmeye izin veriyor.

Bu diyet yönteminde haftada 2 gün oruç tutulması tavsiye ediliyor ve bu sebeple 5:2 diyeti de deniyor. Oruç diyetiyle ilgili en önemli soru, gerçekten kalıcı kilo vermeye yardımcı olup olmadığı ve ne kadar sağlıklı olduğu. Öyle ki bazı uzmanlar bu diyeti savunurken, bazıları ise özellikle kadınlarda hormon bozukluklarına yol açtığını söylüyor.

Oruç tutmak uzun yaşamayı sağlıyor!

Oruç diyeti fikri ilk olarak “Eat-Stop-Eat” (Ye-Dur-Ye) kitabıyla birlikte Kanadalı Brad Pilon tarafından ortaya atıldı. Daha sonraları farklı oruç diyeti programları da çıktı. Oruç diyeti, vücudun belli aralıklarla aç kalarak açlık hissiyle beraber daha hızlı yağ yakmasını sağlıyor. Bu diyetin etkili olması için her gün birkaç saat ya da haftada bir-iki gün aç kalınması öneriliyor. Dr. Mercola, oruç diyetini tavsiye eden uzmanlardan biri. Dr. Mercola’ya göre oruç diyeti kilo vermekte zorlananlar için metabolizmayı en iyi hızlandıran ve en iyi kilo verdiren diyet yöntemlerinden biri ve hatta daha da etkili olabilmesi için günde en az 16 saat aç kalınması gerektiğini söylüyor.

Oruç diyeti açlık hormonunu bastırarak kalorili yiyecekleri aşermenizi önlüyor, hafıza ve öğrenmeyi güçlendiriyor, vücuttaki hormon seviyesini düzenliyor ve yaşlanmayı önlüyor. Dr. Mercola ayrıca oruç diyetinin büyüme hormonunu da geliştirdiğini belirtiyor: “Sizi şekerli ve kalorili atıştırmalıklardan uzak tutmasının yanı sıra oruç diyeti, sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlıyorken aynı zamanda genel sağlığınız için de bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkilere sahip. Amerikan Kardiyoloji Birliği’nin 2011 yılında yayınladığı çalışmaya göre, oruç tutmak insanların büyüme hormonunu (HGH) kadınlarda 1,300, erkeklerde 2,000 oranında arttırıyor. Aynı zamanda “fitness hormonu” da denilen bu hormon, yağ yakmada ve metabolizmayı hızlandırmada, kas gelişimini arttırmada, genel sağlık ve uzun yaşamda oldukça önemli bir rol oynuyor.”

Aşırı kilolu bireyler üzerinde yapılan çalışmalar, 8 hafta boyunca oruç diyeti uygulayan obezite hastası kişilerin günlük kalori alımlarının yüzde 80 oranında azaldığını, stres seviyelerinin de azaldığını gösteriyor.

oruc_diyeti_nasil_yapilir

Oruç diyeti nasıl yapılıyor?

Oruç diyeti yaparken vücut çok uzun süre aç kalacağı için diyeti uygularken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Amerikalı Beslenme Uzmanı Dr. Amy Shah, oruç diyetinin uygulanmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

* Haftada 2-3 gün oruç tutun ve oruç tutacağınız günler arasında boşluk bırakın.

* En ideali 12-16 saat kadar oruç tutmak.

* Oruç tuttuğunuz günler yoğun aktiviteden kaçının, yoga veya hafif egzersiz yapın. Diğer günlerde kardio yapabilirsiniz.

* Oruç tutarken bol bol su için. Arada yağsız ve şekersiz olmak üzere çay veya kahve tüketebilirsiniz.

* Oruç diyeti sırasında vücudun kas yapısını güçlendirmek için besin takviyesi alabilirsiniz.

* İki hafta sonra vücudunuz alışınca oruç tuttuğunuz günleri bir gün daha arttırabilirsiniz.

oruc_diyeti

Oruç diyeti sağlık sorunlarına yol açabilir mi?

Oruç diyetinin ömrü uzatan etkili bir kilo verme yöntemi olduğunu söyleyen uzmanların yanı sıra bunun tam aksini iddia eden görüşler de mevcut. Amerikalı Uzman Diyetisyen ve Sağlık Editörü Cynthia Sass, oruç diyetinin sağlık açısından zararlı olduğunu düşünen uzmanlardan biri. Sass’a göre, oruç diyeti yapan kişiler gün içinde çok halsiz oluyor ve bu uzun süre aç kalma durumu sonrasında daha çok yemeğe ve fazladan 500 kalori alınmasına sebep oluyor.

Diyeti bizzat kendisinin de denediğini belirten Sass, oruç diyetinde özellikle yeterince sebze ve meyve yenilmemesinin yanlış olduğunu ve kaslarda erime ve zayıflığa yol açabileceğini söylüyor. Bu gibi durumların özellikle kadınlarda hormon dengesizlikleri yapabilmesi de olası. Tıpkı başka diyet programlarında da olduğu gibi oruç diyetini uygulamak isteyenlerin öncelikle mutlaka bir uzman diyetisyene ve hekime danışmalarını öneriyoruz.

Kaynak: Mahmure.com